(Še)vedno dobrodošli Dan D

Dan D, Špil v placu (FOTO: Mateja Gašperin)

Zadnjih nekaj let skupina Dan D izvaja projekt ‘Špil v placu‘. Tu gre pravzaprav za serijo intimnih koncertov oz. odprtih vaj, ki se zgodijo nekajkrat letno. In takrat, ko se to zgodi, velikani dolenjskega rocka na široko odprejo vrata prostor za vaje ter vanj spustijo zvesto publiko.

Tokrat so ga izvedli prejšnji vikend. In oba koncerta, tako sobotni kot nedeljski, sta bila razprodana. Na tokratnem koncertu smo tako prisluhnili novemu materialu, ki ga skupina Dan D ustvarja vse od preteklega leta. In kako le-ta zveni?

Drugačni a še vedno Dan D-jevski

Dan D so na glasbeni sceni prisotni dobrih 22 let. Kar pomeni, da je pred njimi še dolga pot.

Za tiste, ki morda niste vedeli, zasedba je nastala na temeljih Mercedes Banda, skupine v kateri sta delovala tako vokalist Tomislav Jovanović – Tokac kot tudi bobnar Dušan Obradinovič – Obra. Kmalu se jima je pridružili še ritem kitarist Marko Turk – Tučo. Vmes se je zamenjalo še nekaj glasbenikov, a tudi to se je končalo s prihodom virtuoza na basu Nikole Sekuloviča ter klaviaturista Boštjana Grubarja. 

Do sedaj so izdali 8 studijskih albumov, prvi med njimi je bil Igra (1997). To je tisti album na katerem najdemo skladbe kot so ‘Za naju punca‘, ‘Bodi moja‘, ‘V naravo‘. Same klasike pač. In albumi, ki so sledili niso nič manj ikonični. Na vsakem sledečem ploščku se najde najmanj ena skladba, ki je še danes izjemno uspešna. Poleg tega so v svoji bogati karieri sodelovali z različnimi glasbeniki in pri tem ustvarili sila zanimiv in razgiban opus. Pa naj bo to vštekano, izštekano, akustično, s simfoniki, brez njih, s kuhalnico, ribežnom, steklenicami ali baritonom … Dan D vsakič znova pokažejo, da so pravzaprav izjemno vsestranski band, ki ne mara enoličnosti, se ne boji tveganja in za katerega noben izziv ni pretežak.

Dan D, Špil v placu (FOTO: Mateja Gašperin)

A novi Dan D morda ne bodo za vsakogar. Tokrat so  glasbeno ubrali povsem drugačno pot in izstopili iz svoje cone udobja. Nove skladbe prinašajo povsem novo atmosfero. Z njimi se band odmakne od klasičnega rock ‘n’ rolla v indie vode. Poudarek je na elektroniki in pop prvinah, zaradi česar se žanrsko nagiba bolj k lounge oz. ambientalni glasbi. Tisti glasbi, ki prija po napornem dnevu. Album je totalno presenečenje in je povsem drugačen od vsega česar ste bili do sedaj vajeni. Pa vendar so to še vedno Dan D.

Še vedno je tu Tokčev značilni vokal, ki te v enem trenutku nežno poboža in umiri, v drugem pa spravi v pogon ali ekstazo. Še vedno Dušan vihti bobnarske palice, le da tokrat tolče po elektronskih bobnih. In Marko ter Nikola še vedno brenkata vsak po svojih strunah. Več je torej pedalov, zvočnih efektov in predvsem klaviatur, katere pa Boštjan več kot odlično obvladuje.

Dan D, Špil v placu (FOTO: Mateja Gašperin)

Dan D so se, v varnem zavetju svojega prostora, izbrani publiki predstavili s setlisto 16. novih skladb. Razgaljenje so začeli z ‘Malo pekla’ ter nadaljevali s ‘Sem v tebi ‘ , ‘Boli me k’,  ‘Ne naredi mi tega’ (kjer lahko slišimo temo iz Fantoma iz opere), ‘Bits’ (za katerega so posneli tudi videospot), ‘Ožina’ in ‘Morilec’.

Morilcu je sledila skladba ‘Trigger’ v kateri sta nastopila zglj Tomislav in Dušan. Preden sta začela, se je Tokac še pošalil in dejal: “Z veseljem napovedujem skladbo, v kateri nastopava samo jaz in prijatelj Dušan. Dušan, ti si moj Trigger za srečo“.  Po Triggerju so sledile še ‘Daj mi upanje‘, ‘3 brate‘, ‘Zvezde plešejo‘, ‘Angel‘, ‘Kako to‘, ‘Živ‘ in ‘Laži mi‘. Koncert v placu pa so, vsaj za nekaj časa, zaključili z angleško skladbo ‘Wonder‘.

Če je bilo na začetku koncerta na Tokčevem obrazu  mogoče opaziti kanček dvoma in negotovosti pa sta tudi ti dve občutji do konca koncerta povsem izginili. Koncert je namreč zaključil vidno zadovoljen in z nasmehom na obrazu. V zahvali pa je tudi dejal, da ga veseli, da so Dan D po vseh teh letih še vedno dobrodošli.

 

Po polenu še milo

Na nedeljskem koncertu se je tako na Cikavi v Novem mestu zbrala pisana druščina ljudi, ki so prišli poslušat in podpirat ustvarjanje Dan D-jev. Med publiko so se znašli tako stari kot tudi mladi, akademiki, znanstveniki, glasbeniki, pa tudi drugi znani obrazi iz glasbenega sveta. In vse je združil en sam cilj – sproščeno uživanje in druženje ob glasbi. In kdor je želel je lahko nov material odnesel tudi domov.

A pozor! Dan D nebi bili Dan D, če se ne bi ob tej posebni priložnosti pozabavali z embalažo. Samo spomnimo, leta 2012 so turnejo ‘Tiho’ pospremili z izidom avdio kasete, ki je izšla v polenu iz jelševega lesa. Delovne verzije tega albuma sicer niso izdali na kaseti, so pa zato USB-ključ  zapakirali v čisto pravo ročno izdelano trdo milo, pri čemer sta fantom pomagali dekleti iz podjetja Milo za drago.

Milo za drago (FOTO: Mateja Gašperin)