TEITANBLOOD: ‘The Baneful Choir’ (2019)

Naslovnica albuma 'The Baneful Choir'.
Naslovnica albuma 'The Baneful Choir'.

Španski death / black metalci Teitanblood se letos vračajo na glasbeno sceno, četudi te niso nikoli v resnici zapustili. Skupina, ki obstaja že od leta 2003, je dosedaj izdala dva studijska albuma, kateremu se tokrat pridružuje še tretji z naslovom ‘The Baneful Choir’.

O albumu ‘The Baneful Choir’

Ta se začne z mračnjaškim ambientalom, ki preko postopne uvedbe razpotegnjenih kitar napove nekaj peklenskega in zloveščega. To se nemudoma uresniči s skladbo ‘Black Vertebrae’, ki ne bi mogla zveneti bolj težko (v pozitivnem smislu); počasni, skorajda mastadontski tempo, surove kitare, ki ne sledijo določeni strukturi in na več mestih zapadejo v čisto improvizacijo, kruljavi vokali in do poslušalca neusmiljeno temačno ozračje.

‘The Baneful Choir’ ni plošča, ki išče kompromise in ponudi prvinski  zvočni kaos, ki zveni kot krik bolečine iz brezna najbolj duševno razklane osebnosti. Lahko bi tudi rekli, da je plošča najbolj primerna kot glasbena spremljava bitke med divjimi zvermi, tako enegična, divja in brutalna je.

Mogoče bo za vsega najhujšega nevajeno uho celo preveč brutalna in nekonvencionalna, zato plošča zahteva bolj zbranega poslušalca, ki je tudi pripravljen na glasbeno eksperimentiranje. Težko bi rekli, da Teitanblood predstavljajo neko revolucijo znotraj metalskega žanra, vendar pa se po drugi strani zdi, da k temu niti ne stremijo. Ustvarjajo tisto, kar jim paše. In prav je tako.