SARCASM: ‘Pot v raj’ (2020)

Foto: Sarcasm, promo
Foto: Sarcasm, promo

Domači thrash veterani Sarcasm so letos prekinili svoj studijski post, kajti v nedeljo je izšla plošča Pot v raj. Bandov sedmi studijski album, ki je nasledil Thrash iz leta 2013. Izdelek je ustvaril kvartet Korošec, Renko, Stričevič in Blaznik.

Pregled skladb

Ploščo začenja Intro-Begunec. Ena najdaljših skladb v bandovi diskografiji, hkrati pa tudi udaren uvod, ki nam s svojimi spremljevalnimi vokali razkrije, da je pred nami pot, ki še zdaleč ne bo dolgočasna. Drugače pa tudi zanimiva predstavitev enega izmed pogledov, povezanih z aktualnim političnim dogajanjem; sploh ker je pesem napisana v materinščini. ‘Heavy Metal’ nadaljuje album. Še en odličen riff, podprt z dobro produkcijo, ki jo je moč zaznati na celotnem albumu. Ko bi bilo le še besedilo manj klišejsko. Če že, bi bilo bolje, da bi se skladba znašla na nekoliko nižjem mestu. Stvari se začno popravljati s prihodom ‘Boj za obstoj,’ ki nadaljuje bandovo podajanje kakovostnih riffov. Boljše je tudi besedilo. Vrtenje v pravo smer se nadaljuje tudi s prihodom ‘Adrenalin’, ki obravnava še eno zanimivo stvar. Odvisnost od ekstremnih dogodkov, ki včasih ne pozna meja. ‘Flaša whiskeyja’ navkljub svoji energičnosti skazi albumov tek. Gre namreč za izdelek, ki je opazno šibkejši od svojih predhodnic. A nič ne de, saj je tukaj že ‘Virtualna laž.. Mojstrsko besedilo, podprto s še eno okusno glasbeno podlago in da o spremljevalnih vokalih, ki pesem ponesejo še korak višje, niti ne začenjam. Tvoj tattoo’ brez posebnih pretresov nadaljuje naše potovanje. Potem pa je tukaj že ‘Hitrost’. Nekakšna mlajša sestra ‘Adrenalin’, ki albumu omogoči vnovični obrat v pravo smer. Pedofil’ sledi ‘Za delo se prim,’ ki nam s svojo glasbeno platjo navrže nekaj zanimivih obratov, kar pa je tudi vse. Podobno velja tudi za preostanek albuma. Zanimive ideje, ki bi sploh v povezavi z besedili potrebovale nekoliko več nege.  

Sarcasm so z novim albumom dokazali, da jim tudi po preteku več kot treh desetletjih ne primanjkuje idej. Izdelek namreč zveni sveže in naravno. Morda bi bilo le bolje, če bi zasedba zmanjšala število skladb, ki po nepotrebnem zavirajo album.

Ocena: 3,5/5