SNOW PATROL: ‘Wildlife’ (2018)

Naslovnica albuma 'Wildlife'.
Naslovnica albuma 'Wildlife'.

Britansko otočje je okoli leta 2000 postalo svetovno središče melanholičnega rocka, katerega nesporni kralji so bili (vsaj za kratek čas) Coldplay. Ti so se odmaknili od stereotipnih rockerskih ekcesov in miselnosti tipa ‘živi hitro – umri mlad’ ter namesto tega poudarjali melodiko, čustvenost, otožnost in skromnost.

O albumu ‘Wildlife’

Glasbena industrija je kakopak zavohala nov način dotoka denarja in začela po tovarniško proizvajati podobne skupine, ki so kar tekmovale v tem, katera bo izpadla bolj čustveno, solzavo in posedično patetično. Med njimi so se (žal) znašli tudi Snow Patrol s podobno formulo ustvarjanja melodičnega rocka z otožnimi besedili, vendar pa so na svoji strani imeli všečni vokal in pesmi, ki so začudoma znale ohraniti zdravo mero sentimentalizma ter iskrenosti.

Po skoraj sedem let trajajočem premoru so se irsko-škotski rockerji vrnili na sceno s ploščo ‘Wildlife’, na kateri se nahaja deset novih avtorskih skladb. Sodeč po dolgi odsotnosti bi pričakovali, da bodo Snow Patrol poskrbeli za kakšno presenečenje, vendar temu ni tako; ‘Wildlife’ ne bi mogla biti bolj tipična SP plošča z bore malo novostmi; melodični rock z več poudarka na akustičnih inštrumentih, klavirju in godalih, počasen tempo in zasanjani vokali … in to je to. Edino rahlo spremembo je moč čutiti v besedilih, ki so bolj vedra in optimistična kot v preteklosti. Snow Patrol tako ne prinašajo ničesar novega na pladnju, bodo pa dolgoletni oboževalci več kot zadovoljni nad slišanim.