Škisova tržnica – mesto zabave in brezskrbnega uživanja

Kdo bo nastopil letos še ni znano. (FOTO; Aleš Žnidaršič)
Kdo bo nastopil letos še ni znano. (FOTO; Aleš Žnidaršič)

Škisova tržnica, meka za dobrega žura željne mladostnike, se spomniš še dolgo ali pa se je sploh ne spomniš. Ne zato, ker bi manjkal, ampak ker se spije preveč alkoholnih pijač. Sedaj že tradicionalno na travniku ob Kardeljevi ploščadi je tržnica postala nostalgična in klasična. To je prostor, kamor se vračamo. Tako se počuti skorajda trideset tisoč mladih, ki se vsako leto zberejo in vreščijo brez razloga. Veliko je objemanja, skakanja, hrupa in opojnih substanc. Predvsem pa je to mesto, kjer se zberejo prijatelji in se ob družbi dobre glasbe prepustijo užitkom prihajajočega poletja. Dva odra, ena lokacija in ogromno število neprimernih za vožnjo, ki le čakajo, da pade mrak in se lahko prava zabava prične.

(FOTO: Aleš Žnidaršič)

 

Škisova tržnica ostaja izjemno priljubljena

Kar jim gre na roko, je lokacija, ki čeprav sprejme že preveč ljudi, ponudi še ravno dovolj svobode za varno plesanje ob vročih glasbenih ritmih. Kar niso mogli izboljšati od prejšnjih let, pa je gigantska množica ljudi na vhodu, ki se trudijo priti na drugo stran vrat, a morajo zato čakati in čakati. Če imajo srečo, jih ne stisnejo mladi možje, ki se prerivajo in skačejo čez varnostno ograjo. Vseeno pa tržnica ostaja izjemno priljubljena. Več kot 120 stojnic, 57 študentskih klubov in 14 ur dogajanja. V 9 urah se je na dveh glasbenih odrih zvrstilo kar 16 izvajalcev.

(FOTO: Aleš Žnidaršič)

Precej bolj energično je znotraj ograjenega dela, kjer se ploščad napolni z nasmehi in dobro glasbo. Tudi letos je bilo pestro. Večerno dogajanje je ponudilo kvaliteten program, ki pa je na isti oder ponovno spravil precej žanrsko raznolike glasbenike. Zanimiv je bil spored, ki je ob 19.00 na oder poklical skupino Zmelkoow, nato pa je prevzel Vlado Kreslin. Stari dobri mož s črno kitaro je še najsvetlejša točka programa, pred odzivajočo množico je dokazal, da so njegove pesmi zimzelene in neskončno priljubljene. S skrajšano setlisto kot ponavadi je dodobra ogrel zbrane za Nipkeja, Trkaja in Challeta Salleta, ki si je tokrat na presenečenje in morda v ideji “nekaj novega” prislužil idealni čas večera. Upravičeno? Kriki deklet iz prve vrste pravijo, da nedvomno.

(FOTO: Aleš Žnidaršič)

Nato pa so nastopili stari znanci rockerskih veselic Big Foot Mama, ki so svoje delo kljub rahli tonski neusklajenosti opravili dobro. ‘Rola, rola se mi zdej, sanjam, sanjamo naprej,’ je tudi napev, ki dobro zajame duh letošnje Škisove tržnice. Ta se je zaključila s skupinama Zablujena generacija in Odprava zelenega zmaja, če morda niste obstali pred elektro odrom, kjer je bilo poskrbljeno za navdušence nad elektronsko glasbo. Sam Divine, Mike Vale, Blubird, Alex Ranerro, Tim Urbanya, Jan Novak in Anže Lopatič so vrteli in krajšali čas.


(FOTO: Aleš Žnidaršič)

Škisova tržnica je tako še enaindvajseto leto zapored pričarala obiskovalcem ta nepozabni občutek, ki ga lahko doživiš samo na njej. Na žalost pa je v spremstvu tega občutka vedno tudi občutek prenatrpanosti, mladostniške alkoholiziranosti in ponavljajoče izbire glasbe, ki zavzame mesto na glavnem odru. Ampak trenutno je to po vsej verjetnosti še vedno najboljše, kar lahko ponudijo.