S.A.R.S. v Kurzschlussu v razširjeni zasedbi

SARS (Foto: Jan Filip Jordan Frangeš, promocijski material)

Srbska zasedba S.A.R.S. z vsakim svojim nastopom upravičuje sloves enega najbolj iskanih avtorskih bendov na področju nekdanje Jugoslavije. Tako je bilo tudi v začetku avgusta v hrvaškem Labinu, kjer so nastopili v sklopu dogodka Labin Art Republika.

Iz prve roke smo izvedeli, da za nastop v Kurzschlussu 24. novembra pripravljajo veliko presenečenje. Poleg tega, da bodo slovenskim oboževalcem prvič predstavili dolgo pričakovani album Glava, pa nam je frontmen skupine Željko Kovačević zaupal, da v Ljubljano prihajajo v razširjeni zasedbi. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim.

Že več  kot desetletje so del t.i. nove srbske scene, ki jo krojijo s prepoznavno mešanico raznovrstnih glasbenih žanrov, od pop rocka, reggaea, bluesa, jazza in hip hopa, v katere izvirno vpletajo tudi etno ritme. Gre za spontano kreativnost, saj se že od samih začetkov ne želijo žanrsko omejevati. “Ustvarjanje glasbe je za nas igra, ne nekaj načrtnega, saj ne ustvarjamo glasbe zato, da bi bili uspešni. Že na začetku smo namreč dojeli, da najbolje delujemo ob ustvarjanju in zato smo tudi nadaljevali v tej smeri. Še dandanes ustvarjamo glasbo tako, kot jo čutimo ter ta proces doživljamo kot igro, kar menim, da je tudi najboljši recept za uspeh,” nam zaupa Željko, ki tako kot ostali člani skupine izhajajo iz različnih glasbenih svetov, zato ni nič čudnega, da fuzija v glasbi ni edini cilj, h kateremu stremijo. Tudi raznolikost karakterjev vseh članov jim predstavlja svojevrsten izziv.

“Na odru nas je sedem. To je ekipa, ki v kombiju redno potuje po območju bivše Jugoslavije in tudi širše, družbo nam delata še tonski mojster Lale ter voznik Šone. Devet nas je, zato je logično, da si karakterno nismo podobni, prej precej različni. Prav tako tudi glasbene zvrsti, ki jih poslušamo. Ampak vseeno se razumemo, tolerantni smo drug do drugega in to je pomembno. Zato tudi obstajamo že tako dolgo.” Na vprašanje, kako običajno razrešujejo nesoglasja znotraj skupine, dobimo zanimiv odgovor – s tišino. Željko poudari, da so se v vseh skupnih letih naučili prepoznati, kdaj je kdo slabe volje ali vznemirjen, zato se poskušajo pravočasno umiriti. Ravno zato se jim le redko zgodi, da bi morebiten konflikt prerasel v kaj več. Razlikam navkljub pa jih zagotovo najbolj povezuje ena skupna točka – globoka povezanost z lastno kulturo, kjer prepoznavni etno ritmi vedno najdejo pot pri ustvarjanju novih skladb.

“Ne moremo brez stika z melosom, ki nas obkroža in definira tako Srbijo kot širšo regijo. Želeli ali ne, se nam je to podzavestno vtisnilo v male možgane in nekje v interpretaciji se to mora poznati, kakršnakoli že je ter ne glede na to, pod kateri žanr spada. Ne želimo bežati od tega. Marsikdo se zgraža nad ljudsko glasbo, etno zvoki folka in podobnega, ker to povezujejo z nekimi glasbenimi grozotami. Turbo folk devetdesetih ali pa novi trap folk, ki je trenutno aktualen, in to me ne čudi. Vendar nek izvirni folk, ne glede na to, ali je slovenski, srbski ali katerikoli drugi, nosi nekakšne emocije, ki niso kar tako zaživele med ljudmi, kar je potrebno spoštovati. Seveda se jih ne poslužujemo vedno, vendar ko se jih, vedno pazimo, da to ne izpade ceneno ali obrabljeno. Da, ceneno je najbolj blaga beseda. Vedno, ko poskušamo vključiti etno ritme v našo glasbo, se trudimo, da to izpade okusno, skrbno odmerjeno in nevsiljivo.

SARS (Foto: Jan Filip Jordan Frangeš, promocijski material)

Prvič v Sloveniji z novim albumom

S.A.R.S. se v Kurzshluss vračajo po treh letih, še vedno pod vtisi z zadnjega nastopa v Ljubljani, pa so se odločili, da tokrat nastopijo v širši zasedbi in slovenskim oboževalcev ponudijo nekaj več v primerjavi s standardnim setom in nastopi, ki jih običajno izvajajo. Pred dnevi so izdali drugi single Duše nemaš z novega albuma Glava, ki ga bodo v Sloveniji predstavili prvič. Pred leti so z novico, da bo takratni album zadnji, med oboževalci sprožili govorice o razpadu skupine, vendar pa se ni uresničilo nič od tega. Brez albumov si ne predstavljajo svojega ustvarjalnega procesa.

“Mislili smo, da bomo to lahko udejanjili, vendar smo dojeli, da smo preveč inspirirani, da bi lahko naše ustvarjanje na tak način dozirali občinstvu. Niti nimamo potrpljenja za to, saj želimo dati v svet vse naenkrat. Album je, enostavno povedano, teritorij, ki nam je blizu, saj nam taka forma v procesu ustvarjanja glasbe odgovarja in to je to. Temu se ne bomo zlahka odrekli,” je odločen Željko, ki poudari, da je vsak album zgodba zase. Pevec ne more skrivati emocij ob tem, da je bila energija ob ustvarjanju vseh pesmi zadnjega albuma Glava res izjemna in vsaka skladba mu je resnično pri srcu, saj vsaka nosi svojo energijo, pa tudi precej različne so. Do sedaj so objavili pet od osmih skladb, v Kurzshlussu pa 24. novembra obljubljajo pravo glasbeno fuzijo po srbsko.