Rojen z angelskim glasom: Tom Jones očaral Stožice

Tom Jones (Foto: Mimi Inhof / Bfree koncerti)

Skladbo ‘Tower of Song’ je napisal Leonard Cohen, ampak Tom Jones je odpoje s takšno prepričljivostjo in s tako močnimi čustvi, da zveni kot njegova. Pesem opisuje taiste občutke, ki jih sam doživlja. Legendarni pevec z angelskim glasom se je ustavil v ljubljanskih Stožicah, kjer je v minimalistični izvedbi dokazal, da je njegov glas še vedno zmožen preglasiti celoten odrski orkester. Pri častitljivi starosti let ni več tako gibljiv na odru, je pa še vedno v dobri vokalni formi. Deluje pri močeh. Tukaj je za oder rojeni zvezdnik, ki navdihuje že več desetletij, srečni obiskovalci koncerta pa smo lahko dobili manjši vpogled, kaj ga dela tako izjemnega.

“Well, my friends are gone and my hair is grey
I ache in the places where I used to play
And I’m crazy for love but I’m not coming on
I’m just paying my rent every day in the Tower of Song
I said to Hank Williams, how lonely does it get?
Hank Williams hasn’t answered yet
But I hear him coughing all night long
Oh, a hundred floors above me in the Tower of Song
I was born like this, I had no choice
I was born with the gift of a golden voice
And twenty-seven angels from the Great Beyond
They tied me to this table right here in the Tower of Song
So you can stick your little pins in that voodoo doll
I’m very sorry, baby, doesn’t look like me at all
I’m standing by the window where the light is strong
Ah, they…”

Samo predstavljamo si lahko, kako izjemno je zvenel na začetku kariere, ko je s svojo vpadajočo podobo, pričesko in stilom lomil ženska srca (bojda je spal z 250 ženskami letno, pa čeprav je bil takrat poročen), z glasom pa si je zgradil zavidljivo kariero. V zvezi s priznavanjem in občudovanje njegovega umetniškega dela in njegovo nadarjenost se strinjajo oboževalci po vsem svetu. Kariera tega izjemnega umetnika je pač edinstvena.

Je namreč eden redkih aktivnih glasbenikov, ki so bili prisotni tudi ob začetku popularne glasbe, skozi leta pa je nanizal nešteto uspešnic, kot so ‘It’s not unusual’, ‘Delilah’ in ‘What’s new, pussycat’. Na koncertu v Ljubljani ji je sicer malce preuredil in ‘razmesaril’, ampak jedro pesmi je ostalo enako. Razumljivo si je po tolikih letih nastopanja z istim materialom bržkone zaželel sprememb. To je verjetno razlog, da so nekatera najbolj znana dela tokrat zvenela drugače.

Tom Jones (Foto: Mimi Inhof / Bfree koncerti)
Star je 79 let, a še vedno v odlični formi (Foto: Mimi Inhof / Bfree koncerti)

Repertoar, ki ga ni bogatil s pretirano bleščečo vizualno podobo, saj na odru poleg nekaj stroboskopov in zaslonov z animacijami v ozadju ni bilo veliko drugega, je ponudil zelo raznoliko glasbeno izkušnjo. Privoščil si je nemalo priredb, kot smo to pri njem že navajeni, saj je v prvi vrsti vrhunski izvajalec, kar pomeni, da je igral predvsem pesmi, ki so mu še posebej pri srcu. Tiste še iz 50. let prejšnjega stoletja, vmes pa je nato dodal nekaj novih, nekaj obveznih in kakšno, ki jo je posvetil drugi glasbeni legendi. Z intenzivno izvedbo skladbe ‘Kiss’ se je priklonil pokojnemu Princeu.

“Se počutite v redu, se imate dobro?” je zbrano občinstvo pobaral Tom Jones, ki ima za seboj več kot 55-letno glasbeno kariero. Valižanski pevec je pri nas nastopil prvič, a ni potreboval dolgo, da je na noge spravil morda res bolj starejšo publiko. Začel je z blues klasiko ‘Crossroad’ Roberta Johnsona, nato pa prešel v countryjaške različice pesmi. Kmalu je prišel do ‘Sex Bomb’, njegove največje uspešnice iz novega tisočletja, zapel pa je še pesmi legend, kot so Little Willie John, Jerry Lee Lewis in Solomon Burke. Izstopali sta žalostna ‘Tower of Song’ in ‘Soul of a Man’ Blind Willieja Johnsona. Če ne drugega je dokazal, da pesem ‘You Can Leave Your Hat On’ pri svojih 79 letih še vedno odpoje enako seksi.

Tom Jones, setlista, 18. junij 2019, Stožice

1. Burning Hell (John Lee Hooker cover)
2. Run On ([traditional] cover)
3. Mama Told Me Not to Come (Randy Newman cover)
4. Did Trouble Me
5. Raise a Ruckus ([traditional] cover)
6. Sex Bomb
7. Take My Love (I Want to Give It All to You) (Little Willie John cover)
8. Break Up (Jerry Lee Lewis cover)
9. Cry to Me (Solomon Burke cover)
10. Delilah
11. I’ll Never Fall in Love Again (Lonnie Donegan cover)
12. Soul of a Man (Blind Willie Johnson cover)
13. Tower of Song (Leonard Cohen cover)
14. Green, Green Grass of Home (Johnny Darrell cover)
15. What’s New Pussycat?
16. It’s Not Unusual
17. You Can Leave Your Hat On (Randy Newman cover)
18. If I Only Knew
19. I Wish You Would (Billy Boy Arnold cover)
20. What a Wonderful World (Louis Armstrong cover)
21. Kiss (Prince cover)
22. Strange Things (Sister Rosetta Tharpe