REGEN: ‘Youth’ (2022)

Naslovnica albuma 'Youth' (samozaložba, arhiv skupine Regen).
Naslovnica albuma 'Youth' (samozaložba, arhiv skupine Regen).

S skupino Regen sem se prvič srečal pred dobrim mesecem, ko je ta nastopila kot predskupina litijskih Pavlov (koncertopis).  Čeprav so bili Pavlov tisti, ki so me pripeljali na koncert, sem iz čiste radovednosti namenil nekaj ogledov tudi Regen in skušal ugotoviti, kdaj naj se pravzaprav odpravim na prizorišče.

Že po prvih nekaj posnetkih je postalo jasno, da Pavlov ne bodo edini, ki si jih bomo ogledal ta večer. Vedno popularni zvoki 80-ih, ravno pravšnja doza zasanjanosti in kakovostna produkcija so botrovali k temu, da je bend začenjal pridobivati novega oboževalca. Ker je njihov nastop to zgolj potrdil, je napočil čas za analizo njihovega prvenca.

Pregled pesmi

Album začenja ‘California,’ ki že takoj nakazuje nadaljnjo pot. Gre za zasanjan pop rock, začinjen s prej omenjenimi zvoki 80-ih, ki jih spremljajo različna, večinoma mladostniško-ljubezenska besedila. Verzi se tokrat se osredotočajo na hrepenenje po čudovitih, a propadlih izkušnjah, in na obžalovanje čarobnih trenutkov, ki jih je življenje zaradi različnih razlogov pustilo v preteklosti. ‘Wine’ ostaja v okviru postavljenih smernic, pri čemer lirično obravnava še eno sorodno in univerzalno temo. Govori o posameznikovem zatekanju k omamam kot načinu preusmerjanja pozornosti stran od dejanskih težav.

Naslovna ‘Youth’ ni bistveno drugačna od predhodnih. Če se je ‘Wine’ z nekaj sekvencami bežno, vendar vsekakor ne v smislu brezsramnega kopiranja, dotaknila Def Leppard in njihove ‘Hysteria,’ se igrivi riff ‘Youth‘ vrača v čas zlate dobe Duran Duran. Spet na zelo izpopolnjen način, ko se ti nekako dozdeva, da si zadevo že slišal, a ne veš točno kje. Po drugi strani pa vse skupaj glede na izvajano glasbo in dejstvo, da ima vsak od nas spisek ljudi, ki ga navdihujejo, niti ni nič nenavadnega. Poklon idolom je vedno dobrodošel, pomembno je le, da se ne spremeni v plagiat. Besedilo ‘Youth’ se osredotoča še na eno tegobo mladosti – okušanje radosti in težav, ki jih ponuja svet odraslih, pogosto v nasprotju z nauki starejših. Nas opominja na to, da je včasih bolje, da nekatere stvari doživimo sami, brez vnaprejšnjih predsodkov.

Četrto mesto pripada ‘Gasoline,’ ki poskrbi za zmanjšanje potovalne hitrosti in začasen prehod v nekoliko bolj baladne vode. Čeprav pesem v kontekstu svoje vloge na albumu kot celoti in instrumentalno dobro opravi svoje delo, bi bila lahko na področju besedila deležna več nege. Predvsem na račun pretiranega ponavljanja refrena. Razumem, da je refren ključen lirični in strukturni element pesmi, gre glede na slišano od Regen upravičeno pričakovati več. Klavirska ‘Duotone,’ oda o prebolevanju propadlega razmerja ali kakšne druge zavrnitve pozabljivo nadaljuje baladno razpoloženje zaključnega dela prve polovice albuma.

Drugi del začenja ‘Mine,’ ki popravlja prejšnji padec in se vrača k “tradicionalnim zvokom” albuma. Recimo temu srednje počasni poprockovski otožni zasanjanosti, pospremljeni z že znanim hrepenenjem po princu iz sanj. Sedmo mesto pripada lirično podobni, vendar nekoliko bolj živahni ‘Tequila.’ Prijetni skladbi, ki jo poleg pametne postavitve na seznamu skladb zaznamujejo tudi efekti na Gajinem petju. Malenkost, hkrati pa tudi koristen dodatek, ki pesmi pomaga, da se v primerjavi z ostalimi bolj vtisne v spomin. ‘The Fire’ nadaljuje val živahnosti, a kljub temu k celotni izkušnji ne prinaša ničesar novega. Kljub temu, da je boljša od najšibkejšega dvojca ‘Gasoline’ in ‘Duotone,’ še vedno ne dosega moči uvodnih skladb.

‘Straight Ethanol’ začne najavljati slovo. Gre za povprečno pesem, ki nepotrebno podaljšuje album in bi zaradi prevelikega števila podobnih bolje delovala kot “bonus” skladba. Zato bi bilo smiselno, da bi ‘The Fire’ takoj sledila ‘Pills and Bottles.’ Izredno močna stvaritev, ki se osredotoča na posameznikov boj z življenjskimi izzivi in nas na koncu zapusti z veliko željo “po še”.

Regen so z ‘Youth’ svetu predstavili album, kjer z izjemo dolžine deluje praktično vse. Produkcija, izvedba, predvsem pa besedila, kjer skupina ne izumlja tople vode. Ne zavzema moralizatorskega stališča, temveč izhaja iz svojega bistva, iz tistega, kar čuti. Nam skozi verze iskreno opisuje svoje občutke in dojemanje sveta okoli nje. Čeprav bi bilo morda smiselno bolj premišljeno izbrati vrstni red skladb in količino pesmi, to vsekakor ne pokvari celotne izkušnje. V optimističnem pričakovanju vinilne izdaje albuma …

Ocena: 4/5

Seznam pesmi

  1. California
  2. Wine
  3. Youth
  4. Gasoline
  5. Duotone
  6. Mine
  7. Tequila
  8. The Fire
  9. Straight Ethanol
  10. Pills and Bottles