SLO BAND AID še z videom ‘Samo milijon nas je 2021’

Slo Band Aid (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Slo Band Aid (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Potem ko so Aleš Klinar ter skoraj sto pevcev in glasbenikov podarili Sloveniji ob 30. rojstnem dnevu svežo verzijo pesmi ‘Samo milijon nas je 2021‘, je le-ta na dan zmage dobila še video, ki so ga posneli na Prešernovem trgu, ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici. – Na dan mladosti, 25. maja, pa sledita še pesem in video ‘Svobodno sonce 2021‘.

O projektu Slo Band Aid

Aleš Klinar (Agropop, Rock Partyzani), Matjaž Zupan (California, MZ Hektor), Jure Doles in Sergej Škofljanec (San Di Ego), Vlado Poredoš (Orlek), Urška Majdič (UMA, Billysi), Raiven, Simon Vadnjal (CoverLover), Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen (Šank Rock), Manca Trampuš (Koala Voice), Mare Novak in Karmen Klinc (Rock Partyzani), Trkaj, Rok Ahačevčič (Lumberjack) in Renata Mohorič (I.C.E.) sestavljajo prvi del projekta SLO BAND AID, ki bo poskrbel za neuradno glasbeno podlago praznovanja 30-letnice Slovenije, nas spomnil na čas, ko so nas povezovali enotnost, solidarnost, optimizem, občutek svobode, želja po boljšem življenju pa tudi ljubezen do lastnega jezika in (pop)kulture.

Skladbi ‘Samo milijon’ in ‘Svobodno sonce’ sta preživeli test časa in danes sodita v železni repertoar slovenske glasbe ter širše (pop)kulture. Bili sta ‘soundtrack’ slovenskega osamosvajanja in ljudje ju povezujejo s pozitivnimi vrednotami. Živimo v času, ko so svoboda in pridobitve demokratične družbe spet na preizkušnji, zato smo želeli Slovence spomniti na to, kaj lahko dosežemo, če smo enotni, strpni, solidarni in raje iščemo tisto, kar nas povezuje, kot stvari, ki nas razdvajajo. Projekt Slo Band Aid je naše darilo Sloveniji in njenim prebivalcem ob 30-letnici države. – ALEŠ KLINAR

Projekt Slo Band Aid sestavljata dve skladbi: mesec ljubezni bo odprla ‘Samo milijon nas je 2021′, video, ki so ga posneli na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici, si boste lahko ogledali z enotedenskim zamikom, na dan mladosti pa ji bo sledila še ‘Svobodno sonce 2021‘, pri ustvarjanju katere je sodelovalo kar 67 glasbenikov in pevcev.

Idejni oče, pobudnik in vodja projekta, Aleš Klinar: ‘Novo verzijo pesmi ‘Samo milijona nas je’ sem si zamislil kot energično budnico, rock komad, ki bo predramil in premaknil Slovence. V studiu mi je pomagal Miha Gorše, v aranžmaju pa izstopa Trkajev rap četrte kitice Prešernove Zdravljice: ‘Edinost, sreča, sprava, k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo, de oblast in z njo čast, ko préd, spet naša boste last!’ Naj poudarim, da tega projekta nismo posneli po naročilu kogarkoli, ampak je naše darilo sodržavljanom ob jubileju Slovenije.’