Steven Tyler: ‘Moja glasba ni za politične namene’

Steven Tyler, pevec skupine Aerosmith. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Steven Tyler, pevec skupine Aerosmith. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Pevec skupine Aerosmith Steven Tyler je razložil, zakaj se je odločil, da še enkrat več prepove Donaldu Trumpu, da uporablja njihovo glasbo na političnih srečanjih. V torek, 21. avgusta je Donald Trump imel nastop in pri tem uporabil skladbo skupine Aerosmith ‘Livin’ On The Edge‘.

 

Steven Tyler ne želi, da se njegova glasba uporablja v politične namene

Takoj po dogodku je odvetnica Stevena Tylerja poslala v Belo hišo pismo, v katerem je še enkrat zahtevala, da prenehajo uporabljati skladbe skupine Aerosmith v politične namene. Pevec se ob tem sklicuje na Lanhamov zakon. Tyler je namreč mnenja, da ga tovrstna dejanja povezujejo s podporo Trumpu, kar pa si ne želi.

Tyler je preko svojega Twitter profila sporočil: ‘To ni demokrati proti republikancem. Ne dovolim nikomur, da uporablja moje skladbe brez mojega dovoljenja. Moja glasba je za množico in ne za politične kampanje in srečanja. Avtorska zaščita je tisto, za kar se borim od nekdaj, še preden je zdajšnja administracija prevzela pisarno.’

V drugem tweetu pa je sporočil: ‘To je eden izmed razlogov, zakaj sva (s kitaristom Aerosmithov Joejem Perryjem) pritisnila na senat, da sprejme zakon o modernizaciji glasbe.’ Stavek se nanaša na to, da bi rad zagotovil, da bi digitalne glasbene storitve postale plačljive zaradi avtorskih pravic lastnika.

Ni prvič, da je Donald Trump razjezil Tylerja. Že leta 2015 je Trump uporabil v kampanji skladbo ‘Dream On‘ skupine Aerosmith. Tudi takrat se je Tyler nemudoma odzval in zahteval, da neha uporabljati njegove skladbe, ker s tem hkrati tudi krši avtorske pravice.