Reizdaja vinilnega albuma legendarne skupine Karlov Vary

Skupina Karlov Vary (FOTO: Andrija Zelmanović)
Skupina Karlov Vary (FOTO: Andrija Zelmanović)

S pričujočim ponovnim izidom vinilnega albuma skupine Karlowy Vary, letos sledijo pa še reizdaje albumov skupin Borghesia, Videosex in Beograd, se Matrix Music aktivno vrača na svetovno glasbeno sceno, zaradi omenjenih izdaj poimenovan Matrix Music Arhiv. Založba se osredotoča na iskanje in ponovne izdaje davno izgubljenih kultnih albumov iz osemdesetih in devetdesetih let, predvsem regionalnih izvajalcev z mednarodnim pridihom.

 

3. marca bo izšla reizdaja ‘La Femme’

Kot omenjeno, bo založba že 3. marca 2023 izdala prvi album in tega cikla, že kultni ‘La Femme‘ zagrebške skupine Karlowy Vary. Čeprav so izdali samo en album, je ta brez dvoma eden od najboljših albumov jugoslovanske underground rock in alternativne scene. Po skoraj 40 letih je še vedno zelo relevanten in zveni sveže.

Za ponovno izdajo je album remasteriziran z originalnih trakov in natisnjen v omejeni izdaji na svetlo modrem vinilu. Omenimo še, da je pri snemanju albuma vse klaviature odigrala Margita Stefanović – Magi iz skupine Ekatarina Velika.

Seznam skladb na albumu:
A1 Haotika
A2 Zato
A3 Dečja Pesma
A4 S Ljubavlju
B1 Alice
B2 Stranac
B3 Sanjam
B4 Get It On
Format: LP /180g /
Datum izdaje: 3/3/2023
Ean: 3830031970556
Kat. št.: MMA01

Kratka zgodovina skupine Karlowy Vary

Karlowy Vary, sprva znani kot Korowa Bar (po baru iz kultnega romana in Kubrickovega filma ‘Peklenska pomaranča’) so bili zagrebška alternativna ‘new wave’ skupina, ustanovljena leta 1981. Nastopali so po celotni nekdanji Jugoslaviji, prvi člani skupine pa so bili pevec Igor Zambelli-Slojmun, kitarist Hrvoje Piletić-Pile, basist Dražen Pencel-Pink, bobnar Zdravko Ostojić-Mark in Davor Gobac, ki je kasneje ustanovil Psihomodo Pop.

Ko je Ostojić zapustil skupino, je Piletić k sodelovanju povabil klavijaturista Toma in der in der Mühlena. Kmalu zatem je pevca zamenjal Milan Manojlović-Mance, multimedijalni umetnik, ki je v 90-ih postal tudi kantavtor. Po določenem času ga je nadomestila sedemnajstletna pevka Varja Orilć, ki je odpela vse pesmi na albumu ‘La Femme‘. Poleg tega, da je bila pevka z globokim, možatim, a tudi zelo senzualnim vokalom, je bila tudi odlična plesalka s specifičnim videzom. Z odhodom Piletića iz skupine je skupina leta 1983 spremenila ime v Karlowy Vary.

Skupina je načrtovala objavo treh albumov. Njihovi prvi posnetki so nastali leta 1982 na RTV Zagreb in bi se morali pojaviti na kompilaciji s skupinama Sexa in Dorian Gray. Žal pa so slednji odpovedali sodelovanje in projekt je propadel. ‘Drugi’ album ‘Haotika‘ so posneli leta 1984, a ga zaradi različnih razlogov niso objavili. V tem času se je Tomo na snemanju drugega albuma beograjske skupine Ekatarina Velika v Zagrebu spoprijateljil s klaviaturistko Margito Stefanović – Magi in tako se je začelo njeno sodelovanje pri projektu skupine Karlowy Vary. Skupaj so napisali pesmi ‘Dečja Pesma‘ in ‘Stranac‘, in ko jim je po dveh neuspelih poskusih končno uspelo posneti album ‘La Femme’, jim je Magi oblikovala ovitek albuma in odigrala klaviature (Oberheim OB8) na vseh pesmih. Pri snemanju so sodelovali tudi bobnar Dragan Simonovski in violinist Rista Ibrić. Album so izdali leta 1985 pri založbi PGP RTB, na njem pa se nahaja osem pesmi, skupaj z njihovo priredbo legendarne uspešnice T-RexGet It On’.

Edini še živeči član skupine Karlowy Vary Tomo in der Mühlen se še vedno aktivno ukvarja z glasbo, na Hrvaškem in v tujini. Je nekdanji lastnik CD shopa, dela kot didžej in producent, je lastnik glasbenega studia in izjemno uspešne mednarodne izdajateljske hiše IDM Music s pisarnami v Zagrebu in New Yorku.