SEVEN DAYS IN MAY: ‘Seven Days in May’ (2018)

Naslovnica albuma 'Seven Days In May'.
Naslovnica albuma 'Seven Days In May'.

Seven Days in May je na sceni sveža zasedba brez zgodovine, ki pa se obetajoče spogleduje s prihodnostjo. Novembra lani so izdali svojo prvo skladbo ‘Window‘ in dali jasno vedeti, da si želijo več kot le skladbo … Že takrat sem jih v intervjuju vprašala, ali bodo maja izdali prvenec, a so previdno dejali, da se bo to morda res zgodilo. In se je! 11. maja je zasedba Seven Days in May izdala istoimenski prvenec in sicer pod okriljem glasbene založbe Nika Records.

 

O albumu ‘Seven Days in May’

Na albumu je deset novih in svežih skladb, ki prinašajo nekaj novega, drugačnega in malce bolj drznega od tega, kar običajno izdajajo slovenske zasedbe. Že uvodna skladba ‘Kate Moss‘ z melodičnimi kitarskimi rifi in odličnim vokalom napove, da plošček obeta in, da je vreden, da se mu prisluhni v celoti. Naslovnica pa je izdelana čisto preprosto. Zgolj črna z napisom SEVEN DAYS IN MAY (inspiracija je morda segla daleč v čase, ko so Beatles izdali t.i. ‘White Album’ ali pa Metallica ‘Black Album’).

Skupina Seven Days in May (FOTO: Seven Days in May Facebook)
Skupina Seven Days in May (FOTO: Seven Days in May Facebook)

Fantje so se odločili za indie rock stil in to so opravili z največjo možno odliko, če človek ne bi poznal (kratke) preteklosti skupine, sploh ne bi pomislil, da te prekaljeni glasbeniki prihajajo prav iz Slovenije.

Celoten plošček zveni melodično, uigrano, spevno, kar pa me najbolj veseli, tudi rahlo predrzno in drugačno od vsakodnevnega balasta, ki nam ga ponujajo številne skupine. Pristno odigrani kitarski riffi Janija Klavora, odlično vložene bas linije Roka Cizelja, dovršena ritem sekcija bobnarja Damjana Lebeničnika in za piko na i, še noro dober vokal Vojka Šintlerja ponudi pravo indie rock bombo v poslušalčeva ušesa.

Vse skladbe so napisane v angleškem jeziku, a glede na slišano, je to povsem razumljiva poteza. Vidi se, da bi fantje radi prestopili naše meje in se morda celo podali v tujino in glede na prikazano, bi se znalo zgoditi, da bodo prav kmalu rušili vse zidove pred seboj in zavzemali vedno večje odre.

Album ‘Seven Days in May‘ ponuja vse tisto, kar poslušalec rabi in si želi. Na trenutke morda zvenijo res da malce melanholično, a nič ne de, ker tudi to predstavijo vrhunsko.

Skladbe ‘Trip‘, ‘Paul Weller‘, ‘Ready to Fight‘, ‘Why Love‘, ‘She‘, ‘MM‘ vas bodo popeljele čez prekrasno indie rock potovanje in vas zagotovo ne bodo pustili brezčutne.
Najbolj v uho pa gre zagotovo skladba ‘Window‘, ki zveni zelo preprosto, iskreno in izvirno.

Da fantje res obetajo priča tudi dejstvo, da bi skoraj kot predskupina igrali pred legendarnim Scorpionsom, kar se žal ne bo zgodilo, se bodo pa fantje zato širši javnosti predstavili kot predskupina Siddharti, ki bo v Hali Tivoli (14. september) imela veliki koncert.

In podpišem se tudi pod besede fantov: ‘Pripravite si skodelico kave, zaprite okna, zaklenite vrata, utišajte zvonenje na telefonu. ZAVRTITE SI ALBUM IN UŽIVAJTE!’

Album ‘Seven Day in May’ lahko kupite TUKAJ.

Seznam skladb:
1. Kate Moss
2. Trip
3. Paul Weller
4. Ready to Fight
5. Why Love
6. She
7. Window
8. Sasha Grey
9. MM
10. Money