SYDNEY SPRAGUE: ‘Več glasbe, kot bom ustvarila, srečnejša bom’

Sydney Sprague (Foto: osebni arhiv izvajalke)

Sydney Sprague je 29-letna pevka iz Phoenixa, ki ustvarja glasbo za konec sveta.

Izvajalka je v začetku leta izdala singel ‘staircase failure’, ki je vzet z njenega prihajajočega albuma ‘maybe i will see you at the end of the world’. Ta je izšel 26. februarja 2021 pri Rude Records. O novi skladbi je povedala: “Za to pesem sem želela, da se čuti nekontroliran padec po stopnicah. To je pesem o tem, kako se zaljubiš, ampak ta padec boli. Potem pride adrenalin. Skratka kaos energije.” 

Kmalu za tem je razkrila video za singel ‘quitter’, ki ga prav tako lahko najdemo na albumu, če pa vas ta dva slučajno nista prepričala, prevrite ‘object permanence’, ki je prav tako obrnil ušesa marsikateremu glasbenemu uredniku in ‘end of the world’. O skladbi je povedala: “Začela sem jo pisati, ko sem prišla domov z bandovske vaje. Ta vaja je bila na isti ulici, kot je hiša mojega bivšega fanta. Ravno sva šla narazen in nisem vedela, če sem naredila pravo odločitev. Del mene je upal, da ga bom srečala. Vse v mojem življenju se je spreminjalo, moj instikt je bil, da zbežim nazaj na varno. Ta pesem govori o notranji debati.”

Njen najnovejši videospot je za pesem ‘end of the world.’

Album je izšel 26. februarja pri založbi Rude Records. Naročite ga lahko TUKAJ.


“maybe i will see you at the end of the world”

Sydney Sprague (Foto Promo/Kinda)

1. i refuse to die
2. object permanence
3. steve
4. you have to stop
5. quitter
6. staircase failure
7. wrongo
8. what u want
9. time is gone
10. end of the world

Povezave:
Spletna stran: https://www.sydneysprague.com​
Facebook: https://facebook.com/sydneysprague​
Twitter: https://twitter.com/sydneysprague​
Instagram: https://instagram.com/sydneysprague​

Sydney trenutno živi v Phoenixu, Arizoni. Od malih nog sta jo starša spodbujala, naj zasleduje kariero v glasbeni industriji, zase pa pravi, da je mladostniška leta preživela večinoma s sanjarjenjem v svoji sobi. Tam je negovala talent, ki ji je kasneje pomagal do glasbene kariere. Njena utopična besedila in direkten pristop so nekaj novega v pop rock glasbi, ampak ob izdaji enega albuma ima še veliko prostora za razvoj. Že zdaj ve točno, kaj si želi, zato je za producenta izbrala Samuela Rossona (Death Car for Cutie, Mac Miller, Pedro the Lion), ki je poskrbel, da je vsak detajl takšen, kot si ga je zamislila. Posneti album je bila njena življenjska želja, in zdaj ko ji je uspelo, lahko diha lažje. Čeprav se skladbe niso rodile v pandemiji, album pomaga do lažjega soočanja z novo realnostjo. Zato, ker je Sydney lahko le avtentična.


ROCKER.SI: Živjo, Sydney, lepo te je videti!

SYDNEY SPRAGUE: Enako! Kako si?

ROCKER.SI: Malo zaspan, ker je že pozno v Sloveniji, drugače pa odlično! Kaj počneš te dni?

SYDNEY SPRAGUE: Oprosti za to! Časovne razlike so smešne. Am .. nič posebnega, če sem iskrena. Zadnje dni bolj kot ne lenarim v stanovanju, ker ni veliko, kar bi lahko počela zunaj. Sploh si ne predstavljam, kakšno je stanje v Evropi, ker še nikoli nisem zapustila ZDA. Tukaj je trenutno kar norišnica, ne samo zaradi Covid-19, ampak zaradi naše politike.

ROCKER.SI: Kakšno je življenje v Phoenixu? Je veliko glasbenih zasedb, s katerimi se družiš?

SYDNEY SPRAGUE: Bi rekla, da smo kar glasbeno močni. Dobra scena je, ker Phoenix je res veliko mesto, cel kup malih mest, združenih v eno. Zaradi tega nastanejo mali žepki, kamor se lahko zatečeš. Naše mesto je zelo kreativno. Sodelovala sem s skupino Sundressed, moj fant je v zasedbi Wheelwright, z njimi sem že večkrat ustvarjala, pa še nekaj posameznih izvajalk je, s katerimi se družim.

ROCKER.SI: V zadnjem letu ti je uspel preboj naprej, je bilo lažje zaradi tega, ker je toliko glasbenih zasedb iz mesta, kjer živiš? Ali se je posledično še težje razločiti?

SYDNEY SPRAGUE: Odraščala v Austinu v Teksasu, ki ima pa res veliko glasbeno sceno, tam pa sem čutila, da je veliko tekmovalnosti in je težko dobiti pozornost ter nastope. Tukaj je lepo ravnovesje vsega po malo. Šele postajamo glasbeno mesto, zato je več sodelovanja in prostora za vse.

ROCKER.SI: Kako preživiš večino svojega prostega časa, ko ne ustvarjaš glasbe? 

SYDNEY SPRAGUE: Glasba mi vzame veliko večino časa, po pravici povedano je popolnoma prevzela moje življenje. Kaj še počnem … imam mačka! Ta mi dela družbo. Igram igre s kartami, Magic: The Gathering mi je najljubša. To je takšna piflarska igra. Za tiste, ki niso kul (smeh).

ROCKER.SI: Bi se tako opisala?

SYDNEY SPRAGUE: Mogoče sem med karateno postala malo bolj nesocialna, ampak samo zato, ker ni bilo veliko drugega, kar bi lahko počela.

ROCKER.SI: Si zdaj druga oseba kot pred leti, ko si napisala vse te pesmi na albumu?

SYDNEY SPRAGUE: Res je minilo že nekaj let. Mogoče sem zdaj bolj optimistična, čeprav je bilo lansko leto grozno. Album sem napisala, ker sem čutila, da bo konec sveta. Zelo sem bila nervozna in anksiozna, in ker sem projecirala vse te občutke, so vplivali na moje življenje. Tisto, česar sem se najbolj bala, se je na koncu uresničilo. Ampak prestala sem vse to in moje življenje je zdaj veliko lepše.

ROCKER.SI: Prvi album je praviloma najbolj surov, nekakšen nenadzorovan izbruh kreative in želje po ustvarjanju. Naslednik bo bržkone drugačen, kar se tiče pristopa in znanja o glasbi ter produkcijskem procesu, zdaj ko si prestala prvi test. O čem boš pisala?

SYDNEY SPRAGUE: Pojma nimam (smeh). V zadnjem letu sem pisala o tem, kako je biti obtičan na enem mestu, o stanju sveta, še posebej v ZDA, kjer ljudje izgubljajo razum. Veliko sem pisala o tem. Drugi album bo verjetno malo bolj realističen in o go govoril tem, kar se bo dogajalo okoli mene, ne pa toliko o mojih osebnih težavah.

ROCKER.SI: Včasih res dobiš občutek, kot da je svet zblaznel. Kako je v Phoenixu in kakšo je stanje med tvojimi prijatelji? Si čutila spremembo v odnosih?

SYDNEY SPRAGUE: Med prijatelji še ni tako slabo, samo v glavnem, ker v ZDA je nastala velika ločnica. Ljudje imajo povsem različne poglede na svet, na trenutno situacijo z vlado in pandemijo. Težko je razumeti, kako imamo tako zelo različne ideje, sploh ker gre večinoma za zelo močne občutek. To so pomembne tematike, kar je prav tako del problema. Vedno bolj jezni smo eden na drugega. Na nasprotno stran in na vse, ki ne delijo istega mnenja.

ROCKER.SI: Prebral sem, da rada sodeluješ z drugimi izvajalci. Kdo vse je še na tvojem spisku? Morda bo ta oseba prebrala intervju in te poklicala!

Sydney Sprague (Foto: Deanastacia Photography

SYDNEY SPRAGUE: Rada sodelujem z drugimi. V Phoenixu mi je všeč Danielle Durack, s katero sem posnela pesem ‘object permanence’, ki jo lahko slišite na mojem albumu, jaz pa sem posnela pesem za njen album. Letos sem posnela pesem ‘Cash Out’ skupaj z zasedbo Sundressed, v prihodnost pa ne vem … rada bi sodelovala s Phoebe Bridgers, sem namreč njena velika oboževalka. Rada imam emo glasbo, koga bi izbrala … morda Motion City Soundtrack?

ROCKER.SI: Kako si prišla do založbe Rude Records?

SYDNEY SPRAGUE: Našli so me preko prijatelja, ki je poskrbel za miks pri mojem albumu. Za njih priskrbel že zasedbo Sundressed. Ko je bila plošča končana, jim je poslal album, in ker jim je bila všeč, so se odločili, da me vzamejo. Imela sem res srečo, ker sm že začela proces izdaje albuma, pa so vseeno pristopili in skočili na krov nekje na polovici.

ROCKER.SI: Videl sem, da rada posnameš tudi kakšno priredbo. Pravzaprav si med karateno gostila celo vrsto live stream nastopov, ki so nosili naslov #ACaseOfTheMondays. Kako je šlo?

SYDNEY SPRAGUE: Zabavno je igrati glasbo drugih. Preden sem začela z avtorsko glasbo, sem veliko igrala v barih in restavracijah ter po klubih, kjer sem preigravala priredbe, da sem zaslužila nekaj denarja. Ljudje so kričali glasbene želje, kar sem začela pogrešati, zato sem ustvarila to serijo nastopov in bilo je res zabavno. Ljudje so mi pošiljali želje, potem pa sem se jih naučila in se zabavala ob petju.

ROCKER.SI: Ti je udobno, če si na odru sama z akustično kitaro? Videl sem, da včasih nastopaš sama, imaš pa možnost spremljevalnega banda. Si razmišljala o aktu, ki bo ‘Sydney Sprague’?

SYDNEY SPRAGUE: Veliko bolj zabavno je, če sem v družbi spremljevalnega banda. Več kot nas je na odru, več je energije v zraku, ampak sem pa tudi veliko nastopala sama. S tem nimam težav. Ni pa to stalna zasedba, s katero bi redno ustvarjala. Rada nastopam z različnimi glasbeniki, ki so tam, da me podprejo. Mogoče pa se bo v prihodnosti to spremenilo in bom imela svojo skupino.

ROCKER.SI: Večinoma gre za glasbenike iz skupine tvojega fanta?

SYDNEY SPRAGUE: Kradem mu glasbenike, tako je (smeh).

ROCKER.SI: Si že nastopala izven Phoenixa?

SYDNEY SPRAGUE: Malo sem pa res igrala izven svojega mesta, in sicer sem imela leta 2019 še največ koncertov. Bila sem v Los Angelesu in Teksasu.

Sydney Sprague (Foto: osebni arhiv izvajalke)

ROCKER.SI: To so tako velika mesta, nekatera skorajda že kot države, vsekakor večja kot Slovenija, se publika močno razlikuje?

SYDNEY SPRAGUE: Res so velika mesta, sploh Los Angeles. Tam je toliko glasbe, da se že skorajda dolgočasijo (smeh). Veliko težje jih je navdušiti, ker so vajeni vsega.

ROCKER.SI: Bo letos kaj koncertov?

SYDNEY SPRAGUE: Mislim, da nam bo uspelo. Ravnokar sem bila na prvem koncertu, ki so nam ga dovolili.

ROCKER.SI: Srečnica!

SYDNEY SPRAGUE: Res sem, kar fino se mi zdi (smeh). Ampak je bilo res čudno, veliko ukrepov, vsi smo bili pri svojih mizah z maskami na glavi. Približno štirideset nas je bilo na prizorišču, ki drugače premore štiristo ljudi. Majhen korak naprej, ampak bilo je res lepo ponovno poslušati glasbo v živo.

ROCKER.SI: V nedavnem intervju si povedala, da ti je všeč Max Martin in bi rada sodelovala z njim. Zakaj ravno on? Ali ni sodeloval z Britney Spears in nekaterimi boybandi? 

SYDNEY SPRAGUE: Odraščala sem z njegovimi skladbami, tudi tistimi od Britney Spears, mogoče zato.

ROCKER.SI: “Free Britney!”

SYDNEY SPRAGUE: Jaaa. “Free Britney!” Prvi album, ki sem ga kupila, je bil ‘…Baby One More Time’, poslušala pa sem tudi NSYNC in Backstreet Boys. To je bilo moje otroštvo.

ROCKER.SI: Nekaj skladb je bilo že izdanih kot singli, preden smo dobili v poslušanje celoten album. Še najbolj uspešna je ‘object permanence’, ki je bila na Spotify zavrtena že več kot sto tisočkrat. To je res lepa številka!

SYDNEY SPRAGUE: Res sem vesela, da je bil album dobro sprejet. Sicer ne vem, če kaj dobim od teh predvajanj, mogoče deset dolarjev (smeh). Zame je vseeno razburljivo spremljati odziv na mojo glasbo. Da ljudje poslušajo mojo glasbo, je res lep občutek. Koncerti so še vedno največji vir zaslužka. Nikoli ne pričakuj, da boš kaj zaslužil preko teh platform, ker delež, ki ga dobi avtor glasbe, je ekstremno majhen.

ROCKER.SI: Če se vrneva nazaj k albumu, ki je besedilno kar težak. Iskreno si večkrat poudarila, da gre za album, ki govori o škodovanju sami sebi. Da gre za osebnoizpovedni album. Si že naveličana odgovarjati na vprašanja glede besedil?

SYDNEY SPRAGUE: Ne, sploh ne (smeh).

ROCKER.SI: Rekla si, da je ta del tvojega življenja končan. Negative je konec, boš torej pisala vesele pesmi od zdaj naprej? Kdaj čutiš največ navdiha?

SYDNEY SPRAGUE: Težko pišem vesele pesmi, o tem ni doma, najbolj navdahnjena sem, ko sem žalostna ali razburjena. Verjetno bom pisala o tem, kar se bo dogajalo tisti trenutek. Težko razložim svoje občutke, s tem imam težave, veliko lažje napišem pesem. To mi je najbolj blizu. Včasih sem nerodna v pogovoru (smeh). Upam, da mi gre danes v redu (smeh).

ROCKER.SI: Odlično ti gre! Si jutranja oseba? Pišeš skladbe zjutraj?

SYDNEY SPRAGUE: Raje pišem zvečer, ker praviloma ostanem pokonci pozno v noč. Imam namreč hudo obliko nespečnosti. Veliko razmišljam, sploh zvečer, tako da glasbo ustvarjam ponavadi okoli tretje ure zjutraj. Takrat imam največ idej.

ROCKER.SI: In pišeš za konec sveta! Kaj to pomeni? Moram tvojo glasbo poslušati ob koncu sveta? Bo zaradi tvoje glasbe konec sveta? To je najboljši opis, kar sem jih prebral, kaj takega bi pričakoval od death metal skupine, ne pa od tebe.

SYDNEY SPRAGUE: Upam, da ne bom kriva za konec sveta (smeh)! Naslov se navezuje počasnejši konec sveta, ki ga vsi doživljamo. Ustvarjam glasbo za težavna obdobja in za čas, poln izzivov.

ROCKER.SI: Poslušaš metal?

SYDNEY SPRAGUE: Niti ne, ne morem pa reči, da mi ni všeč. Poslušam vsega po malo.

ROCKER.SI: Kakšen pomen imajo same male črke pri naslovu albuma in pri naslovih skladb?

SYDNEY SPRAGUE: Kaj pa vem, mogoče mi predstavljamo malo bolj sproščen občutek. Nekaj običajnega pomenijo, ker ne maram, da so stvari preveč resne. Na ta način pišem, ko klepetam s prijatelji preko telefona ali na družbenem omrežju. Vse z malimi črkami. To je moj način.

ROCKER.SI: Izdati album je bilo nekaj, kar si si želela že dolgo. Lahko bi rekli, da je bil tvoj življenski cilj? Kdaj si to spoznala?

SYDNEY SPRAGUE: Kaj pa vem, hm .. mogoče, ko sem bila stara deset let. Že takrat sem imela željo posneti album v pravem studiu s profesionalno ekipo. Sicer sem snemala že prej, izdala sem pet EP plošč, do takrat, ko sem se odpravila v studiu za ta album, ampak to ni bil zvok, ki sem ga želela. Veliko časa je preteklo, da sem bila pripravljena.

ROCKER.SI: Rekla si, da že spisala nekaj novih pesmi. Se ti bo mudilo z drugim albumom?

SYDNEY SPRAGUE: Pripravljenih imam nekje od dvajset do trideset pesmi. Za prvi album sem izbrala tiste, ki so najbolje opisale moje življenje v tistem obdobju. Album sem videla kot zaključeno knjigo, zdaj pa je čas za drugo poglavje.

ROCKER.SI: Ti je kdo pomagal pri izbiri skladb?

SYDNEY SPRAGUE: Pri albumu ne, skladbe sem izbrala sama, imam pa ljudi okoli sebe, ki so mi v pomoč. Zgolj eno skladbo smo odstranili z albuma, pa še to zato, ker ni bilo časa za snemanje. Ni šlo toliko za kreativno odločitev.

ROCKER.SI: Misliš, da je danes res lažje posneti album kot pred desetletji?

SYDNEY SPRAGUE: Drugače je. Veliko več možnosti obstaja, že zaradi tehnologije, ki je napreodvala. Veliko ceneje je snemati od doma, ampak zame je še vedno pomembno, da grem v dober studio, kar pomeni večji strošek. Naložbo v resnici. Potem pa je tukaj še promocija, ki je danes dražja.

ROCKER.SI: Si bila pripravljena na vse to, kar je prišlo z albumom?

SYDNEY SPRAGUE: Mislim, da sem dejansko bila pripravljena. Načrt je bil, da vse posnamem sama, ampak to bi pomenilo veliko več dela, potem pa je prišla založba in sem dobila pomoč od ekipe, zaradi česar semi je kar oddahnilo. Na koncu je bilo veliko lažje, kot sem pričakovala.

ROCKER.SI: Si v svojem mestu zdaj že znana oseba?

SYDNEY SPRAGUE: Ne vem, če me sosedje poznajo, ampak načeloma sem postala znana. Lahko bi tako rekla. Objavljena sem bila v glabeno-zabavni reviji Phoenix New Times, ki je zame že dolgo tisti standard za vse, kar je dobro na glasbeni sceni. To mi je veliko pomenilo. Bila sem naslovnici!

ROCKER.SI: Potem ti je uspelo!

SYDNEY SPRAGUE: Uspelo mi je (smeh)! Lahko kar končam (smeh)!

ROCKER.SI: Kaj je naslednje zate? Povedala si, da je glasba nekaj, s čimer se ne boš nehala ukvarjati. To je nekaj, kar moraš početi. Moraš pisati pesmi.

SYDNEY SPRAGUE: Drži. Sklepam, da bom poskušala posneti še en album. To je naloga, ki me čaka. Upam, da grem naslednje leto na turnejo. Več glasbe, kot bom ustvarila, srečnejša bom.

ROCKER.SI: Hvala za pogovor, Sydney. Upam, da se vidiva ob koncu sveta!

SYDNEY SPRAGUE: Jaaa, se vidiva takrat (smeh)!