Sleep: Velika vrnitev iz spanca

Al Cisneros, Sleep (FOTO: Mateja Gašperin)

V Kinu Šiška so minuli četrtek pripravili noro poslastico za vse ljubitelje nizkih frekvenc. Ljubljano so namreč obiskali Sleep. Bend, ki prihaja iz Kalifornije je pri nas nastopil prvič, a v popolnoma razprodani veliki dvorani Kina Šiške. Njihov sloves ”morda najboljšega stoner rock benda” jim sledi povsod, in seže tudi preko velike luže. Veljajo namreč za enega izmed pionirjev, ki je pred skoraj 30. leti ključno zaznamoval smernice stoner rocka in doom metala ter vplival na sam nadaljnji razvoj heavy metala. Navkljub razpadu benda, ki je sledil izidu albumov ”Jerusalem” in ”Dopesmoker” (1999) so ta sloves obdržali vse do danes. Dokler niso leta 2018, kot strela iz jasnega, presenetili z novim albumom ”The Sciences”. Album s katerim so svoj sloves pravzaprav samo še bolj poglobili in utrdili. In katerega so prišli predstavit tudi k nam.

Zaradi jakosti zvoka priporočena uporaba zaščitnih čepkov

Obvestilo, ki je napovedovalo zelo glasen koncert nas je pričakalo že na samih vhodnih vratih v klub. Poleg karte ste tako v roke dobili še par zaščitnih čepkov. In to z namenom, čeprav se mi glasnost predskupine še ni zdela tako brutalna.

In ko smo že ravno pri predskupini naj povem, da je za ogrevanje večera tokrat poskrbela zagrebška četverica, ki nosi ime Cojones. Kot pravijo sami, se je njihova pot začela leta 2006, ko so štirje zagrebški fantje odšli v prostor za vaje, kjer so igrali stoner rock. Še pred prvim lastnim so album posneli skupaj z zasedbo Umor in z njimi odšli na prvo evropsko turnejo. Že čez dve leti so izdali svoj dolgometražni prvenec ”Sunrise” (2009) katerega so prav tako pospremili z evropsko turnejo. Od takrat so nastopili že na mnogih odrih po celoti Evropi, tokrat pa jih je pot zanesla tudi k nam.

Bend se je predstavili z skladbami iz vseh treh dosedanjih studijskih albumov. Začeli so s skladbama ”Clearing potion” in ”Prozac”, ki se nahajata na njihovem prvencu. Sledile so še skladbe ”Providence”, ”Superskunk”, ”Pilgrimage”, pa tudi skladba ”Highway Lane”, ki se nahaja na albumu ”Cojones & Umor” (2007). Svoj del koncerta so zaključili s psihadelično skladbo ”Opium” iz njihovega zadnjega albuma ”Resonate” (2016) . Kot je dejal njihov vokalist, si pravzaprav štejejo v veliko čast, da smejo nastopiti pred svojimi vzorniki.

Cojones (FOTO: Mateja Gašperin)

Že čez dobre pol ure so na oder stopili dolgo pričakovani Sleep, kjer strune že od samih začetkov benda mučita basist in vokalist Al Cisneros in kitarist Matt Pike. Leta 2010 pa se jima je kot bobnar pridružil Jason Roeder, sicer bobnar benda Neurosis.

Še preden je bend stopil na oder sta dvorano, v duhu najnovejšega albuma, zajeli zelena luč in gosta megla, v ozadju pa se je predvajal posnetek pristanka Apolla 11 na luni. Bend je večer začel z najnovejšo skladbo ”Leagues Beneath”. Skladbo, ki je izšla samostojno in to že dober mesec po izdaji albuma ”The Sciences” (2018). Za ta večer so gospodje pripravili še pester nabor skladb, ki nas popeljejo po sami zgodovini delovanja benda, seveda pa niso pozabili niti na najnovejše skladbe, ki so v mnogih pogledih poklon kultnim Black Sabbathom.

Sleep so tako odigrali skladbe ”Holy Mountain”, ”Marijuanaut’s Theme”, ”The Clarity”, ”Sonic Titan” in ”Giza Butler”. Na seznamu sta se znašli še skladbi ”The Botanist” in kultna ”Dragonaut”, ki pa ju bend ni uspel niti začeti igrati. Svoj nastop so na veliko razočaranje marsikoga zaključili še pred enajsto uro.

Sleep so tako v izjemno kratkem nastopu pokazali, da bend v resnici ni nikoli povsem razpadel, še manj pa zaspal (na lovorikah). Da so žive legende, ki jim poslušalci še vedno z veseljem prisluhnejo.

Njihovo igranje je hipnotično, počasni in nizki toni Cisnerosovega basa se izjemno lepo dopolnjujejo s nizkimi toni, ki jih Matt Pike izvablja iz svoje kitare. Edino kar me je zares zmotilo je bilo ozvočenje vokala, ki je sicer na albumu kristalno jasen in je nadgraditev melodije, tokrat pa so bile Cisnerosove besede popolnoma nerazumljive. A sodeč po odzivu to povsem hipnotizirani publiki sploh ni predstavljajo problemov.

Sleep (FOTO: Mateja Gašperin)
Sleep (FOTO: Mateja Gašperin)
Matt Pike, vedno brez majice (FOTO: Mateja Gašperin)
Matt Pike, vedno brez majice (FOTO: Mateja Gašperin)