STRAWBERRY BLONDES: ‘Na glasbeno sceno želimo prinesti nekaj svežega’

Strawberry Blondes - Šourock 2020 (Foto Patrik Kociper)

Izrednim razmeram navkljub je lanskoletni september potekal v znamenju dobrega rocka. Po treh večerih predizborov, na katerih se je predstavilo štirinajst mladih skupin mladih, je naziv Band Šourocka ’20 dobila skupina Strawberry Blondes.

V finalu so začeli Hogminister, štiričlanska zasedba iz Šentjurja, ki igra izključno avtorsko glasbo. Vpliv črpajo iz progresivnega rocka in alternativnih glasbenih tokov 90. let prejšnjega stoletja. Kot drugi so nastopili Posebni gostje, skupina iz osrčja slovenske narodno zabavne glasbe, Cerkelj na Gorenjskem. Sledil je nastop skupine Lift Croco z edino žensko predstavnico skupin večera, odlično vokalistko, ki s preostalimi člani skupine raziskuje vode disca, indieja in progresivnega rocka. Kot zadnji pa so nastopili Strawberry Blondes, “nova indie sila iz Novega mesta”.

Poleg večne šourockovske slave je zmagovalni band dobil 1000 evrov, ki jih lahko porabi za nakup glasbene opreme. Poleg tega bodo fantje iz skupine Strawberry Blondes deležni tudi organizacije klubske turneje kolikor hitro bodo to dopuščale trenutne epidemiološke razmere.

Kdo so torej v resnici zmagovalci Šourock natečaja 2020?


ROCKER.SI:Zmagovalci natečaja Šourock 2020″ – kako se vam to sliši? Kaj vam je naslov prinesel in kaj pomeni zmaga za nadaljnjo pot banda?

STRAWBERRY BLONDES: Zelo smo ponosni, da nas je žirija izbrala za zmagovalca Šourocka 2020, posebej zato, ker nam je to dalo neko potrditev, da gremo z glasbo v pravo smer. Poleg tega smo se s tem lahko prvič predstavili publiki, čeprav samo preko zaslonov. Za nadaljno pot banda pa nam je zmaga dala dodaten zagon za ustvarjanje glasbe.

ROCKER.SI: Slavili ste tudi na tekmovanju Glas Mladih 2020. Kakšni so bili pogoji za sodelovanje? Obljubljena vam je bila klubska turneja, ampak s tem verjetno ne bo zaenkrat nič? Organizator je sporočil, da upajo na jesensko turnejo.

STRAWBERRY BLONDES: Glas Mladih 2020 je potekal v malo drugačni obliki, saj nismo stopili na oder, ampak tekmovali zgolj prek interneta. Vsak izmed bandov je poslal posnetek dveh avtorskih skladb, o zmagovalcu pa sta odločala žirija in glasovanje publike. Nad rezultati smo bili presenečeni, saj kot mlad band nismo pričakovali take podpore. Za nagrado smo dobili snemanje videospota in igranje na Castle festivalu, ko bo ta izvedljiv. Koncertov se seveda zelo veselimo, da bomo lahko predstavili pesmi, ki smo jih ustvarjali v zadnjem letu.

ROCKER.SI: Šourock je bil dejansko vaš prvi koncert!? Sem prav prebral?

STRAWBERRY BLONDES: Ja, na prvem večeru Šourocka smo tudi prvič skupaj stopili na oder. Imamo pa izkušnje iz prejšnjih bandov in solo projektov. Bili smo zelo navdušeni, da smo lahko svoje pesmi prvič zaigrali na velikem odru s kvalitetnim ozvočenjem. Celotno tekmovanje je bila zelo lepa izkušnja.

ROCKER.SI: Od kod ste se vzeli? Malo zgodovine, če lahko?

STRAWBERRY BLONDES: Prihajamo iz Novega mesta in bližnje okolice. Kar se pa naše zgodovine tiče, sta kitarista (Gal, Matej) ter basist (Matic) že v srednji šoli skupaj muzicirali v novomeškem “high-school” bandu Cockpit. Po razpadu leta 2018 so začeli sestavljati nov band. Tako se je, sprva kot odličen jam partner, kasneje pa kot nepogrešljiv član banda, druščini hitro pridružil bobnar Ambrož Pušnik. Ambrož je bil pred tem bobnar pri novomeškem punk bandu Parliament Attack, sodeloval pa je tudi na različnih drugih glasbenih projektih. Končna pridobitev tega banda pa je bil seveda pevec Domen Brodarič. S kitaristom Galom se poznata že od malih nog in sta v preteklosti že sodelovala na nekaj glasbenih projektih, poleg tega pa je Domen svoje glasbene izkušnje vsa ta leta nabiral tudi kot solo glasbenik.

ROCKER.SI: Facebook stran ste ustvarili šele oktobra 2020, kar res potrjuje, da ste noviteta na slovenski glasbeni sceni. Lahko še podrobneje predstavite svoje člane?

STRAWBERRY BLONDES: Gal “Ginger” Žagar – Virtuoz lead kitare; Gal se je že od mladih let učil pri vseevednem gospodarju brenkal Aleš “Brenk” Bartolomeju. Ta je mladega Gala naučil osnove brenkanja, ki jih je je Gal hitro obvladal. Pravo strast do igranja kitare je pa odkril, ko se je udeležil natečaja ”Jazzinty” in igral v eksperimentalnem jazz orkestru, kot “vodja pokanja balonov” in tako se je zaljubil v jazz. Vpliv tega natečaja se sliši še danes, ko mojster vzame v roke njegovo orodje in ob poslušanju vzbudi občutke, za katere sploh niste vedeli, da jih lahko občutite.

Matej “Sad face” Brudar – Glavni brenkač ritem kitare; Matej je samouk. Vse njegove sposobnosti in znanje prihaja iz intuicije in surovega talenta, ki ga kultivira že celo svoje življenje. Ima močno željo igrati v uspešnem bandu, saj ga bodo punce potem končno marale. Svojo gorečo strast uporabi tako, da vodi band po poti uspeha s tem, da organizira produkcijo (producenti, režiserji, igralci, fotografi, studiji,…), band prijavlja na natečaje, teži za vaje, itd.

Ambrož “Puškin” Pušnik – Bobne bobna; Najstarejši in najbolj izkušenj član banda. Ambrož je svoj neznosno dolg obstoj na tej zemlji izkoristil tako, da se je naučil vsak inštrument, ki mu je naključno padel v roke. Bobne igra v bandu samo zato, ker jih noben drug član ne zna, če bi moral igrati karkoli drugega (kitaro, klavir, bass,…tudi vokal) bi bil več kot pripravljen. Njegov multitalent za vsak inštrument pripomore pri iskanju zvoka za band.

…in ko že govorimo o rimah

Domen “RippittyRapRap” Brodarič – Edinstven vokal; Domen je deležen zanimivega in razburljivega življenja. Od skejtanja do motorbiking-a in DJ-anja, za pasom ima veliko različnih izkušenj, ki služijo bandu v obliki njegovih besedil. V sebi nosi breme ikoničnega glasu, ki ti ne gre zlahka iz glave in s tako pomembno močjo pridejo pomembne odgovornosti! Izkušenj je tudi v rappu, saj s svojim “Yin” nadimkom ustvarja moderno trap glasbo, kjer pokaže svoje sposobnosti kot MC.

Matic “VseJeMojaKrivda” Berus – Big Boi Bass; Matic je znan kot najboljši basist v Novem mestu in to tudi dokazuje s svojimi kompleksnimi, ektravagantnimi in navdihujočimi basovskimi linijami. Z Galom in Matejem je bil del najboljšega cover banda v Novem Mestu (Cockpit), a hrepenel je po ustvarjanju originalnih komadov. To hrepenenje je začel izlivati v originalne pesmi pod imenom “BBruZZ”, kot najstnik in še zmeraj ni nehal. Svoj status kot najboljši basist v Novem mestu pa je uporabil za dobro in se pridružil bandu, ki se mu je zdel, da ima največ potenciala.

ROCKER.SI:Ukresnili ste se čez novomeško noč,” kot pravite sami. Ste že tako daleč, da lahko govorite o ciljih, viziji in tem, kakšen band želite biti?

STRAWBERRY BLONDES: V kratkem je cilj odkriti svoj “zvok” in povezati vse pesmi v neko zaključeno zgodbo. Smo se pa že dosti pogovarjali in ustvarili skupno vizijo za Strawberry Blondes. Naš glavni cilj je nastopiti na velikem odru izključno z avtorskimi komadi. Želimo si postati band, ki na glasbeno sceno prinese nekaj svežega, kot so sveže jagode, ki jih jemo vsak dan.

ROCKER.SI: Odprt imate tudi Youtube kanal – naložen je en posnetek. Zakaj ravno ta priredba?

STRAWBERRY BLONDES: Na tekmovanju Šourock smo za finale izbrali priredbo slovenske Evrovizijske pesmi. Odločali smo se med Maarayo, Zalagasper in Majo Keuc. Za pesem ‘Here for you’ (Maaraya) smo se odločili, ker se nam je zdela zanimiva izbira akordov, ki smo jo skupaj preigravali na nam malo bližji način. Zdela se nam je zabavna naloga, zato smo priredbo tudi posneli in objavili na Youtube.

ROCKER.SI: Koliko avtorskega materiala se vam je torej do zdaj nabralo? Vam je karanteno odprla obzorja ali se je kreativni proces tako kot vse ostalo ustavil?

STRAWBERRY BLONDES: Trenutno imamo avtorskega materiala za kakšen krajši koncert, saj ga pripravljamo že kakšno leto in pol. Karantena nas ni zaustavila, ampak nam je dala dodatno motivacijo za ustvarjanje, da bomo, ko se lahko končno postavimo na oder, predstavili publiki najboljšo verzijo Strawberry Blondes. Med karanteno smo začeli delati tudi z novim producentom, ki nam je pomagal dodelati tudi naše starejše pesmi.

ROCKER.SI: Kaj poslušate? Kakšni so vaši glasbeni vplivi in ali se odražajo tudi v vaši glasbi?

STRAWBERRY BLONDES: Imamo dokaj različne okuse za glasbo, tako da bi težko izpostavil enega izvajalca. Glasbeni vplivi s tuje scene so Arctic monkeys, Red Hot Chili Peppers, Kings of Leon. Z domače scene bi definitivno omenili “sokrajane” Jardier, ki so ustvarili imenitno glasbo… Trenutno z našim ustvarjanjem še malo eksperimentiramo in poskušamo najti svoj stil – indie rock z jazz elementi.

ROCKER.SI: Kaj bo vaš naslednji projekt, na kaj naj bodo bralci pozorni? Kam naj se obrnejo tisti, ki želijo slišati več od Strawberry Blondes?

STRAWBERRY BLONDES: Naš naslednji projekt je singel, ki ga že snemamo in upamo, da ga bomo lahko predstavili v začetku maja. Po tem pa sledi še EP, ki pa bo vzel malo več časa. Našo pot pa lahko spremljate na Instagramu.