ŠTRAS IN MANCA: ‘Zavedava se, da sva predstavnika mlajše rock generacije’

Štras & Manca, 1na1, 12.2.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Morda se spomnite, da sta Gregor Strasbergar in Manca Trampuš, predstavnika dveh velikanov na slovenski sceni – MRFY in Koala Voice, pred meseci nastopila v SiTi Teatru, in sicer v sklopu cikla koncertov 1na1. Ne veste pa, da sta pred nastopom odgovorila na nekaj naših vprašanj. Odgovorov takrat nismo objavili, ampak v kriznih razmerah, ko nam manjka koncertov in intervjujev v živo, smo le izbrskali njune besede. Preberite, kaj sta imela za povedati.

Gregor Strasbergar – Štras iz MRFY in Manca Trampuš iz Koala Voice sta najbolj prepoznavna glasova nove generacije rockerskih pesnikov. Manca Trampuš je s Koala Voice na novo postavila pravila ženskega rock vokala pri nas ter se pri 23 letih lahko pohvali s štirimi izdanimi albumi in več kot 100 koncerti, 26-letni Štras pa je lani z MRFY izdal dolgometražni prvenec Story in prejel zlato piščal za novince leta. Na Štrasu in Manci stoji novi koncertni rock.

ROCKER.SI: Večkrat sta že nastopila skupaj, ampak vedno s svojima bandoma. S svojo bando. Kako se počutita v vlogi 1na1?

GREGOR STRASBERGAR: Žgečka me, tako bom rekel.

MANCA TRAMPUŠ: Funky je. Zelo je funky. Še posebej potem, ko pridejo ostali fantje iz bandov in naju poslušajo. Kaj se dogaja!? Kje v vesolju floutamo!?

Štras & Manca, 12.2.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kako so potekale vaje?

MANCA TRAMPUŠ: Usedla sva se …

GREGOR STRASBERGAR: Najprej sva šla čez komade, kateri bi šli skozi. Nato pa sva začela igrati, saj sva hitro videla, kje nama zadogaja.

ROCKER.SI: Tomi, Gušti, Hamo, Tokac in sedaj vidva. Kako se počutita ob tem?

MANCA TRAMPUŠ: Itak, da naju malo zvije. Pa še gledati sva jih šla, so bili kar razposajeni!

GREGOR STRASBERGAR: Vesela sva bila, ko so naju klicali iz SiTi Teatra, ne vem, mogoče je imel Tokac kaj pri tem, da jim je predlagal. Ali pa Gušti … Nekako sva prišla na njihov radar.

ROCKER.SI: Kaj sta se naučila od prejšnjih nastopov?

GREGOR STRASBERGAR: Druge sva gledala samo kot obiskovalca. Ničesar si nisva zapisovala (smeh). Pomembno je predvsem to, da razumeš, zakaj je publika tukaj. Ugotoviti sva morala samo to, kaj se od naju pričakuje.

MANCA TRAMPUŠ: Da se zavedaš, kakšen vibe želiš ustvariti.

Štras & Manca, 12.2.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Imata spisanih kaj šal?

MANCA TRAMPUŠ: Ne.

GREGOR STRASBERGAR: Ja. To je bila že ta prva spisana šala.

MANCA TRAMPUŠ: Jaz se zelo rada pogovarjam. Ko imamo akustične koncerte s Koala Voice, zelo rada govorim z ljudmi v publiki, veliko raje kot takrat, ko imamo večje koncerte. Veliko bolj vidiš ljudi in jih razumeš. Kadar nas je manj, je bolj chill. Chill zabava.

GREGOR STRASBERGAR: Sam sem že imel nekaj akustičnih koncertov in sem zelo hitro razumel, zakaj se gre. Midva sediva, oni sedijo. Res bomo 1na1. Prišli smo se zabavati.

ROCKER.SI: Kaj pijeta na odru?

GREGOR STRASBERGAR: Mislim, da kar vodo. Sva mlada generacija. Jaz ne pijem, saj me poznaš.

ROCKER.SI: Čutita kaj pritiska, ko govorijo, da sta predstavnika novega rocka? Da na vaju pade teža te nove dobe slovenskega rocka?

GREGOR STRASBERGAR: Zavedava se, da sva predstavnika mlajše rock generacije, ker smo že kar nekaj naredili. Neumno bi bilo, če se ne bi tega zavedala.

MANCA TRAMPUŠ: Ne bi pa nikoli zavpila: “Živjo, jaz sem Mancaaaa! Iz Koala Voiceeeee.”

GREGOR STRASBERGAR: No, zase govori.

MANCA TRAMPUŠ: Saj govorim zase (smeh). Ne govorim kar na splošno.

ROCKER.SI: Vaju lahko na odru še kaj vrže iz tira?

GREGOR STRASBERGAR: Vsak komad. Stvar je v tem, da si navajen delati s skupino. To je mašina, to samo gre. Naprej. Ko si v ustavljenem ritmu, je vse lažje, tukaj 1na1 pa je čisto druga igra.