SPOTLESS MINDS: ‘Igramo na polno in brez kompromisov’

Spotless Minds, 25.1.2020, ZIP Baza Trzin (Foto: Katja Jakus)

Spotless Minds so celjska skupina, ki je nastala leta 2015. Pri ustvarjanju jih vodi energična, brezkompromisna glasbena drža, ki ne podlega sodobnim trendom. Ideje črpajo iz alternativnih rock tokov devetdesetih, hkrati pa ohranjajo tisto pravo mero sodobnosti, inovativnosti, torej prava rock »POKALICA« kot fantje pravijo svojemu stilu igranja ter svojemu prvencu, ki so ga izdali decembra 2017 s pomočjo osvojenih natečajev. Združitev izjemno prodornega vokala, virtuozne solo kitare in udarne ritem sekcije, daje Spotless Minds posebno mesto v slovenskem glasbenem prostoru.

Žiga Avbreht – vokal / Albert Pučnik – električna kitara / Tomaž Pelc – bobni / Dejan Pintar – bas kitara

Dejan Pintar, 25.1.2020, ZIP Baza (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Začeli ste leta 2015, dve koncertni sezoni kasneje pa ste že izdali album ‘Pokalica’. Zakaj tak naslov?

SPOTLESS MINDS: Leta 2015 se je naredil ta preobrat s prihodom pevca Žiga v skupino. Ampak zgodba gre še kakšni dve leti nazaj, ko sva basist Dejan Pintar (Pinto) in bobnar Tomaž Pelc (Peljo) začela Spotless Minds zgodbo. Na to se nama je po nešteto »avdicij« kitaristov pridružil Jože Blatnik in smo v enem letu naredili material za plato, seveda brez vokala, ker ga je bilo res zelo težko najti v stilu, ki smo ga preigravali. Odločili smo se, da bomo na koncertih igrali brez vokala, pa se bo mogoče našel kakšen pogumen tip, ki bo pristopil do nas in rekel: »Jst sm ta, ki ga rabte.« Nato je sledila menjava kitarista en teden pred prvim koncertom v Mladinskem centru Celje, s čimer je seveda nastala velika težava, ampak sva s Tomažem uspela najti enega izmed top kitaristov v okolišu, kjer smo igrali – Jerneja Luzarja. V enem tednu smo zvadili, preuredil komade in šli na oder brez vokala. Na tem koncertu je POKALO in tam se je našel naš vokalist Žiga Avbreht (Ziggy). Po koncertu smo se takoj spoznali in dogovorili za vaje, ki pa so bile seveda mind blowing, kajti Ziggiev vokal je pač nekaj, česar ne najdeš vsak dan. En teden po koncertu smo bili dogovorjeni za snemanje naših prvih singlov WORDS in WONDER v studiu Killing Production. V tem tednu smo naredili okvirne aranžmaje, nekako nismo vedeli točno, kako bomo to izvedli na snemanju, ampak smo verjeli v drug drugega, ker druge itak ni bilo. V tem studiu smo z Markom, ki nas je snemal, vsi spoznali, zakaj igramo in zakaj delamo to, kar delamo, ker smo res bili neverjetno in pozitivno presenečeni nad vsakim posameznikom. Spoznali smo, da ni pomembno nič drugega kot to, da skupina enkrat pride na nivo, primeren za koncerte in da vztrajamo skupaj. Zato smo se odločili, da se bomo začeli prijavljati na vse možne natečaje, saj smo s tem dobili potrebno kilometrino odrov in izkušenj, ki so res dragocene. Na našo srečo smo te natečaje dobivali in omogočali dokaj dobro snemanje glasbe in videov v različnih studijih. Ker denarja za snemanje komadov in videospotov noben od nas nima, koncerti pa itak niso skoraj nič plačani, je to bila za nas zmaga. Tako smo lahko s svojo glasbo financirali in ustvarili album POKALICA. Leta 2018 smo se prijavili na zadnji natečaj in ga dobili, to je bil natečaj ŠOUROCK. Z organizatorsko ekipo natečaja smo zelo dobro sodelovali. Priporočamo vsem, da se prijavijo. Ta natečaj nam je omogočil snemanje dveh komadov v studio RSL z odličnim Matejem Pečaverjem. POKALICA pa je naš žanr glasbe. Imenujemo ga tako zato, ker zaznamuje našo glasbo in način igranja. Se pravi na polno in brez kompromisov, vedno damo vse od sebe, ker če ti, ko si in the groove, nič ne pokne na instrumentu ali kje drugje, nisi nič naredil (smeh).

Albert Pučnik, 25.1.2020, ZIP Baza (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Kako ste potem oblikovali zadnjo postavo? V kakšnih odnosih ste ostali s prejšnjim kitaristom?

SPOTLESS MINDS: Leta 2017 je prišlo spet do menjave kitaristov. Z Jernejem smo se razšli v dobrih odnosih, povedal je, da se bo malo odmaknil od glasbe za en čas, ampak je že imel v mislih kitarista, ki bo pripravljen igrati v skupina, kakršna je Spotless Minds. In ja, pripeljal je Alberta Pučnika (Berti). Berti je eden izmed top multi inštrumentalistov in virtuozov na kitari. V skupino je prinesel nove ideje in pogled na glasbo. In tukaj se je začelo spet novo poglavje in ideja, v katero verjamemo, predvsem pa smo postali skupina v pravem pomenu besede.

ROCKER.SI: Kaj vas vodi pri ustvarjanju?

SPOTLESS MINDS: Predvsem življenje, kakršnega vidimo in dojemamo. Vidimo, kako je nekako vse okoli nas u kurcu, tudi sami se borimo iz dneva v dan ohranjati band in ostale osebne stvari na svojem mestu. Hvaležni smo, da imamo to možnost,  da lahko igramo skupaj, da si lahko plačujemo plac za vaje in da lahko tam noter zganjamo hrup in norije, če je pa še kak koncert na poti pa nič hudega.

Tomaž Pelc, 25.1.2020, ZIP Baza Trzin (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Med vplive ste našteli mnogo skupin iz 90. let prejšnjega stoletja. Imamo pri nas kakšne bolj sodobne izvajalce, ki vas navdušujejo?

SPOTLESS MINDS: Mislimo, da imamo pri nas zelo veliko bandov, ki so na zelo visokem nivoju igranja in navdušujejo. Nam so bližje bandi, kot sta Dan D in Siddharta, ki res navdušujeta z modernim pristopom in inovativnostjo. Drugače smo pa bolj osredotočeni na tuji trg in svojo glasbo.

ROCKER.SI: Pri mnogih glasbenih kolegih sem slišal potrditev, da ste v živo izjemno kvalitetno in da bi morali biti bolj prepoznavni. Se strinjate s tem?

SPOTLESS MINDS: Mi damo na vsakem koncertu vse od sebe in smo hvaležni za priložnost, ki nam je ponujena. Se ne obremenjujemo nekako s tem, da bomo prepoznavni. Bolj se obremenjujemo, da bomo speljali koncert tako, kot se šika in da bo glasba, ki jo bomo še izdajali, kvalitetna in da bomo imeli enkrat v prihodnosti lep spomin na vse to. Drugače pa vse pride v življenju, če posvetiš veliko časa, truda in denarja v stvar, ki te zanima. Na tej zadnji stvari še delamo (smeh).

ROCKER.SI: Pravite, da skušate s svojo glasbo spremeniti svet. Ni to nekam velik zalogaj za manjšo skupino iz Slovenije?

SPOTLESS MINDS: Zakaj pa ne? Ker smo iz Celja? (smeh).

ROCKER.SI: Kaj lahko poveste o novem albumu, ki prihaja?

SPOTLESS MINDS: Imenuje se ‘Brothers Until We Die’. Posneli smo ga v studiu RSL z Matejem Pečaverjem. Pripravljamo pa tudi spot, ki bo nekje marca zunaj. Za nas predstavlja novo poglavje in zelo težko obdobje, v katerem je imel band manjšo krizo, ampak smo zdržali skupaj in z veseljem sporočamo, da pride še kar nekaj novih stvari letos. Upamo, da se vidimo na kakšnem špilu, ki bo v prihodnje.