SARCASM: ‘Se vidimo na Exitu’

Domači thrasherji Sarcasm se znova odpravljajo v Novi Sad (slika: osebni arhiv skupine, promo).
Domači thrasherji Sarcasm se znova odpravljajo v Novi Sad (slika: osebni arhiv skupine, promo).

Kar se tiče sledenja glasbenim trendom (sploh nekoliko tršim) na področju nekdanje skupne države, je bila Slovenija zagotovo razred zase. Pri nas je poleg reških Paraf in še nekaterih izjem nastal eden prvih punk bandov, ki ni izviral iz Velike Britanije. Na vrhuncu novega vala britanskega heavy metala je svojih pet minut začela uživati Pomaranča, ki so jo spremljale Lene kosti, še nekaj let kasneje pa je domače Podalpje dobilo tudi svoj prvi thrash album ‘Crematory’ (1989). Pod njega se je podpisala zasedba Sarcasm. Njeni katere začetki segajo v leto 1987, ko se je skupina gorenjskih mladeničev odločila, da metala ne bo zgolj poslušala. Prvim koncertom, kjer je zasedba v večini preigravala žanrske klasike, so kmalu sledile prve avtorske skladbe, njim pa prvi demo, za katerega je poskrbel metal sensei Borut Činč. Zaradi zadovoljstva s končnim rezultatom je zasedba pri njem posnela tudi prvenec.

Sarcasm se čez manj kot tri tedne podajajo v Novi Sad, kjer bodo nastopili na festivalu Exit. Na enem najboljših glasbenih festivalov v Evropi, kjer bodo zastopali domači thrash.

ROCKER.SI: Kaj počnete te dni? Je morda v delu nov album? Kaj prinaša prihodnost?

SARCASM: Pridno vadimo repertoar, ki ga bomo odigrali na Exitu, tako, da smo delo za novi album malo postavili na stranski tir. Sicer je pa to naš ustaljen način dela. Vadimo za na nastope, vmes pa se vedno porodi kakšna ideja za novo skladbo, ki jo nato skupaj oblikujemo.

ROCKER.SI: Čez manj kot 3 tedne boste nastopili na festivalu Exit. Kaj vam pomeni nastop?

SARCASM: Že samo vabilo organizatorja nam je dalo vedeti, da nekaj delamo prav. Nastop na tako velikem festivalu, ki je uveljavljen tudi v svetovnem merilu, ima verjetno za vsakega nastopajočega zelo velik pomen. Tako v smislu izkazane čast s strani organizatorja kot glede samega nastopa. To je nekaj, kar vedno ostane v lepem spominu. Dokler nam bo spomin še služil, saj smo že zelo star bend (smeh).

ROCKER.SI: Na festivalu boste del nekakšnega old school metal paketa. Gre za vaš prvi nastop na festivalu?

SARCASM: Res je, na prizorišču Explosive stage bomo v glavnem res samo staroste oziroma veterani, kar se lepše sliši (smeh). Sarcasm smo imeli lansko leto obletnico 35 let delovanja. Nastopili bomo s thrasherji Bombarder, ki so aktivni že od leta 1986, Massacre so na sceni že 39 let, kot najstarejši pa bodo nastopili kanadski speed metalci Exciter, ki delujejo že od leta 1978.

Prihajajoči nastop bo naš tretji nastop na Exitu. Prvi je bil leta 2012, ko smo delili oder z ameriškimi D.R.I., nemškimi veterani Sodom. Naslednji pa se je zgodil leta 2015, v družbi Nuclear Assault in Napalm Death

ROCKER.SI: Kakšen je občutek, da več kot 30 let stare skladbe navkljub dokaj slabi promociji še vedno ostajajo zanimive?

SARCASM: Ko pod odrom vidiš tudi do tri generacije, ki moshajo in z bendom pojejo vsaj refrene skladb, je občutek odličen. Ta energija, ki jo daje zvesta publika, nas napolni z energijo, ki jo v enaki meri bend vrača z odra. Res pa je, da gre v večini za skladbe, s katerimi se je orala ledina takratnega thrash metala. V tistih časih ni bilo promocije, možnosti objavljanja komadov na internetu in podobnih orodij. Imeli pa smo srčnost, druženja, iskreno predanost glasbi in vero v to, kar smo počeli. Marketing je prišel sam od sebe s presnemavanjem kaset in pošiljanjem posnetkov v fizični obliki.

ROCKER.SI: Še kakšna zaključna misel?

SARCASM: Vljudno vabimo vse ljubitelje trdega zvoka, da pridete na Exit festival. Gre za čudovito izkušnjo na Petrovaradinski trdnjavi, ki se dobesedno spremeni v mravljišče ljubiteljev glasbe in dobre zabave. Leto 2013 je Exit prejel tudi priznanje za najboljši evropski festival. To je treba doživeti!