Skandinavska indie invazija

Napovedujemo tri dogodke v Kinu Šiška.

Skorajda že odštevamo dni do prihoda kraljev grenkosladkega folk popa, Norvežanov Kings of Convenience. Ob prvem obisku Katedrale nam bosta poleg starejših klasik predstavila tudi novejši material z lanskega četrtega albuma, prvega po dvanajstih letih. Že ko sta se pred dobrimi 20 leti odmaknila od klasičnega rock zvoka in nenačrtno postala pionirja novega vala intimne akustične glasbe, je bilo jasno, da točno vesta, kaj počneta. S pretanjenim smislom za humor in prepričljivo čustveno iskrenostjo sta hitro upravičila svoj naziv in postala stalnica indie scene z začetka tisočletja.

VSTOPNICE I Sreda, 14. 9. 2022 I KINGS OF CONVENIENCE

V Ljubljano se vračajo danski pop pustolovci Efterklang, znani po vrhunskih, iskrenih nastopih v živo in neusahljivem raziskovanju lastnega glasbenega izraza. Fantje so prehodili pestro pot od bolj elektronsko naravnanih post rock začetkov albuma Tripper do drznih terenskih posnetkov s Severnega tečaja na albumu Piramida, vseskozi pa uspešno gojili sloves zasedbe, ki jo je preprosto treba doživeti v živo. Publika za njihove nastope pravi, da se lahko po surovi lepoti in pristnosti kosajo s katerokoli naravno silo, bend sam pa stremi k vzpostavitvi iskrenega stika z občinstvom ter gradnji skupnostne izkušnje.

VSTOPNICE I Sreda, 12. 10. 2022 I EFTERKLANG

V Šiško prvič prihaja švedski trubadur José González, ki se je s svojim pastoralnim indie folkom trdno zasidral v srca poslušalcev. Velja za pravi kantavtorski fenomen, ki z lahkoto razprodaja prestižne koncertne dvorane po celem svetu, uspeha pa mu ne gre oporekati niti po bolj novodobnih vatlih – milijarda spletnih pretokov je vsekakor zavidljiva številka. Na dolgo pričakovanem četrtem albumu Local Valley je svoj glasbeni izraz razširil še z večjezičnostjo, vplivi svetovnih godb in okusno odmerjeno uporabo ritem mašine. Odlično sprejetemu končnemu izdelku lahko v živo prisluhnete že oktobra.

VSTOPNICE I Četrtek, 13. 10. 2022 I JOSÉ GONZÁLES

Vir: Kino Šiška