REGEN: ‘Album je zgodba, singel pa izjava’

Regen -Škofja Loka 03-09-2021 (Foto: Denys Shay)

Ljubljanska skupina Regen je v zadnjih letih z zajetnim naborom lastne glasbe s prizvokom izvajalcev, kot so Bon Iver, Lana del Rey in The Paper Kites, dodobra popestrila domačo sceno. Oder si je med drugim delila z uveljavljenimi izvajalci, kot sta 5K HD in Stray Dogg, med karantenskimi časi pa je izvedla on-line koncert v Kinu Šiška.

Za pogovor smo jih ujeli pred koncertom v Škofji Loki.


Regen, projekt, ki izvira iz dnevne sobe kantavtorice Gaje Kuščer, je razvil navzkrižno žanrsko identiteto, ki prepleta zasanjane melodije. Je intimen in melanholičen, a na trenutke vendarle nekoliko bolj živahen in plesen, z retro instrumentalno spremljavo v stilu osemdesetih let prejšnjega stoletja. Glasba, ki bi jo poslušali med polnočno vožnjo po prazni avtocesti, na nostalgičen deževen dan.

Gaja Kuščer – vokal / Gašper Sedej – kitara / Andraž Dražumerič – bas /

Jan Mori – klaviature / Maks Rozman – bobni


Mladi so še, ampak že zdaj sanjajo o tujini, tako kot je zasanjan tudi njihov pop (nekatere spominja na Cocteau Twins, druge na Cigarettes After Sex). In veliko imajo za povedati, pa čeprav so skromni in sami zase pravijo, da nimajo zanimivih zgodb. Že krajši pogovor z zasedbo dokaže nasprotno.

Imajo tudi še veliko prostora za izboljšave, kar je dobro, ker so že zdaj zelo dobri. V ospredju je pevka Gaja Kuščer, ki s svojo prezenco in poglobljenimi besedili vleče naprej, ostali pa ji enotno sledijo. Skupaj so najmočnejši. Predvsem pa imajo zrel pogled na svet okoli njih, ki ga s pridom izkoriščajo za pomenljive verze, ki jih napaja Gajin glas. Slednja stavi na občutek, ne na vrvež, pesmi pa ostajajo v formaciji, skladno z rdečo nitjo zasedbe. Upam, da spišejo še nekaj živahnejših, ne ker jih potrebujejo, ampak ker so prekleto dobri z upbeat melodijo, kjer Gaja še bolj odpre svoj glas in se prepusti občutkom. Gledalce v Škofji Loki so prepričali že v prvi minuti. Prišli, odšpilali, zmagali.

“The Fire je nastal med polnočnim sprehodom po prazni cesti sredi mesta. Oranžno utripajoče luči semaforjev in oddaljeni zvoki avtoceste so postali ambientalni padi in udaren synth lead. Skladba predstavlja nepremišljenost v zaljubljenosti, impulzivnost in ozkoglednost brez oziranja na posledice, pripravljenost storiti karkoli, čeprav veš, da te bo ogenj opekel.”


ROCKER.SI: Živjo, Gaja, kako se počutiš?

GAJA KUŠČER: Malce nervozno.

ROCKER.SI: Zakaj?

GAJA KUŠČER: Na zadnjem intervjuju za Val 202, sem izjavila, da sem stara 107 let. Klicala sem v eter, ko smo glasovali za popevko tedna, in me je Andrej Karoli vprašal: »Gaja, koliko jih šteješ?« Ampak pogovarjala sva se o skladbah in jaz sem mislila, da me sprašuje, koliko sem jih vseh skupaj napisala. Zato sem rekla 107!

JAN MORI: Ajaa, to je bila fora (smeh).

GAJA KUŠČER: Ja, o tem se je šlo! Misliš, da sem rekla v šali!? In potem Karoli reče, naj raje povem v letih, nakar mi je postalo jasno, da sem se osramotila pred celotno državo (smeh).

ROCKER.SI: Ne, saj je bilo verjetno prisrčno. Povejta kaj več o Regen. Pred tem intervjujem sem bolj kot vas posameznike poznal vašo glasbo. Začeli ste s priredbami, ki ste jih pridno objavljali na YouTube, ravno danes pa ste izdali drugi singel ‘The Fire’. Kdo ste Regen, kako bi se opisali? Ste dovolj časa aktivni, da imate kolektivno predstavo o sebi?

GAJA KUŠČER: Skupaj smo od 23. septembra 2019.

ROCKER.SI: Zapomnila si si datum?

JAN MORI: Tam nekje (smeh).

GAJA KUŠČER: Sori, evo, se že začenja (smeh).

ROCKER.SI: Kaj pa se je zgodilo tistega dne?

GAJA KUŠČER: Imeli smo prve vaje (smeh). Raje opisujem našo glasbo kot nas, ki jo izvajamo. Prihajamo iz različnih okolij in ozadij in res mi je bizarno včasih, ko razmišljam, kako smo se vsi prilagodili temu stilu glasbe. Inštrumente smo začeli uporabljati na način, da sodijo v ta žanr glasbe.

ROCKER.SI: Namesto obratno, torej da bi se žanr prilagodil glasbenikom? Imam prav, da je melanholija glavni občutek, ki ga želite prenesti na poslušalce?

GAJA KUŠČER: Res je, tisti “bitter sweet” občutek iščemo.

JAN MORI: Vseeno pa se nam zdi naša glasba pozitivna, tudi če govori o slabih spominih in občutkih. Prizvok je vedno pozitiven.

ROCKER.SI: Spominjate na zasedbo Cigarettes After Sex.

GAJA KUŠČER: O, ja, ta je dobra. Prvič, da je nekdo omenil izvajalca, ki ga dejansko poznam (smeh). Pogosto nas primerjajo z drugimi zasedbami

ROCKER.SI: The Fire’ je pohvalno ujet med tem, da predstavlja novega in hkrati že poznanega.

GAJA KUŠČER: Najbolje se me je dotaknilo sporočilo, ki sem ga prejela zadnjič, po tem ko sem objavila predogled komada. Nekdo mi je napisal, da ima občutek, kot da je skladbo že slišal. Res lepo se mi je zdelo. Kot da posluša skladbo, ki jo sliši prvič, a mu je znana. Točno to sem želel doseči. Iskala sem nostalgijo. Nostalgično melanholijo. Čeprav je težko in morbidno, mora posameznik najti pozitivo.

Regen – Kino Šiška, 7.5.2021 (Foto: Aleš Rosa/arhiv Kino Šiška)

ROCKER.SI: Kakšna ste imeli pričakovanja po odzivu na singel ‘Wine’? Kako je bilo pri “The Fire’?

GAJA KUŠČER: Singel je zunaj, koliko, šest ur?

JAN MORI: Dobili smo nekaj sporočil, ampak že preden je bil uradno zunaj, smo prejeli dober odziv.

GAJA KUŠČER: Boljši odziv ne bi mogel biti, iskreno.

ROCKER.SI: Lahko kaj več o komadu? Prebral sem, da je ideja nastala na polnočnem sprehodu?

GAJA KUŠČER: Jaaa, to bom pa zdaj izkoristila za zgodbo (smeh). ‘The Fire’ je v resnici nastal kot ideja za synthe. Tako kot pri skladbi ‘The Wine’ se tudi ta začne na podoben način s synthom, čeprav gre za čisto naključje. Imela sem res slab dan in sem bil ujeta v negativne miselne cikle, zato sem se odpravil ven. Ura je bila okoli 1. zjutraj, hodila sem po Tržaški cesti v Ljubljani, in ravno nekje takrat se ugasnejo semaforji. Utripa zgolj rumena. Hodila sem po sredi cesta in poslušala …

ROCKER.SI: Po sredini glavne ceste?

GAJA KUŠČER: Ja (smeh).

JAN MORI: Ponoči, ko ni bilo avtomobilov.

GAJA KUŠČER: Živim na robu (smeh).

ROCKER.SI: Na sredini, ampak na robu.

GAJA KUŠČER: Na sredini Tržaške (smeh). Slišala sem, kako gredo… skoraj sem rekla avioni …

ROCKER.SI: Rešilci?

GAJA KUŠČER: Tovornjaki! (smeh). OK, zdaj sem bom nehala smejati in povedala do konca. Podobno kot pri zvoku dežja, ki me je od nekdaj zelo pomirjal. Torej, pozno ponoči sem hodila po cesti, kar je bil tak mir in dejansko je bilo zares pomirjujoče okolje. Lahko sem se sprostila in bila sama s svojimi mislimi. Bil je res lep trenutek. Takrat je nastala ideja za ‘The Fire’, saj sem si želela ustvariti skladbo, ki bi zajela ta trenutek s temi okoliščinami. Z rumenimi semaforji in zvok iz avtoceste, še piskanje v ušesih sem želela poustvariti. Synth na začetku predstavlja ta ambientalni občutek.

ROCKER.SI: Kako vam Gaja predstavi idejo za skladbo, Jan?

JAN MORI: Gaja naredi že zelo konkretno podobo. Tudi melodijo in besedilo začrta. Skladbo pripelje zelo daleč, preden jo slišimo ostali.

ROCKER.SI: Gaja, igraš torej na več inštrumentov?

GAJA KUŠČER: Moj primarni inštrument je klavir, ki sem se ga deset let učila v glasbeni šoli. Naučila pa sem se igrati še na kitaro, ker sem želela, da bi demo posnetki zveneli čim bolj, kot si jih zamislim.

ROCKER.SI: Bolje pišeš na klavir ali kitaro?

GAJA KUŠČER: Odkar sem klaviature nesla v prostor za vaje, večinoma pišem na kitaro.

ROCKER.SI: Bi si mislil, da bi bilo prej obratno.

GAJA KUŠČER: V osnovi vedno gradim na akordih, tudi če ustvarjam na klaviaturah. V glavi zazvenita besedilo in melodija, nakar gradim na tistem inštrumentu, ki bolj ustreza.

ROCKER.SI: Vaše poti vodijo v tujino?

JAN MORI: Spogledujemo se s to možnostjo. Verjamemo v našo glasbo. Ta bend je naravnan za tujino, saj v Sloveniji ni veliko prostora. Ne vem, če bi lahko obstajalo v polni kapaciteti.

GAJA KUŠČER: Upamo, da bomo dobili priložnost.

ROCKER.SI: Ste pripravljeni živeti v tujini?

JAN MORI: Ja.

ROCKER.SI: Očitno se že imeli pogovor o tem?

GAJA KUŠČER: Nismo ga niti potrebovali (smeh).

ROCKER.SI: Zakaj ‘The Fire’, zakaj ne ‘Fire’?

GAJA KUŠČER: Ker je verz “straight into the fire”.

JAN MORI: Fire je vse, The Fire je pa samo naš (smeh).

GAJA KUŠČER: V bistvu ne znam odgovoriti na to vprašanje. O naslovih zares ne razmišljam.

ROCKER.SI: Ostajate v abstraktnih naslovih.

GAJA KUŠČER: ‘The Fire’ verjetno zato, ker govori o konkretni stvari.

ROCKER.SI: Zagotovo si na neki točki svoje mladosti pisala dnevnik?

GAJA KUŠČER: Veš, da sem ga res. Kar dolgo časa, ampak na eni točki se mi ni več ljubilo. Najboljši dnevnik, ki ga imam še zdaj, so zvezki, v katere pišem besedila. Imam pet zvezkov, ki so čez leta ostali enaki – nizki karo s platnico mesta Rim. Prvi zvezek, ki sem ga kupil, kasneje pa nisem mogla pisati v noben drug zvezek. Pišem na roko in se zraven snemam, da se lahko kasneje poslušam, kjer sem delal spremembe. Prečrtam si spremembe, da ohranim tisto, kar je bilo prej.

ROCKER.SI: Zdaj ste stopili ven iz megle, če se lahko tako izrazim, in šli skozi sito neznanih bendov. Igrali ste tudi v Kinu Šiška, kar je velik mejnik. Šlo je za live stream koncert, kajne? Mislite, da bi imeli ta koncert, tudi če ne bi bil v tem formatu?

JAN MORI: Bilo bi težje, ampak vseeno smo igrali na vstopnice. Tudi za organizatorje je bilo stresno.

GAJA KUŠČER: V veliko čast nam je, da so izkazali tako veliko zaupanje in da so verjeli v nas.

JAN MORI: Nikakršnega zagotovila niso imeli, da bo koncert za njih finančno uspešen.

GAJA KUŠČER: Izredno cenim, kot koncertno prizorišče kova Kino Šiška, pokaže toliko zaupanja in vloži v bend, ki ni uveljavljen. Na tem mestu bi se jim radi še enkrat zahvalili.

JAN MORI: Njihova ekipa je bil zelo profesionalna. Hvala, Kino Šiška.

ROCKER.SI: Imate kakšen nasvet za bende, ki so še pod vašim nivojem?

GAJA KUŠČER: Mogoče bi ga imela, če bi se dojemala kot uspešen bend (smeh).

ROCKER.SI: Kje je torej tista točka, ker v Kinu Šiška ste namreč zdaj že igrali? Stožice?

JAN MORI: No, če bomo igrali Stožicah, bomo vedeli, da nam je uspelo.

ROCKER.SI: Kdaj boste postali vzvišeni?

JAN MORI: Malo smo že (smeh). Hecam se, mislim, da nismo taki.

GAJA KUŠČER: Radi ustvarjamo glasbo. Tako preprosto je.

JAN MORI: Res uživamo v tem.

ROCKER.SI: Na neki točki glasba postane posel.

GAJA KUŠČER: Res je in takrat je lahko zelo stresno, ampak zaenkrat uživamo.

JAN MORI: Končni produkt je to, kar pokažemo pred občinstvom.

ROCKER.SI: Imate izbrano ekipo, s katero boste redno sodelovali?

JAN MORI: Vse, kar smo studijsko posneli, je nadzoroval Robi Bulešič iz studia BearTracks v Kočevju. Do sodelovanja pa je prišlo čisto po naključju. Predlagal ga je Jure Vlahovič, ki je skrbel za zvok na našem koncertu v Kinu Šiška in je bil ganjen nad našo predstavo. Všeč mu je bil naš zvok.

GAJA KUŠČER: Jure je bil prvi, ki je spoštoval naše želje glede efektov, predvsem pri vokalu. Podpiral nas je od samega začetka in tudi sam je vztrajal pri tem, da ohranimo efekte. Vzel si je čas in postavil zvok, tako kot smo si želeli. Cenim, kar je naredil.

JAN MORI: Včasih se zgodi, da tonski mojster ne razume, on pa je točno vedel, na kaj ciljamo. Ampak ker v tistem obdobju ni mogel sodelovati z nami, je predlagal Robija.

GAJA KUŠČER: Robi se je izkazal za odličnega producenta. Zelo smo mu hvaležni, ker se neizmerno trudi za naš zvok. Preprosto noče poslati miksa, dokler ni 100-odstotno zadovoljen.

ROCKER.SI: Se dolgo zadržite v studiu?

JAN MORI: Naše snemanje poteka malo drugače, kot bi pričakoval. V naši izbrani vrsti imamo Gašperja, ki študira avdio produkcijo, zato lahko veliko postorimo sami. V studiu posnamemo zgolj vokal in bobne.

GAJA KUŠČER: Tudi synthi, ki se jih sliši v ozadju, so že narejeni. Tako kot zvenijo v demo posnetku.

JAN MORI: Ostane samo še miks.

ROCKER.SI: Hitri in učinkoviti ste.

GAJA KUŠČER: En “take” (smeh).

ROCKER.SI: Založba – ja ali ne?

GAJA KUŠČER: Smo se že pogovarjali o tem, ampak zaenkrat ostajamo le pri pogovorih.

JAN MORI: Če bi podpisali z založbo, bi morala biti indie založba.

GAJA KUŠČER: Industrijski patent bi premočno treščil ob našo glasbo.

ROCKER.SI: Singli proti albumu?

JAN MORI: Gre za dve različni zgodbi. Sestaviti album iz vseh skladb je zelo težko.

GAJA KUŠČER: Album je zgodba, singel pa je izjava.

ROCKER.SI: To bo naslov intervjuja.

JAN MORI: Prav.

GAJA KUŠČER: In o tem nismo povedali nič (smeh).

ROCKER.SI: Se vam zdi, da mora izdajo singla nujno spremljati še videospot?

JAN MORI: Ni nujno. Prvega smo snemali, ker smo imeli priložnost. Vse smo naredili sami. Pri singlu ‘The Fire’ pa smo uporabili grafiko. Pomembno je samo to, da smo vsi zadovoljni.

ROCKER.SI: MRFY so danes izdali singel ‘Prjatučki’. Kdo so vaši prjatučki na glasbeni sceni?

JAN MORI: Gre za čisto naključje, saj smo imeli ta datum izbran že dolgo nazaj.

GAJA KUŠČER: Ne družimo se veliko, ampak podpiramo druge bende naše generacije. Hodimo na njihove koncerte in obratno. MRFY so odlični. Smo prjatučki.

ROCKER.SI: In kaj boste počeli, če pride nov “lockdown”?

JAN MORI: Ne skrbi nas preveč. V prvi karanteni smo začeli s snemanjem priredb in objavami na YouTubu. Predvidevam, da bi se lotili podobnega projekta. Potrebno bo veliko potrpljenja, a se bomo znašli. Bomo pa žalostni, če ne bo koncertov.

ROCKER.SI: Kar pomeni, da bodo nastali še boljši komadi?

GAJA KUŠČER: Samo, da ne stagniramo. Če se scena ustavi, je še vedno mogoče najti pot okoli tega.