Samuel Lucas s pesmijo ‘Narod moj’ obeležuje 30-letno glasbeno pot

Samuel Lukas (FOTO: Rok Breznik)

Priljubljeni primorski glasbenik Samuel Lucas je v začetku leta praznoval abrahama, svojih 30 let glasbenega delovanja pa obeležuje z novim singlom.

 

Na pomoč mu je priskočila nekdanja evropska komisarka

Že leto dni je odmaknjen od glasbenih odrov, nikakor pa ne tudi od glasbe. Po avtorskem albumu ‘Sebe dajem‘ (2019) se tokrat predstavlja z novo avtorsko skladbo ‘Narod moj‘, z zanimivim sodelovanjem, saj je avtorica besedila mag. Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka.

Lanskega februarja sem na FB strani Bulčeve zasledil tekst pesmi, ki me je takoj osvojil. Imel je izredno ritmiko in globok pomen, čeprav se nam takrat o koroni in o problemih, ki jih je prinesla s seboj, ni še niti sanjalo. Z Bulčevo sva se pred leti sicer že spoznala, vendar se ne poznava dobro, kljub temu sem jo prosil za dovoljenje, če za to besedilo lahko napišem glasbo, in takoj je privolila. Besedilo sem natisnil in ga pospravil v predal, a ker sem imel takrat kar nekaj dela in obveznosti, sem nanj malce pozabil. Šele decembra sem ga ponovno vzel v roke in še enkrat prebral … takrat pa me je dobesedno sezul, kako realno je. Začutil sem blues v njem in ga že isti večer uglasbil. Običajno najprej naredim glasbo in linijo petja, šele nato dam napisati besedilo, tokrat pa je bilo drugače, saj me je le-to res prevzelo in je bilo na prvo žogo, kakor rečemo. – SAMUEL LUKAS

‘Pesem govori o slovenskem narodu, ki vedno znova dvomi vase in pade pod vpliv domačih ali tujih avtoritet. A prebujanje se je že začelo in narod bo spoznal svojo notranjo moč in vrednost ter se ponosno povezal na osnovi svojih sposobnosti z drugimi narodi sveta v okviru novih vrednot,’ je pojasnila Bulčeva.

Pesem je mešanica popa, rocka in bluza, ki jih glasbenik obožuje in so mu blizu, zato je tokrat za snemanje pesmi združil pestro ekipo glasbenikov iz Slovenije in Hrvaške; bobne je posnel Marko Lazarić, električne kitare Amir Karalić, bas kitaro Matej Tekavčić, klaviature Ivan Popeskić, akustično kitaro, vokal, spremljevalni vokali in perkusije pa Lucas sam.

‘Pesmi pišem že od mladosti in vse nastanejo zelo inspirativno, tudi ta. Nekega jutra me je prebudila in zahtevala, da se izpiše. Zagotovo se je nekje v nezavednem dolgo časa oblikovala. Veliko berem slovensko literaturo, zgodovino, stara izročila, pozabljena in zapuščena, in z njimi globoko v sebi doživljam slovensko dušo, njena tisočletna zorenja, njene padce in vzpone. A ne glede na obdobje, ta naša globoka duša, vedno znova črpa moč, navdih, optimizem in ljubezen iz narave. S to izvorno energijo narodu vrača ustvarjalni naboj. Nekaj tega je privrelo na dan tudi v tej pesmi in z njo tudi veliko mene. A na koncu velja, da ‘jaz vervam vate in ustvarjam, ker vse kar še imamo je ta zmešan svet,” je še dodala mag. Violeta Bulc.

 

O video ‘Narod moj’

‘Videospot so posneli v centru Ljubljane in v Tivoliju ter v Slovenski Bistrici in prikazuje, kako smo ljudje različni, vsak s svojo zgodbo, pa vendar vsi enaki, vsi združeni v en narod in prav zato nam je vsem nujna skrb za skupno dobro in lepši jutri,« pove Samuel. Kamera je bila tudi tokrat zaupana Roku Brezniku (Factory Production) s katerim je Samuel posnel že kar nekaj spotov in za katerega pravi, da se že tako dobro poznata: ‘da se scenarij največkrat izpiše kar med snemanjem.”


Glasbenik je na svoji 30-letni glasbeni poti stal že na številnih odrih po vsej Evropi, vse od Avstrije, Nemčije, Švice ter Italije, pa do Švedske in Finske, vendar pravi, da komaj čaka dan, ko bo to spet mogoče v Sloveniji. Pogreša fante iz banda, druženja in vse ljudi pod odri, ki mu dajejo energijo, kajti glasba je njegov kisik, brez katerega ne more dihati, je za konec povedal Lucas.

Skladbo Narod moj lahko poslušate tudi na svojih najljubših pretočnih platformah.