SOCIAL PROBLEM: ‘Optimistično kritično gledamo na svetovni pesimizem’

Social Problem (Foto: management skupine)

Zgodba o skupini Social Problem je zgodba o štirih ljudeh, ki ustvarjajo glasbo. V tem problematičnem času, ko človek ne moremo verjeti ničemur, kar prebere ali sliši, njihova glasba služi kot medij, s katerim se lahko izražajo in vplivajo na druge ljudi. V vesolju je konstanten boj med svetlobo in temo. Sonce zaide le, da lahko zjutraj spet vzide. To prepletanje črne in bele, medtem ko živimo in se učimo, je bistvo skupine. Na koncu koncev smo vsi problem … in rešitev.

“V tem svetu je stalno prisotno trpljenje. Veliko tega se lahko preneha, če ljudje dvignemo pogled izven svojega ega. Dovoliti, da v tem času informacijske preobremenjenosti mislimo kritično, se zdi težje kot kadarkoli prej. Poleg tega zgleda, da je odprtost do drugih stališč ena večjih težav ljudi. Ne gre za spreminjanje osnovnih načel ljudi, temveč za to, da si dovolimo misliti o stvareh iz drugih perspektiv in priti do lastnih zaključkov. Velik del miselnosti skupine je, da lahko vsak postane več, kot si misli, ter da lahko ena oseba naredi bistveno razliko za celoten svet.”

Jernej Bučar (vokal) / Gašper Stopar (kitara) / Andrej Bratuša (bas) / Marko Janžič (bobni)

ROCKER.SI: Od kod ste se vzeli oziroma kje ste se skrivali? Zakaj večkrat ne pridete v Ljubljano?

SOCIAL PROBLEM: Saj v resnici se trudimo (smeh). V Orto baru smo že igrali, ampak težko se je dogovoriti za koncerte, če nisi že uveljavljena skupina. Pa še nekaj je, v Sloveniji imamo problem s komercialnim rockom, tako da mladi bandi, ki odstopajo od tega, nimamo toliko možnosti. Alternativne skupine, ki se trudimo iti svojo pot in po stopinjah svetovno znanih bandov, ki so zasloveli kot nekomercialni, denimo Tool ali Alice in Chains, so pri nas potisnjene na stran.

ROCKER.SI: In ne odstopate od samosvoje začrtane smeri.

SOCIAL PROBLEM: Zaenkrat ne. Mi delamo, kar nam je všeč. Glasba, ki jo ustvarjamo, je tista, ki ustreza vsakemu članu skupine. To je bistvo glasbe. Da umetnik uživa v lastnem proizvodu.

ROCKER.SI: Kdaj ste začeli?

SOCIAL PROBLEM: Okoli leta 2015, tako da malo kilometrine smo že nabrali.

Social Problem (Foto: management skupine)

ROCKER.SI: Posneli ste tri single in videospot za odlično skladbo ‘Order’. 

SOCIAL PROBLEM: Trije singli in od tega en videospot, v jeseni pa smo končali s snemanjem ostalih skladb, ki bodo združene v mali album EP. Samo še na mastering čakamo. Naše skladbe imajo kar dolgo minutažo, tako da bo pet skladb po dolžini skoraj da kot celotni album (smeh).


“V osnovi si prizadevamo ustvarjati glasbo, ki jo imamo radi in v kateri uživamo. Smo na poti rasti in raziskovanja našega življenja ter življenja drugih. Čeprav ime skupine poudarja problem človeštva kot celote, nam omogoča tudi, da se pod okriljem ironije opredelimo kot problemi. Ta del je blagodejen del našega bitja. V današnjem svetu se z lahkoto izgubimo v vsem kar ponuja. Ravnovesje vseh stvari je zato ključnega pomena. Druga plat našega imena tako označuje svoboden način življenja, brez družbene kletke in njenih načrtanih poti. Ta stran je vedno prisotna, saj ena ne more biti brez druge. Pomen imena je tako prej odsev osebe, ki razmišlja o tem, kot pa naša izjava o tem, kdo smo. V vesolju je konstanten boj med svetlobo in temo. Sonce zaide le, da lahko zjutraj spet vzide. To prepletanje črne in bele, medtem ko živimo in se učimo, je bistvo skupine.”


ROCKER.SI: Kako to, da boste izdali EP in ne dolgometražni album?

SOCIAL PROBLEM: Najlažji odgovor je, ker delamo eno skladbo šest mesecev (smeh). Potem bi za deset skladb potrebovali kar veliko časa! V resnici pa smo zateženi perfekcionisti (smeh). Želimo ustvarjati kvalitetno glasbo, zato se nam ne mudi z izdajo.

ROCKER.SI: Kot vaše ime sporoča, ste tudi skozi besedila usmerjeni v družbeno kritiko. Kdo med vami je največji pobudnik te ideje?

SOCIAL PROBLEM: Vsi štirje se trudimo gledati optimistično na družbo, ampak ob tem imamo tudi svojo filozofijo in smo kritični do sistema. To je nekomercialni rock. Optimistično kritično gledamo na svetovni pesimizem. So težave, ampak skupaj jih lahko rešimo. Tudi skozi glasbeno ustvarjanje. Z nečim grdim napravimo nekaj lepega, torej z bolj heavy glasbo ustvarjamo lepoto.

ROCKER.SI: Ciljate tudi na tujino, saj opažam veliko uporabo angleškega jezika?

SOCIAL PROBLEM: Vsekakor. Sicer nameravamo ostati aktivni v Sloveniji, ampak trenutne rock metal razmere nas vabijo v tujino. Zato tudi snemamo malo zgoščenko, da lahko poslušalcem in glasbeni sceni končno ponudimo nek fizični produkt, nekaj oprijemljivega oziroma vizitko skupine.

ROCKER.SI: Zgodaj v karieri ste se odločili za snemanje videospota.

SOCIAL PROBLEM: Ko smo igrali na Šourocku, smo se spoprijateljili s Kristijanom Robičem, s katerim si delimo iste vrednote in pogled na glasbo. Želimo si še več takšnih oseb okoli sebe, ki nam bi pomagale se prebiti naprej. Vedno iščemo zlato sredino med tistim, kar nekdo zna, in tem, kar je pripravljen narediti. Tako smo storili tudi pri snemanju videospota in izpadlo je odlično.

ROCKER.SI: Kdaj torej izide EP?

SOCIAL PROBLEM: Pomladi. Premierno pa seveda na Rocker.si!

ROCKER.SI: Vaša glasba ima močna besedila, kakšno je vašo glavno sporočilo?

SOCIAL PROBLEM: Ljudje, bodite pozitivni in ne ovce. Vsak lahko naredi spremembo. Ko spremenimo sebe, spremenimo svet.