SICKBREED: ‘The Joy in Deception’ (2019)

SickBreed (Foto: Management skupine)

Sickbreed je domači uporniški krik, ki se je rodil v urbanih brlogih naše prestolnice leta 2016 in lansko poletje uspel izdali svoj ploščati prvenec z naslovom The Joy In Deception. Skupina sama zase trdi, da ustvarja glasbo, katere namen je izpostaviti najbolj pereče družbene in politične problematike, hkrati pa dati glas tistim, ki so ponavadi potisnjeni na rob družbe in zaznamovani z »nezaželjeno drugačnostjo«.

Njihov prvenec, na katerem boste našli 8 avtorskih komadov, bi lahko na najbolj preprost način označili za most med melodičnostjo in jezo. Za nekaj, kar se spogleduje s punkom, vendar ni zgolj punk, ampak mnogo več. Nekakšen miks različnih stilov, ki združuje poleg punka še alternativni rock, progresivo in celo heavy metal (slednje je še najbolj izrazito z močnim kričečim vokalom, ki nemudoma prikliče spomin na 80. leta). Težko bi rekli, da Sickbreed odkrivajo revolucijo znotraj omenjenih žanrov, in če smo popolnoma pošteni, to niti ni njihov namen. Band uživa v tem, kar igra, in če se ta užitek izraža skozi glasbo, bi bilo res krivično reči, da je The Joy In Deception generična in dolgočasna plošča. Ker to vsekakor ni; Sickbreed ne zvenijo zastarelo in znotraj kolaža zvokov uspejo najti svoj izraz, ki prepričljivo ohranja vez med nečim, kar gre v uho, hkrati pa ne zveni osladno in prežvečeno.

Sickbreed – The Joy in Deception

In če to za vas še ni dovolj, naj omenim še izredno odrasla in kvalitetna besedila, ki se dotikajo tako osebnih kot tudi širših tematikih in dajejo vtis, da fantje vedo, kaj se dogaja okoli njih in znajo to tudi prepričljivo zajeti skozi glasbo. The Joy In Deception je tako več kot obetaven prvenec ljubljanskih upornikov, od katerih bomo v prihodnosti slišali še marsikaj.