Roger Waters zahteva sodni postopek zaradi odpovedanih nemških koncertov

Roger Waters (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Roger Waters (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Po odpovedi dveh prihajajočih nastopov, ki naj bi potekala v Nemčiji, je Roger Waters podal izjavo, v kateri zanika, da je antisemist. Prav tako je povedal, da bo pravico glede odpovedi koncertov iskal po pravni poti, sam bi namreč še vedno rad nastopil.

Obtožujejo ga antisemizma

Sprva sta bila odpovedana dva koncertna datuma in sicer 21. maja v Münchnu in 28. maja v Frankfurtu. Frankfurtski mestni svet je pojasnil odločitev z izjavo: ‘Ozadje odpovedi je vztrajno protiizraelsko vedenje nekdanjega frontmana Pink Floydov, ki velja za enega najbolj razširjenih antisemitov na svetu.’

Iz Münchna pa so odpoved koncerta utemeljili z razlogom, da Waters še naprej neti antisemitsko zamero in širi ideologije zarote, ki upravičujejo brutalno agresorsko vojno Rusije proti Ukrajini.

Waters je izjavo podal na svojem Twitter profilu: ‘Moji odvetniki sprejemajo ukrepe za zagotovitev, da bodo moji koncerti v Munchu in Frankfurtu maja 2023 potekali v skladu s pogodbo. Človekove pravice in svoboda govora za vse ljudi po nemški zakonodaji morajo prevladati. Zato se zavzemam za stališče, da zagotovim, da mi volja redkih ne bo preprečila tih dveh nastopov. Enkrat za vselej želim povedati, da nisem in nikoli nisem bil antisemit in nič, kar lahko kdo reče ali objavi, tega ne bo spremenilo. Moja dobro objavljena stališča se v celoti nanašajo na politike in dejanja izraelske vlade in ne na narode Izraela. Antisemitizem je odvraten in rasističen in brez zadržkov ga obsojam, skupaj z vsemi oblikami rasizma.’

Waters je trenutno na turneji po Evropi, pred seboj pa ima še štiri koncerte v Nemčiji v mesecu maju v mestih Hamburg, Köln in dva v Berlinu.