SoulGreg Artist predstavlja ‘O, Bog, povej’

SoulGreg (Foto: Promo)

Naključje je hotelo, da je SoulGreg Artist (Gregor Bezenšek ml.) pred dobrim mesecem in pol posnel nastop s svojo zasedbo BigLights Band 7. februarja letos v Centru kulture Španski borci z namenom reizdaje singla »O, bog, povej (A življenje gre naprej in šteje le samo denar)« z novim videospotom. Medtem, ko je pripravljal videospot in single, pa nas je doletela pandemija Covida-19, kot tudi druge, tudi nove elementarne nesreče po svetu. SoulGreg se je že takrat odločil za izdajo pesmi ravno zaradi vsega, kar pesti našo sodobno civilizacijo. 

Pesem O, bog, povej (in videospot zanj) govori ravno o vsemu, kar se je tudi po naši krivdi zgrnilo na človeštvo v novem tisočletju, opozarja pa tudi na številne največje krivice, ki se godijo ljudem po svetu, predvsem zaradi pohlepa nekaterih. SoulGreg Artist, ki je avtor besedila, glasbe in novega aranžmaja pesmi »O, bog, povej«, se je glede na izredne razmere pridružil pozivu vlade in stroke, da ostanemo doma in se je minulo soboto pridružil tudi številnim slovenskim glasbenikom, ki so nastopali od doma in pozivali k upoštevanju ukrepov.

»Panika in strah pred epidemijami, podnebne spremembe, milijoni podhranjenih otrok, revščina, jedrsko orožje, vojne in naravne katastrofe. Ko gledam, kaj vse se dogaja po svetu, me zadene, sem šokiran in nikakor ne morem ostati ravnodušen,« sporoča glasbenik SoulGreg Artist, ki je zato sedaj ponovno izdal svojo vedno aktualno pesem »O, bog povej«.

»Mislim, da smo na prelomnici. Če ne bomo resno ukrepali že danes, bo jutri za naše otroke mogoče že prepozno. Zato sem si že nekaj časa želel posneti pesem »O, bog povej« v živo, saj ima ta skladba na ta način še dodatno moč in poseben čar,« pojasnjuje glasbenik. Skladba vsebuje sporočilo o tem, da se človeštvo sooča z resnimi globalnimi grožnjami, hkrati pa je poziv, da kot državljani sveta vsi prispevamo svoj del k nujnemu izboljšanju razmer, saj bomo drugače našim potomcem vzeli njihovo prihodnost. »Trenutno stanje v svetu je odraz in hkrati dokaz, kdo smo kot ljudje in kam smo se pripeljali. Nad glavo nam poleg vsega visi tudi nenehna grožnja jedrske apokalipse, potreben je samo pritisk na en gumb!« pravi SoulGreg Artist.

K novi izdaji pesmi, ki jo je napisal že v svoji mladosti, ga je dokončno spodbudila simbolika »ure sodnega dne«, ki so jo znanstveniki v začetku tega leta prestavili na zgolj 100 sekund do polnoči. Ugledna mednarodna skupina znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 13 Nobelovih nagrajencev, je v okviru Biltena atomskih znanstvenikov (Bulletin of the Atomic Scientists) namreč konec januarja kazalce t. i. »ure sodnega dne« (Doomsday Clock) premaknila na 100 sekund do polnoči. To je najbližje točki, ki ponazarja katastrofo globalnih razsežnosti, odkar so znanstveniki leta 1947 vzpostavili to simbolno uro, ki je metafora za to, kako blizu uničenja je človeštvo.

»Vsak dan zaradi pomankanja in lakote umre na tisoče otrok. Si lahko sploh zamislimo in predstavljamo, da zaradi posledic podhranjenosti vsako sekundo umre 5 otrok? To je vsako leto več kot 2 milijona preprečljivih smrti naših najmlajših. Ob tem pa ima 1 % najbogatejših v rokah dvakrat več bogastva kot 6,9 milijarde zemljanov,« izpostavlja SoulGreg Artist »A življenje gre naprej in šteje le samo denar. Ni važno, kdo in kaj smo mi, na katerih svet stoji, milijoni mladih ljudi.« Na odsotnost ukrepanja ob tej kritični globalni situaciji opozarja refren pesmi ter ob tem opominja, da bo to najbolj prizadelo naše prihodnje generacije.


SoulGreg Artist je akademski glasbenik in skladatelj z zelo širokim opusom ustvarjanja, ki zajema rock, pop, soul, R&B, jazz in klasiko, kar se odraža v edinstvenem zvoku njegove glasbe. V zasebnem življenju je tudi velik človekoljub in humanitarec. Je ambasador strpnosti in ambasador otrok z redkimi boleznimi. Ob svoji življenjski tragediji, izgubi dve in pol letnega sina Viljema Julijana, je z ženo ustanovil Društvo Viljem Julijan, v katerem deluje tudi dobrodelni sklad za otroke z redkimi boleznimi, s katerim je glasbenik malim borcem do sedaj pomagal z donacijami v višini 165.000€.