Simfonična ekstaza v ognju in dežju

Simfonična ekstaza v čudovitem zavetju Ljubljanskega gradu (Foto: Aleš Žnidaršič)

Glamurozna glasbena ekstaza pod večernim nebom je pregnala tudi dež, ki je nekaj časa grozil, da bo pokvaril zabavo, a se je na koncu le umaknil pozitivni energiji in veselju. Kongresni trg je bil resnično v ekstazi, Rok Golob pa je navdušil z naborom izjemnih izvajalcev, kot je to obljubil. Eden bolj posrečenih glasbenih dogodkov kar se jih spomnim, pa čeprav se večina izvajalcev nikakor ne bi znašla na mojem dnevnem seznamu predvajanja. Toda poletni večer pod zvezdami je imel v sebi nekaj, česar že dolgo nismo videli; dostavil je simfonično ekstazo, v kateri je povezoval različne svetove.

Šlo je za drzen projekt, gromozanski projekt pravzaprav, ki je morda predstavil že kar preveliko število raznovrstnih glasbenikov in izvajalcev, kar je bilo morebiti krivo, da koncert ni bil razprodan. Ampak za tiste zbrane srečneže je Rok Golob pripravil sodoben in veličasten koncert za vse generacije. To ne pomeni, da je bilo vse na svojem mestu; nekateri izvajalci so bili na odru povsem odveč, njihova glasbena sodelovanja pa so izzvenela bolj tragično kot smešno, ampak takšnih primerov je bilo izredno malo. Po večini smo videli izvrstne nastope, za vrhunec večera pa je poskrbel priljubljeni hrvaški pevec Gibonni, ki se je bolje kot na odru počutil kar med publiko.

Aleksanda Josić in Gibonni (Foto: Aleš Žnidaršič)

Slovenski izvajalci iz sveta popa, rocka, metala, rapa in klasične glasbe. Nekaj za vsakega, čeprav je zaradi taistega razloga trpela celokupna podoba večera, a kdo bi se lahko pritoževal, če nas je uokvirila veličastna kulisa Ljubljanskega gradu in večernega neba z bleščečimi svetlobnimi efekti ter zadimljenim odrom. Predvsem izvrsten je bil Orkester Zagrebške filharmonije, ki je skupaj z zborom Perpetuum Jazzile poskrbel za čudovito glasbeno popotovanje, na katerega so se vkrcali Omar Naber, Maja Keuc, Nuška Drašček, Nina Strnad, Lana Trotovšek, Katrinas, King Foo in Tinkara Kovač. Vsak s svojim osebnim doprinosom so nam polepšali večer in nam približali glasbeni svet, poln čudovitih pesmi. Rok je v ekstazo vključil tudi metal glasbo z nastopom Metalsteel, ki so izvedli gotsko-metalsko, družbeno-kritično skladbo, obdano z rapom dvojca Murat&Jose in temačnim orkestrsko-zborovskim zvokom. Na svoj račun pa so prišli tudi oboževalci rocka, saj je Tomi Meglič z značilnim temačnim vokalom izvedel Siddhartino uspešnico Ledena in pesem Praslovan zasedbe Lačni Franz.

Zvezda večera pa brez dvoma Gibonni, eden najuspešnejših hrvaških glasbenikov in kantavtorjev s povsem novimi aranžmaji. Posebej zanj jih je Rok ustvaril v sodelovanju z očetom, priznanim skladateljem Janijem Golobom. Gibonni je na oder stopil z duetom Libar z odlično Nuško Drašček, v nadaljevanju se je predstavil še s Perpetuum Jazzile in skladbo Tempera ter navdušil, ko se je sprehodil kar med množico in prepeval skupaj z občinstvom.

Koncertni zaključek so zaznamovali še trije koncertni dodatki z orkestrom, električnim duetom Gibonnija in pevke skupine King Foo Aleksandre Josić z izjemnim vokalom in čustvenim razponom za nežne in srce parajoče pesmi. Pevka je bila za tiste, ki obožujemo ženski rokerski glas, najsvetlejša točka večera. Njena energija je bila neprekosljiva, kot tudi njena senzibilnost in predanost. V spontanem trenutku ekstaze je sezula pete in se bosa zavrtela po rdeči preprogi, čemur je preprosto moral slediti tudi Gibonni. Z zaključno skladbo Slovenija, od kod lepote se je Rok Golob nedvomno dotaknil množice, ki se je s stoječimi ovacijami zahvalila za izjemno glasbeno doživetje.