Steven Wilson podaljšal turnejo

Steven Wilson (FOTO: Janez Pelko)

Avgusta je minila prva obletnica izdaje petega studijskega albuma enega najuspešnejših in najobetavnejših predstavnikov progresivnega rocka mlajše generacije, Stevena Wilsona. Album, ki nosi naslov ‘To the Bone‘ je seveda pospremila svetovna turneja v sklopu katere se bo Wilson ustavil tudi na Japonskem in v Avstraliji. Povpraševanje po koncertih pa je očitno tako veliko, da se je odločil turnejo podaljšati še v leto 2019. Zadnji meseci tega leta bodo tako namenjeni podaljšani turneji po ZDA, januar in februar 2019 pa koncertom po Evropi, pri čemer bo večino meseca Januarja nastopal po Franciji.

Nam najbližje bo Wilson nastopil v intimni dunajski dvorani MuseumQuartier in sicer 11. februarja 2019. Karte so že v prodaji in jih je mogoče kupiti preko sistema Eventim ter na vseh Eventimovih prodajnih mestih, aranžmaje pa trenutno ponujajo Bfree koncerti.

 

Na kratko o Stevenu Wilsonu in albumu ‘To the Bone’.

Steven John Wilson je izjemen in večkrat nagrajen glasbenik, vokalist, tekstopisec in producent. V glasbenih vodah uspešno plava že dobrih trideset let, čeprav ni šolan glasbenik. Pravzaprav se je vseh veščin – od igranja inštrumentov pa do produciranja glasbe – naučil sam. Bogata kariera mu je prinesla nemalo nagrad pa tudi sodelovanj z različnimi priznanimi glasbeniki in skupinami. Tako je bodisi kot glasbenik ali producent sodeloval z OpethKing CrimsonPendulum,Jethro TulliAndy Partridge-om,Yes, Tears for FearsRoxy Music, Anathemo in drugimi.

Trenutno je sicer najbolj aktiven na solo področju, za povrhu vsega  pa je bil član različnih bandov, med drugimi tudi zasedbe Porcupine Tree. Slednjo je ustanovil leta 1987 in je bila prvotno mišljena kot njegov solo projekt, kasneje pa je zrasla v izjemno uspešno in vplivno zasedbo, ki pa od leta 2010 ne deluje več. Kljub temu to ni bil konec njegovega solo delovanja. Svoj prvi uradni solo album ‘Insurgentes (2008) je izdal še tekom delovanja v omenjeni zasedbi. Njegovi koncerti pa še danes veljajo za avdio-vizualno poslastico, ki jo med drugim zaznamuje uporaba kvadrofonije in vizualnih dodatkov. Navkljub velikemu uspehu znotraj žanra prog rocka pa njegova glasba ni dosegla večjega komercialnega uspeha.

Peti studijski album ‘To the Bone‘, po katerem je poimenovana tudi trenutna turneja, je nastajal med letoma 2016 in 2017, izšel pa je 18. avgusta lansko leto. Zvočni navdih omenjene plošče je Wilson črpal iz progresivnega popa njegovega otroštva.

Omenjeni plošček je pospremil prvenec ‘Pariah‘, kateremu so sledili še štirje singli ‘The Same Asylum as Before‘, ‘Song of I‘, ‘Permanating‘ in ‘Refuge‘. Pri nastajanju albuma so sodelovali različni glasbeniki čeprav je Wilson poskrbel za večji inštrumentalni del, kot tudi  za produkcijo, aranžmaje, vokal in besedila. Album sicer odpre naslovna skladba ‘To the Bone‘ za katero je besedilo  napisal Andy Partridge.