The Cure tokrat v Zagrebu s samostojim koncertom

The Cure, 27.10.2022, Zagreb (Foto Charm Music Croatia)

Zagreb je postal središče dobrih dobrih koncertov. Da je bil konec oktobra prečudovit, so poskrbeli pri Charm Music Croatia, ki so organizirali dva koncerta – The Cure, nekaj dni kasneje pa na isti lokaciji še Stinga. V Areni Zagreb z odličnim zvokom ter kulturno publiko. Za aranžmaje iz Sloveniji so poskrbeli pri Koncerti.net.

Velikani alternativne rock scene so nastopili v naši neposredni bližini. Ogromna baza oboževalcev te kultne zasedbe, ki tudi po 42 letih od ustanovitve ne popušča, ne pri nastopih ne pri izdajanju albumov, je končno prišla na svoj račun in dočakala težko pričakovani samostojni nastop The Cure!

Ti pionirji indie rocka so doslej izdali 13 studijskih albumov, več kot 40 singlov, njihovi albumi so prodani v 30 milijonih izvodov, na voljo pa je tudi vrsta albumov v živo, glasbenih posnetkov, posebnih izdaj … The Cure so zaznamovali življenja več generacij oboževalcev s svojo glasbo, in čeprav jih je težko uvrstiti v eno samo glasbeno zvrst, so vplivali na nastanek več njih, kot so goth rock, new wave in post-rock. Leta 2019 pa je bilo pet članov skupine The Cure sprejetih v dvorano slavnih rock & rolla.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Setlista, ki je imela vse – edini minus s tem pa, da je bila samodestruktivna in malce predolga. Pesmi, večinoma ustvarjene v 80. letih prejšnjega stoletja, so kljub izvrstni interpretaciji in avdio-vizualnem spektaklu izpadle preveč podobne, dve uri in pol dolg koncert pa je izgubil svoj naboj. The Cure so znani po dolgih nastopih in vsa čast jim za to (prekleto, Robert Smith jih šteje 63!), a za njih in za poslušalce bi bilo bolj upoštevati načelo “manj je več”. Sicer pa ima vsak svoj okus. Če je edini negativni komentar, da je bil koncert predolg, potem ni bilo slabo!

Na tokratni turneji ima skupina šest članov, saj se je v skupino vrnil kitarist in klaviaturist Perry Bamonte.

Ni skrivnost, da so mojstri temačnega in atmosferičnega žanra, ki je morda še boljši za poslušanje na fizičnih nosilcih, a posnetki ne morejo dostaviti energije, ki se ustvari pred petnajst tisoč oboževalci. Ti variirajo od vseh generacij in subkultur, kar le kaže na moč glasbe The Cure!

Vokal Roberta Smihta je še vedno v odlični formi! 

Tisti, ki ste jih ujeli v živo na Jarunu pred nekaj leti, lahko potrdite, da so še vedno v izjemni formi. Sicer pa je samostojni nastop čisto nekaj drugega.

Karizmatični Smith pa je po koncu rekel, da se ponovno vidimo, kar lahko pomeni le dobre novice!

The Cure, 27.10.2022, Arena Zagreb, setlista

Alone
Pictures of You
Closedown
A Night Like This
Lovesong
And Nothing Is Forever
Cold
Burn
The Hungry Ghost
Push
Play for Today
A Forest
The Last Day of Summer
Shake Dog Shake
From the Edge of the Deep Green Sea
Endsong
I Can Never Say Goodbye
Want
Prayers for Rain
One Hundred Years
Lullaby
The Walk
Friday I’m in Love
Close to Me
In Between Days
Just Like Heaven
Boys Don’t Cry