Tako so govorili Laibach

Laibach (FOTO: Blaž Fortuna)
Laibach (FOTO: Blaž Fortuna)

Ena najuspešnejših umetniških zasedb pri nas v zadnje pol stoletja, Laibach, je znano že zdavnaj prešla slovenske državne meje in meje nazorov. V skorajda tisoč nastopih po celem svetu, med drugim tudi v nedosegljivi Severni Koreji, ter dvajsetih studijskih ploščah, katerih dela so konkretno dosegla še sam sveti Hollywood, je avantgarda ta vikend na posluh doma.(FOTO: Blaž Fortuna)

‘Also Sprach Zarathustra’ oziroma ‘Tako je govoril Zaratustra’ je naslov poslednjega studijskega izdelka skupine, ki je izšel julija letos. Kdo je Zaratustra? Tradicionalno perzijsko imenovan »mož starih kamel«, verski prerok, ki je sedemsto let pred našim štetjem zapovedoval vero v najvišje božanstvo neba. Vzporednico je v njem našel nemški filozofski klasik Nietzsche, v njegovem štiridelnem romanu že v devetdesetih letih devetnajstega stoletja. Nikdar izčrpan pogled na obstoj kot večno ponavljanje časa, polsmisel človeškega življenja in smrt Boga so filozofski vzorci, ki brezčasno odpirajo globine nesmiselnosti in doživljajo nove umetniške upodobitve. Eno te vrste je ustekleničil tudi naš režiser Matjaž Berger, v glasbenem sodelovanju z najbolj primernim kadrom za perverzije te vrste – Laibach.

Laibach so predstavili nov album ‘Also Sprach Zarathustra’. (FOTO: Blaž Fortuna)
Laibach so predstavili nov album ‘Also Sprach Zarathustra’. (FOTO: Blaž Fortuna)

‘Also Sprach Zarathustra’, izdan letos poleti je v celoti napisan kot spremljava istoimenske filozofsko-gledališke predstave, ki je obeležila premiero že marca 2016. Po 2014 izdanem ‘Spectre’ se zasedba tako lahko nadeja novega albumskega uspeha. Na naših tleh bo v teh dveh dneh Zarathustra premierno predstavljen v Kinu Šiška. Prvi večer, 8. decembra, je bil zelo hitro razprodan, zato je bo podkrepljen še z dodatnim koncertom 9. decembra. Vsekakor je poteza pohvalna, saj smo se ob prvi uprizoritvi tako prijetno izognili drenjanju, ki takemu doživetju ne pritiče. Laibach se domačemu terenu ne predstavijo pogosto, zato je bilo tovrstno zanimanje pričakovati.

(FOTO: Blaž Fortuna)

Premierna predstavitev albuma, s primerno podkrepitvijo z ostalimi skladbami iz zajetnega repertoarja zasedbe, je privabila ekstremistične sladokusce vseh starosti in nazorov. Striktna ura in pol širjenja obzorij brez prekinitev je bila posebno doživetje tudi zato, ker so bili vljudno naprošeno nezaželjeni mobilni telefoni. Glasba pa – Laibach. Z efekti podkrepljen zlovešči ambiental, iz katerega je bilo čutiti rdečo nit zgodbe, kateri vzporedno je bil ustvarjen. Novi album je točno to, kar utegne navdušenec pričakovati. Enostavnost, a hkrati bogastvo v doživljanju, čemur prida legendarni vokal in pojava Milana Frasa, bogastvo klaviatur in izviren pristop do tradicionalnih glasbil. Besedila so zelo elementarna – na prvi vtis celo prazna, a hkrati močna, mogoče celo v skladu z Nietzschejevim absurdnim minimalizmom. Vmes velja omeniti še angelski vokalni vložek Mine Špiler, ki odpelje v nepričakovano dimenzijo.

Zagotovo stvaritev, ki ji velja prisluhniti. Morda še raje v polmeditaciji nekje izven množice. Ali pa tudi ne, Kino Šiška je zvoku zelo naklonjen prostor, jutrišnji koncert pa tudi še ni razprodan. Konec koncev, ne vemo kdaj bomo Laibach spet lahko uzrli na domačih tleh. Kot vsak prerok, so tudi oni na žalost najmanj cenjeni ravno doma.