ROMEO ŠTRAKL: ‘The Who – kompilacije’ (2021)

Foto: Romeo Štrakl, promo
Foto: Romeo Štrakl, promo

Verjetno je že vsak od nas zbiral kakšne stvari. Značke, knjige, znamke ali kaj četrtega. A verjetno ne v tolikšni meri kot to počneta Slavko Franca in Romeo Štrakl. Če je prvi del svojega življenja namenil The Rolling Stones, ki jim je med drugim posvetil celo zasebni muzej (TUKAJ lahko preberete našo reportažo), počne Romeo nekaj podobnega s The Who. Z britansko rock skupino, ki je nastala malo za Stonesi, svetu pa dostavila hite, kot sta ‘My Generation’ in ‘Pinball Wizard.’ 

Gre za diskografskega zanesenjaka, ki je o svojem početju napisal tudi tri knjige. Zadnja je izšla lani in se osredotoča na kompilacije v avtorjevi zbirki. Na nekoliko drugačno plat delovanja skupine. Ne zgolj v smislu Štraklovega odnosa do zasedbe, temveč tudi z vidika glasbene industrije same in njenih spremljajočih procesov. Kajti že kmalu lahko spoznamo, da snemanje še zdaleč ni najpomembnejši element. Lahko imaš dobro glasbo, a brez promocije ta ne bo dosegla množic. Kar ima seveda svojo ceno. Tudi založbe so konec koncev le podjetja, ki želijo iz svojih delovnih sredstev na takšen ali drugačen način iztržiti čim več. In to na Romeo v svoji knjigi zelo dobro prikaže. Nas opomni, da obstajajo različni trgi z edinstvenimi zakonitostmi in pravili. Poleg tega lahko iste stvari prodamo večkrat … Morda celo prevečkrat. Potrebujemo le sredstva, čas in dobro zgodbo. Samo poglejte zasedbe kova Iron Maiden in Kiss, kjer je pogrevanje ene in iste mineštre že zdavnaj postalo nekakšna stalnica. Vedno daljši razmaki med novimi studijskimi albumi, hkrati pa tudi vedno več izborov največjih uspešnic, ponatisov in podobnih dobrot za oboževalce. Dobro ali slabo, tako pač je. Gre zgolj za odgovarjanje na povpraševanje, ki očitno obstaja. Pri čemer moramo nujno poudariti, da ne gre za nekaj novega. Razpršitev ponudbe je namreč stara toliko, kot je kapitalizem sam. Zakaj bi imeli eno zbirko največjih uspešnic, če jo lahko dobite v petih različnih barvah, ki jih lahko nato še sestavite skupaj?

The Who – kompilacije predstavlja zanimivo branje za vsakega oboževalca skupine, kakor tudi bralce, ki želijo začutiti glasbeno industrijo z nekoliko drugačne strani. Romeo vam bo namreč s svojimi razumljivimi, hkrati pa tudi poglobljenimi analizami pričaral točno to!

Romeovo navdušenje je doseglo tudi Peta Townshenda. Foto: Romeo Štrakl - zasebni arhiv.
Romeovo navdušenje je doseglo tudi Peta Townshenda. Foto: Romeo Štrakl – zasebni arhiv.