Rok Lunaček predstavlja pesem ‘Življenje je reka’

Rok Lunaček je videospot za Življenje je reka snemal 1 leto. Režija: Rok Breznik

‘Življenje je reka’ je nova, lirična pesem kantavtorja Roka Lunačka.

Globoka, čustvena pesem zaključuje triptih Ornament srca, kamor spadata že izdani ‘Tvoje leto brez tebe’ in ‘Med nekoč in danes’.

Pesem je mnogo lažje napisati kot opisati

Čeprav Roku v njegovih pesmih ne zmanjka besed, mu je vselej težko opisovati čustva in čutenja njegovih kantavtorskih skladb – pesmi same jih vselej tako nesebično in lahkotno razdajajo in se ne ozirajo nazaj. A njihov avtor ni tak: ”opisovanje notranjih viharjev ali sončnih žarkov verzov se mi vselej zdi kot kotaljenje težkih besed – kamenja po klancu navzgor. Oče mi je vedno govoril, da pesem ni nič kriva; krivi smo le mi, ki je ne razumemo. Vključno z avtorjem, ki pesem piše, da bi lahko razumel sebe,” o svojem pisanju pravi Rok.

O ljubezni, življenju in minljivosti

Še prevečkrat nas učijo, da je ljubezen puhlica, ki se lepo bere v romanih in jo je lepo videti na ekranih. Vse prevečkrat je ljubezen prikazana zgolj med partnerjema. Ampak ljubezen je … ali pa je ni. Tako preprosto je. In o ljubezni Rok najraje piše. Pa ne nujno tisti med moškim in žensko – ljubimo, ne pozabite, očeta, mamo, otroka, prijatelja ali sočloveka, drugo živo bitje. In če se nam v letih, ki so nam dana, zgodi še tisoč drugih odtenkov, je na koncu ljubezen tista, ki šteje. In ‘Življenje je reka’ je točno to: boleče spoznanje, da je vse minljivo. Vse, razen ljubezni. ”Ljubezen gre naprej – v drugi obliki, a hkrati ostaja tu. Težko je opisati, težko ubesediti. Preveč neumen sem, da bi znal ljubezen in minljivost bolje opisati, kot jo Življenje je reka. Muziko razumejo vsi. Prav vsi. In moj opis vsega, kar pesem nosi, je najverjetneje samo slab prevod slednjega”, dodaja Rok.

Leto dni snemanja videospota

Rok Lunaček je za ‘Življenje je reka’ več kot 1 leto snemal videospot z režiserjem Rokom Breznikom. Videospot prikazuje življenje skozi naravo: njen začetek in prvo prebujanje ter njen tihi spanec na koncu vsakega cikla. In na to ozadje postavi človeka, ki s sabo nosi vse svoje breme v malhi – slike, spomine, ljubezni, trpljenje, dobre in slabe odločitve in vse, kar mu je življenje prineslo.

Rok Lunaček je videospot za Življenje je reka snemal 1 leto. Režija: Rok Breznik

Uvertura v ‘Pogled čez ograjo življenja’

‘Življenje je reka’ je ena izmed 16 skladb, ki so že objavljene na YouTube kanalu Roka Lunačka. A vse te skladbe so le uvertura, saj kantavtor pripravlja album/knjigo, sestavljeno iz petih delov z naslovom ‘Pogled čez ograjo življenja’”Dolgo sem razmišljal kako in na kakšen način bi rad nagovoril poslušalca. Očitno bo slednji zdaj tudi bralec. V knjigi, ki je hkrati album in obratno, bodo kratki nagovori, misli, morda vmes tudi kakšna bolj predrzna, kot bi si jo upal povedat nekaj let nazaj, nekatere pa so v knjigi zgolj zato, da mi je lažje, ko noč zapre oči. To je dolgo popotovanje, ki se je začelo pet let nazaj in takrat pravzaprav nisem vedel, da bova s pesmijo odšla tako daleč, onkraj mojega zavedanja, želja, strahov in največkrat do pristne ljubezni do vsega, kar je vredno ljubiti.

Dva od sklopov albuma/knjige sta že znana – sklop Tihi stihi bo vseboval zgolj besede, pesmi, poezijo, brez glasbene podlage. Eden od preostalih, glasbenih, sklopov pa bo Čustveno nestabilne pesmi, sklop, ki nagovarja otroka v nas s pesmimi, ki so ravno prav otročje, da jih lahko jemljemo zares. Zadnja takšna je ‘Kavboj Jimmy’, kjer so vloge na vokalih prevzeli Jure LongykaJernej Dirnbek iz MI2, Robi Pikl iz Manouche pa mu je dodal country občutek z banjom in kitaro. Rok Lunaček je v zgodbi o kavboju Jimmyju njen pripovedovalec.

Preostale tri sklope pa bo Rok Lunaček predstavil kasneje.