SiTi teater s serijo vrhunskih intimnih koncertov 1NA1

SiTi Teater 1na1

1NA1 so glasbeni dialogi – nov ekskluzivni glasbeni cikel v SiTi Teatru BTC.

Prinaša nabor avtorjev in avtoric, ki so se morda že velikokrat srečali, a so le redko skupaj stali na odru in se pogovarjali: ena na ena o glasbi, preko glasbe. V koncertnem ciklu 1NA1 bo pet parov glasbenikov in glasbenic preko izbranih skladb obujalo spomine, menjavalo vloge, razkrivalo svoje dogodivščine in glasbena pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorilo o zakulisju glasbe, ki nam je blizu.

GUŠTI IN TOMI MEGLIČ

Sezono novega koncertnega cikla 1NA1 odpirata prvaka slovenskega koncertnega rocka, avtorja, ki sta praktično napisala devetdeseta leta ter s Črnim tulipanom in Platino postavila nove temelje slovenske ljubezenske rock lirike. Miha Guštin Gušti, nekdanji član skupine Big Foot Mama in Tomi Meglič, frontman banda Siddharta, sta bila nekdaj glasbena rivala, tokrat pa na odru vsak s svojo kitaro ena na ena iščeta nove dimenzije not in poezije.

Gušti in Tomi M.  sta klasika in sodobnost v enem. Glasbeni dialog, ki ga bi bilo škoda zamuditi!1NA1 so glasbeni dialogi – nov glasbeni cikel v SiTi Teatru BTC. Prinaša nabor avtorjev in avtoric, ki so se morda že velikokrat srečali, a so le redko skupaj stali na odru in se pogovarjali: ena na ena o glasbi, preko glasbe. V koncertnem ciklu 1NA1 bo pet parov glasbenikov in glasbenic preko izbranih skladb obujalo spomine, menjavalo vloge, razkrivalo svoje dogodivščine in glasbena pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorilo o zakulisju glasbe, ki nam je blizu.

Tokac in Hamo sta levji kralj in pesnik lubezni. Prvi je pevec in avtor besedil novomeške skupine Dan D, drugi je frontman zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Tomislav Jovanović Tokac je natančno uglašen na rahločutje, ki lahko poje o širnih prostranstvih sveta, pa tudi o najtemačnejših delih srca, Matevž Šalehar Hamo pa je iskreni rocker, ki ne skriva svojih čustev in ki se najbolje počuti na manjših klubskih odrih, kjer lahko srka energijo publike in jo vrača z zelo velikimi obrestmi.

1NA1 so glasbeni dialogi – nov glasbeni cikel v SiTi Teatru BTC. Prinaša nabor avtorjev in avtoric, ki so se morda že velikokrat srečali, a so le redko skupaj stali na odru in se pogovarjali: ena na ena o glasbi, preko glasbe. V koncertnem ciklu 1NA1 bo pet parov glasbenikov in glasbenic preko izbranih skladb obujalo spomine, menjavalo vloge, razkrivalo svoje dogodivščine in glasbena pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorilo o zakulisju glasbe, ki nam je blizu.

Gregor Strasbergar Štras in Manca Trampuš, frontmana skupin MRFY in Koala Voice sta najbolj prepoznavna glasova nove generacije rockerskih pesnikov. Manca Trampuš je s Koala Voice na novo postavila pravila ženskega rock vokala pri nas ter se pri 23 letih lahko pohvali s štirimi izdanimi albumi in več kot 100 koncerti, 25-letni Štras pa je lani z MRFY izdal dolgometražni prvenec Story in prejel zlato piščal za novince leta. Na Štrasu in Manci stoji novi koncertni rock.

MRFY

Skupina MRFY postajajo vse pogostejši obiskovalci slovenskih odrov. Po nekaj odlično sprejetih singlih (Klic, Anakin, Tretje oko), EPju “A Side of the Story”, Izštekanem albumu in Dobar dan turnejo, so septembra 2018 izdali prvo dolgometražno ploščo “Story” in jo predstavili na 9. obletnici Kino šiške. Dobili so zlato piščal za novince leta 2018, imeli najbolj predvajane skladbe na Valu202, nastopali po velik odrih Slovenije in v tujini, organizirali še eno turnejo (Top Mont tour), sodelovali z najpomembnejšimi predstavniki slovenske glasbene scene, kupili kombi in postali predstavniki vseh slovenskih vesoljcev. Splača se jim slediti na Instagramu: mrfy_band.

KOALA VOICE

Če so pred zmago na prvi ediciji natečaja dijaških bandov Špil liga skupino Koala Voice poznali le redki, jih danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji.Štiričlanska zasedba iz Kisovca je z izdajo prvenca Kangaroo’s a Neighbour in svojo zasvojajočo mešanico rocka, popa, disca, punka ter neustavljivo odrsko prezenco pričela pohod po odrih tako doma kot v tujini.V zadnjih dveh letih so odigrali več kot 100 koncertov, vse od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske, Nemčije do Bratislave, Budimpešte in Skopja. Britanski časopis DIY pa jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016.Jeseni 2017 so izdali drugi album Wolkenfabrik, ki ga je produkcijsko zapakiral Danton Supple. V lanskem letu je izšel akustični album Koala Voice:Izštekani, v zadnjih decembrskih dneh leta 2018 pa so “iz zadnjega žepa ponošenih hlač” potegnili album Woo Horsie, ki je v letu 2019 zajahal radijske valove s singlom Ker tu je vse tako lepo.Koala Voice so: Manca Trampuš, Miha Prašnikar, Domen Don Holc, Tilen Prašnikar.

MANCA TRAMPUŠ

Pevka in kitaristka skupine Koala Voice, stara 23 let,  originalno prihaja iz Zasavja. Od nekdaj so jo zanimala različna umetniška področja, od glasbe, teatra do vizualne umetnosti. Z glasbo se je začela ukvarjat nekje tekom osnovne šole. Po naključju je prišla do kitare in kmalu začela delati komade. Leta 2010 se je pridružila skupini Koala voice in od takrat naprej se kotali skupaj s to snežno kepo. Z nastopanjem doma, po Evropi, Balkanu si je nabrala konkretno kilometrino in en kup zanimivih izkušenj, tudi s sodelovanjem pri različnih projektih v teatru in filmu. “In zdej po 9 letih sm pa baje že prava mala perfomerka. Za povrh pa se frišno diplomirana industrijska oblikovalka” pravi Manca.

ANDREJ ŠIFRER IN MANCA BERLEC

Andrej Šifrer je prvo skladbo posnel leta 1975, 21 let pozneje se je Manca Berlec šele rodila. Tokrat si bosta oder delila avtor številnih že ponarodelih popevk s skoraj 50 leti glasbenih izkušenj, ter čisto svež glas na sceni, ki svojo glasbo popestri s kitaro, lopperjem in kazoojem, pa tudi z diatonično in klavirsko harmoniko, ukelelejm in klavirjem. Kadilka in ljubitelj šankov tokrat skupaj na gledališkem odru.

ANDREJ ŠIFRER

Ni lahko biti zvezda dvomilionskemu narodu. Če pa ta dva miljona spremljata pot glasbenika in poeta tako, kot to počno Slovenci z Andrejem Šifrerjem, se vse teorije zrušijo. Postal je dodaten družinski član in kot takega ga tudi jemljejo: z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Ta naveza traja že več kot dvajset let in nič ne kaže, da bi se kaj postavilo po robu tej harmoniji.Nobenemu posamezniku v zgodovini slovenske glasbe ni uspelo prodati čez štiristo tisoč plošč in kaset in nič ne kaže, da se bo pojavil podoben kaliber. Vse to govori v prid temu diplomiranemu pravniku, kitaristu, šaljivcu, ljubitelju življenja, popotniku, poetu, smejaču in sanjaču. Take zgodbe si za svoje življenje verjetno ne bi znal izmisliti niti on sam.

MANCA BERLEC

23-letna Manca Berlec, ki se z igranjem in ustvarjanjem avtorske muzike ukvarja že od malih nog, je eno najbolj vznemirljivih svežih imen na domači sceni. Navihana punca z zapeljivim vokalom, ki najraje nastopa s kitaro, looperjem in kazoojem, igra tudi diatonično in klavirsko harmoniko, ukulele ter klavir, piše glasbo in besedila pa tudi glasbena produkcija ji ni tuja.Simpatična Kamničanka, ki rada poje z zaprtimi očmi (“Da si bolje predstavljam skladbo”), je nastopila tudi v muzikalu The Immortals ter Cankarjevi komediji Za narodov blagor, letos spomladi pa se vrača v Katzen Kabareju, v katerem bo nastopala tudi s svojo skladbo “Gola”.

Vsestranska ustvarjalka in zaprisežena ljubiteljica mačk se je v medijih prvič pojavila, ko je s srednješolsko skupino Me3 nastopila na natečaju ”Misli z vodo” na Radiu Slovenija. Nekaj let kasneje je v šovu Slovenija ima talent Branko Čakarmiš zanjo stisnil zlati gumb in jo povabil v polfinale. Kot perspektivna mlada kantavtorica pa je po seriji koncertov na intimnih prizoriščih (Klubar, Blunout, hostel Tresor, Prulček, Pod Skalo) jeseni, s prijavo in nastopom v glasbenem izzivu Tobačna akustika v ljubljanskem ČinČinu, končno pritegnila pozornost številnih vplivnih mož in dam iz domače koncertne, medijske in založniške industrije. Posledice?

Po samo treh mesecih predvajanja je bila skladba “Sama” 11. najbolj vrtena pesem leta 2018 na Valu 202, kjer so jo že predstavili tudi v oddaji Glasbene notice in se ogreli še za dve njeni skladbi (“Prezgodaj” in “Milijon Zvezd”). Kot posebna gostja je nastopila na prvi obletnici ČinČina v Tobačni, zanimanje za njen dolgometražni prvenec pa so pokazale vse večje domače založbe. Na koncu se je odločila za sodelovanje z založbo MenArt. Po izidu plošče si želi predvsem čim več nastopati, še naprej pa bo ustvarjala tudi pesmi v angleščini in v svojem edinstvenem slogu priredila še kakšen mednarodni hit.

O PESMI “KADILKA”

“Pesem, ki napoveduje prihajajoči album je zgodba družbe in predsodkov. Vsak dela nekatere stvari naskrivaj, zato ker nas je strah: ‘Kaj bodo pa drugi rekli?’. Refren: ‘Kadim samo ponoči, da me ne vidijo kako mi škodi, da me ne vidijo kako mi godi,’ je odsev stvari, za katere vemo, da malo odstopajo od družbenih norm, jih skrivamo, a hkrati uživamo ravno v tem, ker se zdijo malo ‘narobe’. Skladbo si vsak posameznik lahko razlaga po svoje. V mojem primeru kadilka ponazarja privlačnost, ki jo čutim do pripadnic istega spola,” pravi Manca o pesmi, ki jo je skupaj s spremljajočim videom predstavila 17. aprila ob 19h v kamniškem Korobaču.Skladba Kadilka je bila teden po izidu izbrana tudi za popevko tedna na Valu 202.

O ALBUMU “GOLA”

Od oktobra je Manca intenzivno ustvarjala svoj prvi album, pilila znanje glasbene produkcije ter začela sodelovati z glasbenim inženirjem in producentom Patrikom Šimencem, ki je njen zvok dokončno izpilil in dal prvencu “Gola” čudovito končno podobo, zgrajeno na prijetnih melodijah, nežnih ljubezenskih in ravno prav igrivih besedilih ter toplih organskih zvokih.”Zgodba plošče je precej enostavna. Čemu tak naslov? Ker sem se ob vsaki skladbi posebej, a hkrati nekoliko drugače, razgalila. Izlila sem vsa čustva, negativna in pozitivna. Ta album predstavlja mene, mojo nežnost, iskrenost in radovednost.”Val 202 je izid plošče podprl z Jutranjim koncertom pri Andreju Karoliju, kjer je nastopila 8. maja, še isti večer pa je ob 20h predstavila ploščo na koncertu v ljubljanski Tobačni.

SAŠA VIPOTNIK IN ALEKSANDRA ILIJEVSKI

Najbolj nežna, najbolj žametna, najbolj plišasta glasova pri nas. Saša Vipotnik – Neomi in Aleksandra Ilijevski iz skupine Pliš sta vokalistki in avtorici, ki božata dušo in z glasbo odkrivata najbolj delikatne vidike ljubezni. Saša Vipotnik je s skupino Neomi svoj prvi album izdala leta 2011, Aleksandra Ilijevski pa svojo prvo pesem s skupino Pliš leto dni pozneje. V 2020 sta prvič skupaj v 1na1.

SAŠA VIPOTNIK

Saša Vipotnik, pevka in glasbenica, ki ustvarja pod imenom Neomi. Ko ne muzicira, dela v urgentni nevrološki in občasno v epileptološki ambulanti. Poleg tega, da njena dežurstva na urgenci včasih trajajo tudi štiriindvajset ur ali več, Neomi uspe najti čas za pisanje pesmi in koncertiranje z raznoterimi postavami svoje nenehno spreminjajoče se zasedbe.

ALEKSANDRA ILIJEVSKI

Od majhnega je rada pela, spoznavala različne glasbene žanre prek očeta, ki je bil pravi zbiralec glasbe. Leta 2009 je začela objavljati posnetke na Youtube, preko katerega jo je nekaj let kasneje kontaktiral Rok Vilčnik in povabil k sodelovanju z Markom Gregoričem pri skladbi Metulji. Tako je oživela prva pesem glasbene skupine Pliš, v kateri deluje še danes.