SEVEN DAYS IN MAY: ‘Lubčka in objem Vsem!’

Skupina Seven Days in May (FOTO: Seven Days in May Facebook)
Skupina Seven Days in May (FOTO: Seven Days in May Facebook)

Tokrat smo spregovorili s svežo nastalo slovensko skupino Seven Days In May, ki počasi, a vztrajno in s kvalitetno glasbo prodira na glasbeno sceno. S prvim singlom ‘Window‘ so že navdušili, preberite pa si, kakšni so njihovi načrti in kaj lahko kmalu pričakujemo od talentiranih fantov.

 

ROCKER.SI: Na glasbeni sceni ste sveža skupina, se lahko na kratko predstavite našim bralcem in poveste morda še kakšno zanimivo stvar o sebi?
SEVEN DAYS IN MAY: Spoštovanje vsem bralcem portala Rocker.si!
Kot glasbena skupina Seven Days In May, v zasedbi Vojko Šintler, Damjan Lebeničnik, Rok Cizelj in Jani Klavora, ustvarjamo od 6.1.2015. Smo novo ime na slovenskem glasbenem prizorišču in se znotraj žanrsko in miselno enostavnega ‘pijanega kitarskega popa’ trudimo za čim več kurje polti v vsakdanu slovenskega rock poslušalca. Ustvarjamo novo, originalno, avtorsko pesem, ki v nobenem primeru ni vesoljska znanost, zahteva pa občutek pri slušni zaznavi detajlov. Morda je ravno to tista naša zanimivost po kateri sprašujete. Iskanje zahtevnosti v preprostem.

ROCKER.SI: Namignili ste že, da imate prvenec že pripravljen. Nam lahko poveste kaj več o prihajajočem ploščku? Izšel naj bi maja prihodnje leto, ste se zato potezo odločili tudi zaradi samega imena skupine?
SEVEN DAYS IN MAY: Dobra ideja! Morda pa v maju 2018, v okviru izzida albuma, res pripravimo celotedensko ozaveščanja in krepitev imena skupine v socialnem okolju. Morda! Pustite se presenetiti!
Sicer pa, na albumu je 10 avtorskih pesmi, ki žanrsko ne odstopajo ena od druge in ohranjajo svoj začetni, originalni delovni naslov. Pesmi so v angleškem jeziku in slišijo na ime Window, Trip, Kate Moss, Sasha Grey, Why Love, Marilyn Monroe… itd. Pri vzgoji albuma so močno pripomogli glasbeni producent Peter Penko, frontman skupine Siddharta, Tomi Meglič, ter glasbena producenta Matej Pečaver in Tine Janžek.

ROCKER.SI: Prvi singel ‘Window’ je v angleškem jeziku, kaj pa album? Bodo vse skladbe v angleškem jeziku, ali lahko pričakujemo tudi kakšno slovensko skladbo?
SEVEN DAYS IN MAY: Res je! Tako prvi singel Window, kot tudi vse ostale pesmi iz prihajajočega albuma Seven Days In May so v angleškem jeziku. Razlog je zelo preprost. Univerzalnost glasbe je ključna v zavedanju, da povezuje različnost narodov, kultur, barv in energij. Tako je glasba lahko jezik našega planeta, jezik našega osončja in celotnega univerzuma. Ali se ob tem izvaja v slovenščini ali angleščini je povsem irelevantno, le da so izvajaci v slovenskem jeziku komercijalno bolj uspešni v Sloveniji, izvajalci v angleščini pa si predvsem želijo v svet.

ROCKER.SI: Kako nastajajo vaše pesmi?
SEVEN DAYS IN MAY: Pesmi nastajajo sproti, vsak dan, vsepovsod, v avtu, med rekreacijo, zadnja pesem celo v hribih. Pravega recepta pravzaprav ni. Gre za razpoloženje, trenutek ali občutek ujet v
melodijo, ki se kasneje v procesu vaj obleče v ustrezen aranžma. Studijski aranžmaji so tako pogosto povsem drugačni od tistih za žive nastope, kar je z vidika izvedbe nujno in potrebno za kakovostnejši odgovor publike.

ROCKER.SI: Kateri izvajalci so tisti, ki (so) najbolj vplivali na vašo glasbo?
SEVEN DAYS IN MAY: Kaj, kdaj in kdo je vplival na našo glasbo je resnično težko izpostaviti. Morda jih je preveč. Gotovo pa je imela v svojem času vpliv na naš glasbeni razvoj glasbena oddaja Sobotna noč z legendarnim Draganom Buličem, ki je redno skrbel za novosti na domačem in tujem glasbenem prostoru, predvsem pa so se v oddaji zvrstili številni koncerti v živo.

Skupina ima velik potencial. (FOTO: Seven Days in May Facebook)
Skupina ima velik potencial. (FOTO: Seven Days in May Facebook)

ROCKER.SI: Kaj mislite, da je tisto, kar vas loči od ostalih zasedb v Sloveniji?
SEVEN DAYS IN MAY: Vsaka glasbena zasedba globoko v sebi misli in verjame v svojo nadsuperjornost. V to, da so pametnejši in boljši od ostalih. Želimo si predvsem sposobnosti prepoznave, sprejetja in implementacije različnosti, kar nas le dodatno motivira k natančnosti in še kvalitetnejšemu delu.

ROCKER.SI: Kako se vam zdi trenutna pop/rock scena v Sloveniji?
SEVEN DAYS IN MAY: Pop/rock scena v Sloveniji ni prav nič drugačna od tiste po svetu. Takšen je pač vpliv globalizacije, ki je v popularni kulturi že zelo dolgo prisotna in ni nekaj novega. Predvsem je na slovenskem pop/rock polju še kr nekaj prostora do zasičenosti. Nas pa veseli, da je obiskanost koncertov in izvedb v živo vse boljša. Vsekakor si nastopajoči zaslužijo več spoštovanja in podpore. Tako pridobita oba, nastopajoči in poslušalec.

ROCKER.SI: K sodelovanju ste povabili tudi Tomija Megliča iz skupine Siddharta, kaj je doprispeval s svojim delom?
SEVEN DAYS IN MAY: O sodelovanje s frontmanom skupine Siddharta, Tomijem Megličem lahko govorimo v superlativih. Dobra zabava, izmenjava izkušenj in ustvarjanje zvočne slike. Mož ima neverjetno veliko izkušenj, ima talent, širino in ima znanje. Brez dvoma je Tomi Meglič eden najpomembnejših in najvplivnejših slovenskih avtorjev. Hvala, Tomi!

ROCKER.SI: Legendarni Scorpions so vam prisluhnili in bi vas skoraj izbrali za svojo predskupino za koncert, ki ga bodo imeli 5. decembra v Stožicah. Kakšni so ob tem občutki, ko sveži in obetavni skupini prisluhnejo hard rock velikani, ki na glasbeni sceni kraljujejo že preko 50 let?
SEVEN DAYS IN MAY: Skupaj z managementom smo naredili vse, da bi nam uspelo. Na koncu so izbrali legende Ex-Yu rocka Divlje jagode. Kot glasbenik si želiš nastopa na istem odru kot globalne legende. Zavedaš se, da je možnosti malo, a vseeno narediš vse in še več. Hvala vsem! Za profesionalnost komunikacije, odkritost in direktnost. Lepa izkušnja.

TV živo jih lahko vidite že 25.11.2017.  (FOTO: Seven Days in May Facebook)
V živo jih lahko vidite že 25.11.2017.
(FOTO: Seven Days in May Facebook)

ROCKER.SI: Izdali ste prvi singel ‘Window’ za katerega ste posneli tudi video. Kakšni pa so zdaj vaši načrti za naprej, poleg tega, da boste seveda izdali prvenec.
SEVEN DAYS IN MAY: Bend mora za nemoteno delo, predvsem zaradi sodelovanja z najrazličnejšimi ustvarjalci iz sveta pop kulture, načrtovati svoje delo vsaj eno do dve leti v naprej. Planov in idej je ogromno. Nekatere ideje so že v pripravi in se izvajajo, trenutno pa največ časa posvečamo prav promociji singla ‘Window’ in koncertom širom Slovenije.

ROCKER.SI: Je vaša želja, da bi prodrli tudi v tujino?
SEVEN DAYS IN MAY: Prodor v tujino in percepcija le tega vedno zveni žlahtno. Nekoč nekomu bo uspelo, sigurno. Želja gotovo obstaja, obremenjuje pa nas ne. Kdor visoko leta nizko pade. Obrnjeno drugače, kdor visoko leta daleč vidi. In tujina zahteva ravno to, vizijo, samozavest, izvirnost, pogum, drznost in seveda ščepec sreče.

ROCKER.SI: Kje vas lahko vidimo in slišimo v bodoče?
SEVEN DAYS IN MAY: Sobota, 25.11.2017 ob 21h, KUD Neznani Junak v Ajdovščini. Datume sicer redno objavljamo na naši uradni spletni strani www.sevendaysinmay.net in facebook profilu.

ROCKER.SI: Imate še kakšno posebno sporočilo za bralce portala Rocker.si?
SEVEN DAYS IN MAY: Bodite zaljubljeni, lepi in mladi, bogati. Poskrbite za ogenj, naj bo toplo. Radi Vas imamo! Lubčka in objem Vsem!