ROK GOLOB: “Čaka nas res poseben dogodek”

Rok Golob bo tudi tokrat sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki.
Rok Golob bo tudi tokrat sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki.

Mednarodno priznani in cenjeni slovenski skladatelj, aranžer, producent, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob je že sodeloval s svetovno priznanimi glasbenimi imeni, za svoje delo pa je prejel številne nagrade doma in tujini. Na Simfonični Ekstazi 2 bo 30. junija v Ljubljani  na Kongresnem trgu predstavil svoje kompozicije in aranžmaje ter ponovno dokazal brezmejnost glasbe v svoji edinstveni glasbeni viziji, ki se ne ustraši združevanja elementov in izvajalcev različnih glasbenih žanrov v glasbeno ekstazo na velikem odru. Nastopil bo eden najuspešnejših hrvaških glasbenikov in kantavtorjev Gibonni, ponovno pa sta se projektu pridružila tudi rock velikana Tokac (Dan D) in Tomi Meglič (Siddharta). Poleg skupin Metalsteel in KiNG FOO bodo nastopili Murat & Jose, Omar Naber ter izjemna ženska imena slovenske glasbe Maja Keuc, Nuška Drašček, Nina Strnad, Lana Trotovšek, Katrinas in Tinkara Kovač

ROCKER.SI: Po šestih letih se Simfonična ekstaza vrača na koncertni oder, kako to, da je minilo toliko časa od prve edicije?

ROK GOLOB: Pri Simfonični ekstazi gre za to, da delamo glasbo za leto 2018, pri čemer sodelujejo tako metalci kot raperji, jazzerji ter etno in pop izvajalci in izvajalke. Mnogi takrat sodelujoči so me spraševali, kdaj bomo spet naredili kaj podobnega, vendar je to velik podvig, s katerim se moraš ukvarjati vsaj eno leto.

ROCKER.SI: Predvidevam, da je glede na število sodelujočih in številko skladb, to kar velik zalogaj?

ROK GOLOB: Od ideje je že vsaj kakšni 2 leti, organizacija pa kako leto, na 20 let podlage izkušenj. Ogromno, res ogromno je logistike in usklajevanja, podobnih dogodkov res ni veliko.

ROCKER.SI: Kako izbereš skladbe, ki jih nato (pre)aranžiraš in kako se odločiš, koga od glasbenikov boš povabil k sodelovanju?

ROK GOLOB: Imeti moramo neko skupno kemijo in glasbeno povezavo  – “moramo si biti všeč”! Pa vedno tudi premikamo meje in gradimo na tem, da je koncert interesanten medgeneracijsko. Rdeča nit je še vedno orkester z zborom in bendom. Stilno smo šli še širše, od metala, rapa, jazza, rocka, popa do klasike in filmske glasbe. Premierno imamo Perpetuum Jazzile z orkestrom, premierno tudi prvič z nami Gibonni in Orkester zagrebške filharmonije.

ROCKER.SI: Nekateri izmed letošnjih nastopajočih, so bili tudi del prve Simfonične ekstaze, so te v prvo tako zelo navdušili z izvedbo, ali je kakšen drug razlog?

ROK GOLOB: Z vsemi izvajalci na prvi ekstazi zelo rad sodelujem, prišlo pa je do nekaj sprememb zaradi koncertnih terminov in pestrosti izvajalcev. Pripravil sem program izvajalcev, ki se mi zdijo zelo zanimivi, ki so vsak po svoje močni in med sabo raznoliki ter s katerimi sem že sodeloval. Mislim, da doslej nisem sodeloval le z Gibonnijem.

ROCKER.SI: Letos si k sodelovanju povabil tudi legendarno slovensko heavy metal zasedbo Metalsteel, kar je kar drzna poteza. Si navdih našel pri Metallici in njihovim nepozabnim nastopom s simfoničnim orkestrom iz San Franciska ali razlog tiči kje drugje?

ROK GOLOB: Naš basist Matej Sušnik je član KiNG FOO-jev in Metalsteela. Na njihovem koncertu sem dobil idejo da bi krasno pasali v gotsko metalski, družbeno-kritični komad. Se pravi bo metal obdan z rapom (Murat & Jose) in temačnim orkestrsko-zborovskim zvokom. Super bo!

ROCKER.SI: Koliko časa rabiš, da predelaš skladbo?

ROK GOLOB: Odvisno, vcasih en dan, vcasih pa tudi cel teden. Naceloma sem dokaj hiter.

ROCKER.SI: Imate veliko vaj, da je točka izpiljena kot mora biti?

ROK GOLOB: Veliko vaj je samostojnih, sekcijskih. Samo zbor, samo bend, samo orkester, solisti sami s posnetkom..Na skupnih vajah se morajo zadeve potem samo se zliti in energetsko sinhronizirati.

ROCKER.SI: Kaj pa nam bo tokrat ponudila Simfonična ekstaza?

ROK GOLOB: Večina skladb je avtorskih. Gre za moderno kvalitetno orkestralno glasbo, od metala, rapa, jazza, popa rocka in klasike, vse skupaj začinjeno s filmskim pridihom. Ko ljudje slišijo za orkester večinoma pomislijo na abonmaje, kjer so v glavnem starejši abonenti ali pa na zlata leta slovenske popevke, ki so se kljub kvaliteti res že izrabila. Tu pa gre za sveže, aktualne izvajalce in svežo orkestralno energijo.

ROCKER.SI: Nam morda lahko zaupaš katerih skladb si se lotil tokrat in kdo jih bo izvajal?

ROK GOLOB: Skladbe sem v celoti določil sam, vendar gre za skupno glasbeno sinergijo. Izvajalci s katerimi imamo iskrice, so samosvoji, karizmatični in med seboj kontrastni. Nekaj primernega za emocionalno pot z rollercoasterjem. Ena skladba bo narejena le za Gibonnija in Perpetuum Jazzile. Aranžmaje za Gibonnija sva pisala skupaj z očetom Janijem, s katerim sva skupaj komponirala že za Soul Activation, Tony Cetinskega, Stingovega kitarista Dominic Millerja, Massima, Neisho in druge…

ROCKER.SI:Imaš morda kakšno sporočilo za bralce portala Rocker.si?

ROK GOLOB: Simfonična ekstaza bo moderen koncert za leto 2018, kvalitetno in z vrhunskimi izvajalci vas bomo popeljali skozi močne in raznolike emocije na krilih simfonikov, zbora, benda in krasnih solistov. Pridite na koncert!!!