THEWET: ‘Trip to Boston’ (2016)

Naslovnica albuma 'Trip to Boston'.
Naslovnica albuma 'Trip to Boston'.

O škofjeloški zasebi TheWet je bilo na teh straneh že veliko povedanega; svojevrstna fuzija skaja, funka, reggaeja in hard rocka, dopolnjena z žurerskimi in tudi kritičnimi besedili se je pred dvema letoma prvič zvočno materializirala na ploščku ‘Trip To Boston’.

 

O albumu ‘Trip To Boston’

Prvo, kar poslušalcu nemudoma skoči v uho, je pristna spontanost in sproščenost zasedbe, ki ni nagnjena k slepemu sledenju žanrskim pravilom, ampak s pomočjo eksperimentiranja lušči svoj unikatni glasbeni izraz. Plošča je zaznamovana z izredno ležernim, nepretencioznim in sproščenim miksom močnih vokalov, nalezljive melodike in besedil, ki se na humoren način dotikajo tako pozitivnih kot negativnih aspektov našega vsakdanjika; od ljubezni, prijateljstva, upora zoper konformizem do iskanja lastne identitete. Skratka; nič novega, vendar pa bo ljubiteljem sproščenega ska rocka tale plošča nedvomno sedla v uho. [Avtor: Vid Šteh]

Album je sproščen in svojevrsten, kar pa velja tudi za člane skupine, ki so si znanje nabirali že v drugih zasedbah, a nato pred štirimi leti sklenili, da so najmočnejši takrat, kadar igrajo skupaj. Polni idej in zanimivih ritmov, ne manjkajo pa niti udarni kitarski riffi. Njihov prvenec je morda že preširoka mešanica žanrov, ki ji manjka še zrelosti in izkušenj, kar se pozna tudi pri zvočni kvaliteti posneti skladb, a nič zato. Poglejte si jih v živo, kjer so res drugačna glasbena žival.

 

Še bolje zvenijo v živo

Skupina THeWET
Skupina THeWET

Ne moreš jih zgrešiti, pa četudi samo posedajo pred lokalom in si krajšajo čas z infantilnim humorjem. Če jih ne poznaš, pa vsaj veš, da so glasbeniki. Piše jim na čelu. Razganja jih od energije in komaj čakajo, da lahko zagrabijo svoje inštrumente in se lahko začnejo znašati nad mikrofonom. Zabavo naredijo še iz tonske vaje. Nekaj je jasno, dolgočas jim ni nikoli, kar pa se odraža tudi v njihovi glasbi. Mladostni, optimistični in nebrzdani glasbi, s katero se ločijo od velike večine glasbenih skupkov, ki se mi trenutno pletejo po glavi in sem jim imel priložnost poslušati. Oni so pač zelo “funky”, odštekani in divji in razpuščeni. Mogoče ne za vsak okus in verjetno bolj za tiste z odprtim umom; ko začnejo igrati in solirati, takrat tiste pisane kratke hlače kitarista Vida, “slap” bas Matica Žagarja, vražji boben Martina Doljaka in finalni banana kostum Markota Štiblja dobijo smisel.

Na kratko o TheWET

THeWET so pred dvema letoma izdali prvenec ‘Trip to Boston’, lani obeležili 10. obletnico in 4. obletnico današnje postave ter predstavili dve novi skladbi (‘Funkolač’, ‘Blue Lizard’). V letošnjem letu je spet čas za novosti: najprej skladba ‘Požar na Kidričevi’, kateri pa bodo sledile še druge. Družbeno kritični, sproščeni in mladostno brezbrižni THeWET še naprej ustvarjajo prvovrstno mešanico glasbenih žanrov, ki pa jih možje svojevrstno mešajo v lasten glasbeni izraz.