THE STONE: ‘Teatar Apsurda’ (2017)

Naslovnica albuma 'Teatar Apsurda'.
Naslovnica albuma 'Teatar Apsurda'.

The Stone so ena od tistih glasbenih osvežitev, na katero sem dolgo čakal; black metal iz “bratske” Srbije, ki sicer straši po sceni že od druge polovice 90. let naprej, ima za seboj že bogato diskografijo, letos pa se predstavlja z čisto svežim albumom ‘Teatar Apsurda’.

 

O albumu ‘Teatar Apsurda’

Kar je pri skupini najbolj izrazito, je to, da se lahko samozavestni postavi ob rame prvorazrednega evropskega black metala, občudovanja vredno pa je tudi dejstvo, da negujejo ljubezen do jezika in za razliko od mnogih black metal skupin pišejo besedila v svojem jeziku.

To je še en zgovoren dokaz, da jezik sam po sebi ne predstavlja ovire pri prodoru na sceno, ampak bolj to, kako glasbenik ta jezik uporabi. Pričujoči plošček s sedmimi komadi je zgovoren dokaz, zakaj so The Stone v samem vrhu black metala na balkanskem področju; kvalitetno zlovešči vokali, surova produkcija, raznolika dinamika pesmi ter mistična besedila služijo skupini, da pomete s konkurenco in za seboj ne pušča nobenih sledi.

‘Teata Apsurda’ je navkljub prisotni črnini izredno barvit, kompleksen ter inovativen glasbeni izdelek, ki Srbijo postavlja na svetovni zemljevid black metala.