Skupina Orlek v svet pošilja še drugi del dvojnega singla ‘Adijo klape’

Skupina Orlek (Foto: Promo)

Po uspešnem lansiranju skladbe ‘Adijo klape’ pošilja skupina Orlek na radie, v svet in splet še drugi del jesenskega dvojnega singla. Pesem ‘Ko se vino več ne toči’ je poklon martinovemu 2020, zanjo pa so posneli tudi zabaven koronski video – po resnični zgodbi. Gostuje Miha Brajnik, v zaključnem spominu pa boste prepoznali še enega znanega sopotnika skupine.

“Ko se vino več ne toči, enkrat tam okrog polnoči,
to je nekaj česar ni, tako pogosto med ljudmi.”

Kako pomemben in veselja poln praznik je za Slovence martinovo, potrjuje tudi to, da mu Štajerci pravijo ‘mali fašenk’ oz. mali pust, v vseh treh naših vinorodnih deželah pa ob tem potekajo številne šege, običaji, praznovanja, izbori vinskih kraljic, enološka, etnološka in gurmanska druženja …

“Pesem ‘Ko se vino več ne toči’ prihaja med ljudi ob prazniku vina, čeprav ni bila mišljena za ta namen. Govori o trenutkih, ko ostanemo sami s sabo in takšna je tudi glasbena podlaga. Umirjena, zadržana a vendar polna optimizma. Res pa je, da se bo letos vino točilo v veliko manjši meri, kot bi se sicer in s tem je pesem dobila popolnoma drug pomen,” pravi avtor glasbe Luka Sraka, njegov oče Lujz, ki podpisuje besedilo pa v šaljivem slogu z zrnom soli dodaja, da je: “Pesem nastala po lepem druženju in pomitih kozarcih, potem pa smo skupaj še malo pobrusili robove. Napisali smo jo, ko so druženja bila še dovoljena. Še sreča, da se lahko zdaj vsaj še gledamo z očmi.”

Orlek (Foto: Promo)

Izidu prvega dela dvojnega jesenskega singla skupine Orlek bi sicer moral slediti video za pesem Adijo klape’, a je izvedba zamišljenega scenarija ob koronskih prepovedih prehajanja občinskih mej in druženja večjih skupin ljudi tako zahtevna oz. paktično nemogoča, da so se mu fantje vsaj do sprostitve omejitev odpovedali.

“Ker nas je v skupini devet, dva člana pa niti ne živita v Zasavju, je logistika benda trenutno zahtvena že, če se želimo dobiti na vaji, kaj šele posneti spot. A ker smo po naravi optimisti in ljudem raje prinašamo veselje, kot žalost, je takšen tudi video za pesem ‘Ko se vino več ne toči’.”

Orlek (Foto: Promo)

Če še česa ne veste, kako se morate obnašati v teh težkih časih, je ogled obvezen. Predvsem pevec Vlado Poredoš in »policaj« Miha Brajnik to pokažeta zelo nazorno. Zaradi že omenjenih ukrepov mož postave tudi ni dovolil več kot šestih oseb na snemanju in sta morali dve tretjini skupine ostati doma. Se je pa v zaključku, v spominu na čase, ko se je vino lahko točilo v večjih družbah, ko so bile gostilne odprte in ni bilo treba domov že ob mraku, pojavi še en znan obraz.

Skupina Orlek vam ob martinovem (pa tudi sicer) kliče
na zdravje, ob dobri kapljici in sočni goski z mlinci.


Več o skupini Orlek

Skupina Orlek ima domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, ime pa ji je posodil bližnji hrib. Igrajo zmes folka, punka, polke in rocka oz. knap ‘n’ roll, bogata zasedba, v kateri tradicionalno rock postavo dopolnjujeta pihalna sekcija in harmonika, pa jih uvršča v etno folk. Posebnost so tudi njihova socialno-humorno obarvana besedila, prepletena s knapovsko ikonografijo. Unikaten zvok jih je že popeljal na številne odre po Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki ter Oceaniji, doma pa so stresli tako Drugo godbo in Lent, kot Rock Otočec, Goro rocka in druge čistokrvne rockerske festivale.

Skupina je za delovanje prejela številne nagrade in nominacije za glasbeno in vizualno delovanje. Prvih 20 let dela so zajeli v knjižno biografijo, vmes ustvarili tudi tri koncertne dokumentarce (Pakistan, Kitajska, Avstralija in Nova Zelandija), ob 30-letnici v Kinu Šiška posneli koncert za programe RTV Slovenije, trenutno pa je v pripravi tudi dokumentarec o skupini Orlek.

Kljub vztrajanju na sceni niso upehan dinozaver, ampak živ bend, ki redno osvežuje zvok, sploh na aktualnem albumu ‘Živel rokenrol’ se zelo čuti vpliv mlajših članov pripisanju besedil in glasbe. Leta 2017 izdani album ‘Frpruh’ so pospremili s koncertno gledališko avanturo, oplemeniteno z rudarskim humorjem, na kateri je ob nihovi glasbi pripovedi in anekdote iz rudarskega življenja nizal igralec in humorist Matjaž Javšnik.

YT: https://www.youtube.com/user/mateo2
FB: https://www.facebook.com/skupinaorlek/
WP: http://www.orlek.com/