SICKBREED: ‘Ravno pred izbruhom pandemije smo nekako ujeli val progresije z bandom’

Maks Drobež - SickBreed (Foto: Gala Hala/FB)

V Kranju (TrainStation SubArt) nadaljujejo z videotokom koncertov preko spleta. V soboto so nastopili Hogminister in Sickbreed, ki so se prvič predstavili z novim basistom.

SickBreed je 3-članski grunge band iz Ljubljane. Njihova besedila vsebujejo teme, kot so globalno politično/kulturni pojavi, vedno bolj miopična populacija, odtujenost od današnje družbe, ter kako in kje lahko najdemo svoje mesto v njej. Do zdaj so izdali 4 music videote (Pink, Separation, The Joy in Deception, Intolerance), en album ”The Joy in Deception”, ter en singel ”Nostalgic Analogies”. Band sestavljajo Maks Drobež (kitara/vokal), Andraž Leben (bobni) in Damian Strechi (bas).

Leto 2020 se bo zagotovo v zgodovino zapisalo kot najbolj težavno za koncertno industrijo, odkar obstaja samostojna Slovenija. Edina možnost za rock zasedbe, ki se hranijo z energijo tistih pod odrom, so spletni nastopi, ki pa nikakor ne ponudijo izkušnje live koncerta, ne izvajalcem ne poslušalcem.

Maks Drobež iz skupine SickBreed je spregovoril o tem, kako je na njihovo ustvarjanje vplivala korona kriza. “Ravno pred izbruhom pandemije smo nekako ujeli val progresije z bandom. Koncerti so bili vedno bolj polni ter začeli smo s prodajo lastnega merchandisa. Nato pa se je s sredino marca vse zaprlo. Izkušnja je bila precej čudna, saj se je govorilo ”dva tedna” ,karantena pa je bila vse daljša. Odločili smo se, da bomo v tem času čim bolj produktivni, zato smo v tem času izdali singel, videospot in začeli snemati drugi album.”

Andraž Leben – SickBreed (Foto: Gal Hala/FB)

Karantena je vplivala tudi na izdajo drugega albuma (do takrat pa jih lahko podprete z nakupom majice). “Album je pretežno končan, a ne še čisto. Načeloma čakamo, da lahko preko koncertov promoviramo izdajo, saj na socialnih mediijih ni prostora za drugo kot za članke o koroni.”

SickBreed z novim basistom (Foto: osebni arhiv izvajalca)

Izkušnji spletnega koncerta in “tistega pravega” ne gre primerjati, pa čeprav se tudi malimi zasloni lahko znajde še večje število poslušalcev. “Potreben je drugačen pristop. Glasbeniki bi radi živeli v svetu, kjer se kupuje CD-je in posluša cel album, mnenje o bandu pa se formira samo preko glasbe. Svet je na našo žalost drugačen. Mi se trudimo pogosto objavljati in začiniti monotone objave z memi. Spletni koncerti se trenutno alternativa, ampak se mi zdijo zahtevnejši, saj ljudje niso pod vplivom raznih substanc in dejansko aktivno poslušajo, kaj in kako igraš. Ni primerljivo z živo izkušnjo, a žal ni druge možnosti. Trenutno nimamo načrtov, a smo definitivno zainteresirani, če nas slučajno sliši kakšen promotor. Osebno samo radi igramo čim več.”

Za SickBreed je bil koncert v Kranju nekaj posebnega tudi zato, ker so prvič igrali z novim basistom. “Z Damianom smo do sedaj imeli manj kot petnajst vaj, a se vidi, da je odličen basist. Z Andražem igrava skupaj že dolgo časa, tako da je bilo samo vprašanje, kdaj se bomo navadili drug na drugega.”