SKYEYE: ‘Zagrizli bomo v tretjo ploščo’

SkyEye (Foto Saša Krajnc)

SkyEye so trenutno najbolj dejavna skupina na domači heavy metal sceni. Podpisali so z novo založbo, izdali so nov album (poslušajte TUKAJ) in dobili nov menedžement. Imeli so tudi nekaj koncertov. Mi smo jih ujeli v Kranju, kjer so sodelovali z ekipo Dirty Skunks.

Na vprašanja je odgovarjal pevec Jan Leščanec.


SkyEye so je nastali leta 2014, trde temelje pa postavili leta 2016, ko sta se skupini, ki jo sestavljajo Grega Stalowsky (kitara), Jan Leščanec (vokal) in Primož Lovšin (bas), pridružila še Marko Kavčnik (kitara) in Jurij Nograšek (bobni). Prvič so na oder stopili leta 2017 in zgolj štiri mesece kasneje izdali prvi EP z naslovom ‘Run For Your Life’ (TUKAJ). Leto kasneje so izdali še album, ki nosi naslov ‘Digital God’ (TUKAJ).

Band je zaznamovan z močnim in unikatnim heavy metal vokalom in surovimi, a melodičnimi kitarskimi rifi z modernim pridihom, ki skupaj tvorijo zvok značilen za bende, kot so Iron Maiden, Saxon in Judas Priest. Letos junija so poslušalce razveselili z drugim albumom ‘Soldiers of Light’, tokrat pod okriljem nemške založbe Reaper Entertainment.


ROCKER.SI: Že nekaj let ste na glasbeni sceni, ampak vas ne bom spraševal o prvih korakih. Kdaj ste zares začeli verjeti v ta projekt? V primerjavi s prejšnjimi zasedbami, v katerih ste sodelovali?

SKYEYE: Prvotna ekipa sega v leto 2014, če se vrneva na začetek, potem pa je trajalo približno leto dni, da smo naredili prve demo posnetke, skupaj s producentom Grego Smolo Cnrkovičem, ki je z nami še danes. Takrat smo začeli verjeti, da bi to lahko bilo nekaj več. Sprva to sploh ni bil bend, pač pa bolj druženje in žganje heavy metala. Šele ko smo poslušali demo posnetke, smo videli, kakšen potencial imamo. V tistem času smo se razšli z bobnarjem in kitaristom, saj nista mogla več slediti – kako bi rekel – evoluciji in napredku benda.

ROCKER.SI: Prebral sem, da ste imeli prvi nastop šele po treh letih delovanja?

SKYEYE: Točno tri leta smo potrebovali, tako je.

ROCKER.SI: Vzeli ste si svoj čas.

SKYEYE: Vzeli smo si čas, res je, ker prvo leto smo zgolj preigravali. Jaz sploh nisem imel izkušenj s petjem, bil sem čisti začetnik. Kazal sem že nekaj ključnih elementov, kot je glas na visokih legah, ampak nisem imel še nadzora in tehnike, zato sem pogosto ostal hripav. Drugače pa sem samouk.

ROCKER.SI: Ti je kdo pomagal pri tem, kako biti frontman? Si brez težav zavzel novo vlogo?

SKYEYE: Preden sem začel peti, sem bil kitarist, aktiven od leta 2010, tako da sem do tkrat že nabral nekaj kilometrine. Zdelo se mi je dokaj naravno zavzeti to novo vlogo, pomagal pa je tudi odziv poslušalcev, ki je bil na vsakem koncertu odličen. Vedno bolje sem se počutil.

ROCKER.SI: Greva na nov, kritično priznan in med poslušalci izjemno lepo sprejet album ‘Soldiers of Light’. Zdi ste, da ste naredili še korak naprej od albuma ‘Digital God’. Uspel vam je tisti prodor naprej, ki si ga vsak bend želi, in ste si ustvarili ime. Z drugim izdelkom ste zadeli v polno.

SKYEYE: Tudi nam se zdi, da smo naredili korak naprej. Iskreno lahko povem, da se skrivnost našega zvoka skriva v producentu Gregi Smoli Crknoviču. Bil je celo član benda, kot kitarist tri mesece na začetku leta 2016, ampak je kasneje postal redni član naše ekipe kot producent. Vse, kar imamo, smo posneli z njim. Genialen je v tem, kako zna priti do zvoka. Iz benda potegne največ, kar lahko, in iz naših elementov sestavi še boljšo celoto. Prvo ploščo smo izdali v samozaložbi in nismo imeli nikakršnih pričakovanj. Odziv nas je presenetil, predvsem pa smo hvaležni za podporo metal starešinam, ki so širili vest o dogajanju. Na tej točki bi izpostavil posameznike, kot so Peter Gregorc, ustanovitelj portala Paranoida, ki nas podpira od samega začetka; Rok Tomšič, član skupine Metalsteel, in Boštjan Doblekar, ustanovitelj MetalCampa. Skratka, velike figure na glasbeni sceni in zaradi njih smo začeli verjeti. Za drugo ploščo pa smo uporabili isti recept z isto ekipo in producentom, le da smo imeli na tej točki že menedžerja, Bobana Milunovića, ki je poskrbel za mastering albuma.

ROCKER.SI: Kako sta danes v vašo zgodbo vključena Nika in Boban?

SKYEYE: Še vedno sta z nami, čeprav je v njunem življenju prišlo do nekaj sprememb. Dnevno smo na vezi, Boban je naš menedžer, Nika pa pomaga pri odnosih z mediji.

ROCKER.SI: Pri izdaji drugega albuma ste imeli v pomoč še založbo.

SKYEYE: Skupaj smo se odločili za nemško založbo Reaper Entertainment. Gre za mlado založbo, ampak njen glavni mož je vplivna figura v nemškem metal prostoru in nam je dal vedeti, da ne bomo samo še eden izmed bendov v njihovem naboru. Že zdaj so nas vključili v kar nekaj nemških revij. Založba je vsekakor zaslužna za dodatno promocijo v tujini. Zaenkrat smo zadovoljni, saj imajo zelo korekten odnos. Ni vedno tako, sploh če gre za večje založbe, kjer se hitro znajdeš na dnu njihovega nabora.

ROCKER.SI: Potrebujete zgolj priložnost in občinstvo, o tem ni dvoma. Večji uspeh bo prišel.

SKYEYE: Ljudstvo nas je kar dobro zagrabilo, se strinjam. Prvi album smo v celoti razprodali, dobili smo toliko naročil preko spletne pošte, da je zaloga pošla. Založba je vsekakor pomagala pri prepoznavnosti, bi pa dodal še to, da smo načrtno izbrali nemško založbo. Nemški trg je namreč daleč najboljša izbira, ko govorimo o metalu. Če bendu uspe na nemškem trgu, potem je veliko dela že opravljenega.

ROCKER.SI: Na uspeh v tujini ciljate tudi z angleškimi besedili. Kdaj nam boste torej ušli?

SKYEYE: Gremo počasi, vsi imamo redne službe. Zavedamo se, da gre lahko za velike spremembe, že ko bo prišlo do turneje. Lahko izdam, da imamo za Nemčijo, Veliko Britanijo, Švico in Belgijo že izbrane booking agente, tako da le čakamo, kdaj bodo razmere dovolj ugodne. Letos smo bili povabljeni na enega največjih festivalov v Nemčiji, a je žal odpadel.

ROCKER.SI: Če vzameva primer, da se znajdeš na dnu glasbenega programa večjega metal festivala v Nemčiji – ali bend zasluži dovolj, da si pokrije stroške?

SKYEYE: O konkretnih številkah ne bi govoril, ampak lahko potrdim, da si bend vsekakor povrne stroške. Festivali imajo velike proračune. SkyEye nismo veliko ime na nemškem trgu in posledično pristanemo na dnu takšnega plakata, ampak še vedno lahko računamo na finančno podporo festivala. V prvi vrsti pa gre za priložnost, da se predstaviš velikemu občinstvu.

ROCKER.SI: Pred albumom ste izdali tri single in za vse ste ponudili tudi video podobo. Drugi videospot ste posneli v lastni režiji? Mi lahko poveš več o tem?

SKYEYE: Z rezultatom smo zelo zadovoljni. Video za skladbo ‘Constellation’ smo snemali na mariborskem letališču, in to še preden smo se spoznali z Bobanom in Niko. Takrat smo imeli še načrt, kako bomo dobili založbo, nismo pa na primer vedeli, kako si bodo videospoti sledili. Založba nas je v resnici kontaktirala že preden sta pristopila, a  smo končno odločitev sprejeli skupaj.

ROCKER.SI: Videl sem, da si sodeloval pri Metalsteel Tribute koncertu. Krasen projekt, ki upam, da bo zaživel tudi v živo. Na rokerski sceni je veliko manj povezovanja. Se ti ne zdi?

SKYEYE: Na rokerski sceni je tega bistveno manj, mogoče zgolj na festivalih. Pri metalu se čuti bratstvo, vsekakor pa je manj rivalstva. To lahko potrdim, ker sem pred leti igral tudi v rock bendu in obstaja bistvena razlika v dojemanju scene, predvsem pa obstaja razlika v ljudeh, ki obiskujejo koncerte. Na metal sceni je več tovarištva. Upam, da bo live stream koncert z Metalsteel nekoč res zaživel tudi v živo. Nekaj takšnega tudi načrtujemo.

ROCKER.SI: Kdo so tvoji najboljši glasbeni kolegi?

SKYEYE: Izpostavil bi Roka Tomšiča, soborca v zasedbi Iron Median, in pa Eruption. Ivan Cepanec, starešina na metal sceni, nas prav tako podpira od začetka.

ROCKER.SI: Kakšni so tvoji občutki glede družbenih medijev in dejstva, da so izredno pomembni, ko pride do mreženja in pridobivanja poznanstev? Kakšen je tvoj pogled?

SKYEYE: Mučno mi je, čeprav sem se zdaj že navadil. Družbena omrežja mi sploh niso všeč, v bistvu Facebooka nisem uporabljal vse do leta 2017. Namenoma sem ga bojkotiral, ampak preprosto ni šlo več. Ko smo postali bend, sem potreboval družbena omrežja. Ampak je lepo zjutraj vstati in najprej pregledati vsa pozitivna sporočila, ki pridejo do nas iz tujine. Toliko ljubezni, kot jo prejemamo, mi res polepša dneve.

ROCKER.SI: Kaj pa kult osebnosti v glasbi? Kaj meniš o tem, da se vse več gradi na prepoznavnosti posameznika in šele z njim celotne zasedbe?

SKYEYE: Metal scena v primerjavi z rokersko se mi zdi pristnejša. Tudi v tem pogledu. Metal nikoli ni bil mainstream. Mi smo tukaj zaradi glasbe.

ROCKER.SI: Kaj zate predstavlja vrhunec na slovenski metal sceni?

SKYEYE: Za največji vzor bi vzel skupino Noctiferia, ki kraljuje že več kot dvajset let. To je vrhunec, kar lahko pri nas doseže metal bend. Težko je razprodati dvorano Stožice, je pa mogoče napolniti Kino Šiška, kar je velik uspeh. Vprašanje, če imamo trenutno še koga, ki bi mu to uspelo. In pa nastop na festivalu MetalDays – meka za vsak domač metal bend.

ROCKER.SI: Zdaj imate bržkone zagotovljene nastope za naslednjih petnajst let?!

SKYEYE: Sem vedel, kaj boš rekel (smeh). Ampak moram ponoviti, prej se nismo poznali. V nas sta prepoznala potencial in nam dala ponudbo, ki je nismo mogli zavrniti (smeh).

ROCKER.SI: Kdo skrbi za vašo grafično podobo?

SKYEYE: Naš bobnar Jurij je grafični oblikovalec, zato je vsa ta leta on skrbel za grafično podobno. No, še vedno skrbi za manjše zadeve, ampak za drugo ploščo smo izbrali Aleksandra Živanova, ki nam je pomagal pri naslovnici. Vrsto let je bil glavni oblikovalec pri festivalu MetalDays, drugače pa hrvaški umetnik in slikar iz Pule, s katerim bomo še naprej sodelovali. Čisto proste roke smo mu dali, in ko smo videli naslovnico ter kaj je ustvaril, smo ostali brez besed.

ROCKER.SI: Ali založba pomaga pri financah ali ste prepuščeni sami sebi?

SKYEYE: Dogovorjeni smo, da prejemamo delež od prodaje na nosilcih zvoka. Na tej točki smo šele dobro začeli. Drugače pa smo se do zdaj financirali sami. Imamo neke vrste članarino, ki se pobira …

ROCKER.SI: … članarina, da si sploh lahko v bendu?

SKYEYE: Nekako tako (smeh). Saj ne gre drugače, če si želimo narediti korak naprej. Stroški z videospoti so veliki in skozi prodajo ter koncerte se ta denar vrača. To je edini način. V zadnjem letu je bilo žal premalo koncertov, ampak smo nekako zvozili in ostali močni.

ROCKER.SI: Ali potrebujete veliko vaj, da zvenite dobro na odru?

SKYEYE: Upajmo, da se pomanjkanje vaj ne bo poznalo! Nekaj koncertov smo že imeli, ampak pomaga nam predvsem to, da smo skupaj že pet let. Osnovo je treba pridobiti na vajah, ampak bend mora stati na odru. Saj ne, da delamo šov, ampak prezenca in vizualna podoba sta pomembni.

ROCKER.SI: Si prevzel vlogo učitelja? Sestaviš koreografijo tudi za ostale?

SKYEYE: Rečem kakšno na to temo, seveda, ampak nimamo pa koreografije (smeh). Vedno poudarim, da če uživaš na odru, potem to tudi pokaži.

ROCKER.SI: Koliko razmišljaš o tem, kaj boš povedal med skladbami?

SKYEYE: Na odru skušam biti spontan, pripravljenih imam le nekaj fraz, tako kot vsi pevci.

ROCKER.SI: Kakšne so tvoje želje za preostanek leta?

SKYEYE: Zdaj nas čaka še nekaj koncertov, potem bomo pa videli, kako bo jeseni. Dvomim, da bo scena takrat živela. Zagrizli bomo v tretjo ploščo, saj si želimo, da bi bila končana do poletja naslednje leto, nakar bi sledili koncerti oziroma turneja. Takrat računam, da se bo več dogajalo. Želim si, da bi si pridobili čim več podpore in naklonjenosti. Za odziv, ki so nam ga naši poslušalci pokazali do zdaj, smo lahko le hvaležni.

ROCKER.SI: Držim pesti, da se ti želje uresničijo!