RUDI BUČAR: ‚Kambjale so čase’ (2020)

Rudi Bučar - Kambjale so čase - naslovnica
Naslovnica albuma Kambjale so čase

Moje poznavanje del domačega kantavtorja Rudija Bučarja je bilo pred izidom obravnavanega ploščka omejeno na nekaj naključnih radijskih singlov in na akustično izvedbo skladbe „Dolgo nisva pila,” ki je izšla na zgoščeni izdaji albuma 3P (Hamo & Tribute 2 Love, 2017) . Slišano je bilo zadostna referenca za odločitev, da prisluhnem Rudijevi novi stvaritvi. Kambjale so čase je izšla pod okriljem glasbene zadruge Celinka.

Pregled skladb

9 skladb dolg izdelek, od katerih bi lahko 2 obravnavali kot intro („Teresina 1”) in outro („Teresina 2”), sestavlja zanimiva množica različnih zgodb. Skupek štorij, v katerem nam izvajalec pokaže, da se še kako zaveda sveta okoli sebe. Ga opazuje in dojema, poleg tega pa tudi doživlja in sooblikuje, pri čemer ne pozabi niti na humor. Če nas „Kambjale so čase” in „Otroci tistega časa” duhovito opomnita na časovne in filozofske razlike med generacijami, nas „Kakšni so takšni” opomni na našo majhnost v odnosu do vesolja. Da to deluje po svojih pravilih, na katera človek nima posebnega vpliva; če sploh kakšnega. Poleg navedenih je na albumu prisotna tudi „Dolgo nisva pila,” ki sta ji Rudi in Hamo tokrat nadela drugačno preobleko, in spet zadela v polno. Baladno razpoloženje se nadaljuje tudi s prihodom „Čista.” „Plešem” in „A Isola voio andar” s svojima drugačnostma prekineta albumov tek. Vendar ne v negativnem smislu, saj plošča ravno zaradi njiju pridobi še nekaj „drugačne” sproščenosti. Postane še nekoliko bolj ljudska.

Album predstavlja zanimiv sprehod v svet ljudske glasbe, saj ga spremljajo sodobna in zelo organska produkcija ter aktualna besedila. Lastnosti, ki mu skupaj omogočajo nujno potrebno svežino, kajti gre za izdelek, ki se lahko kaj kmalu ujame v past predvidljivosti. Bi si pa album zaslužil kakšno skladbo več, saj se ta konča prehitro. Po drugi strani pa, ali ni tako bolje? Da projekt ne prekorači svoje dobrodošlice. Prav tako bi bilo lepo, če bi zgoščenko spremljala še besedila skladb, ki bi olajšala spremljanje Rudijevih anekdot.

Ocena: 3,5/5