The Strange po 14 letih predstavili drugi album ‘Echo Chamber’

THE STRANGE (Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

Prav nič čudnega ni na njih, le morda dve trobenti v ozadju, ampak če vzamemo v zakup, da igrajo surferski rock z lepo ubranimi melodijami in razgibanimi aranžmaji, je vse skupaj logično. Manj logična je bila predskupina Malamor, ki je vedno na razpotju kabareja, latina, swinga, soula, rockabillyja in psihedelije ter garažnega punka. Kombinacija vsega je bila zame preprosto prenaporna za ušesa.

Pred dvema letoma so izdali drugi album z naslovom ‘Daisy’, njihovo glasbo pa primerjajo celo s filmi Quentina Tarantina. Če je tukaj kje povezava, ne vem. Vsekakor posebni, odbiti, napravljeni v bele halje, pevka pa z milo rečeno zapomljivo pričesko. Ne vem, kaj je bilo bolj vpadljivo – oni ali njihova glasba.

THE STRANGE (Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

Potem pa so na oder male dvorane Kina Šiška prišli povratniki, elegantno napravljeni The Strange, pri katerih sile združujejo Chris Eckman (The Walkabouts), The Bambi Molesters in My Buddy Moose. Predstavili so drugi album, šele po 14 letih posneti revolver, ki strelja po ameriških pustinjah. Zasanjani rock zasedbe, ki je na začetku tisočletja nastala kot skupni projekt. Pri nas udomačeni glasbenik Chris Eckmann (drugače iz Seattla) je posnel prvenec Nights of Forgetten Films (2004). Takrat so požel uspeh, nato pa so se odšli vsak v svojo smer.

Štirinajst let so potrebovali, da so posneli nadaljevanje ‘Echo Chamber’, za katerim stoji še večja ekipa. Tokrat so bili na odru vsi skupaj s člani hrvaškega benda My Buddy Moose in dvoglava pihalna sekcija, na plošči pa gostujejo tudi Irena Žilić in Praški filharmonični orkester. Prelivajoče se plasti surf rocka, bluesa, alt-countryja, jazza in melanholije so hrvaški kritiki soglasno označili za eno najboljših domačih izdaj leta 2018. Čeprav se strinjam, da so nadvse prijetni, kvalitetni glasbeniki, ki igrajo poslušljivo glasbo, izpeljejo soliden koncert in očarajo s svojo zrelo izkušenostjo ter uglajenim imidžem, bi jih vseeno težko uvrstil med vrhunce letošnje glasbene sezone, pa čeprav traja šele dva meseca.

Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška