Radio Študent bo Abrahama praznoval skupaj z Laibach

Radio Študent bo 9. maja praznoval Abrahama.
Radio Študent bo 9. maja praznoval Abrahama.

Radio Študent praznuje svoj rojstni dan 9. maja, na dan zmage, in to ni naključje. Vsak dan (in tako že 50 let) sodelavke in sodelavci Radia Študent s svojo svežino in izvirnostjo, s kritično mislijo in z željo po odstiranju novih glasbenih obzorij bijemo bitke in širimo prostor za neodvisno, alternativno sceno, za svobodo misli in duha. Vsako dopolnjeno leto je zmaga, in ko se jih nabere 50, je to zmagoslavje.

Osrednje praznovanje 50. rojstnega dne bo v Križankah

Osrednje praznovanje 50. rojstnega dne vašega najljubšega radia se bo tokrat odvilo v ljubljanskih Križankah. Ob tej priložnosti bo v tamkajšnjem preddverju zrasel oder, na katerem bo kot prvi nastopil hrvaški dvojec Seine, ki svoj značilni akustični punk s temačnimi besedili po novem združuje tudi z elementi trip hopa.

Za njim nas bo na pot zvokov od Peruja do Bakuja popeljala domača trojica Jimmy Barka Experience, ki svoj bendovski arzenal štirih gramofonov in enega seta bobnov združuje v močno plesno artilerijo, ki na odru deluje kot dobro naoljen mehanizem.

Obe zasedbi sta predstavnici pomembnih domačih založb in bosta za to priložnost premierno predstavili novi izdaji. Seine bo pri Moonlee Records izdal svoj drugi album, Jimmy Barka Experience pa so v sodelovanju z rx:tx najavili izdajo male plošče Three Piece Puzzle.

Nato se bomo selili pod veliki oder poletnega gledališča, s katerega se bo s premiernim slovenskim koncertom predstavila velika zagrebško-londonska zasedba Mimika Orchestra, ki je lani z albumom ‘Divinities of the Earth and the Waters’ poskrbela za enega najbolj čislanih izdelkov v regiji. Kot gost se bo orkestru, ki ga vodi skladatelj in dirigent Mak Murtić, posebej za ta nastop pridružil še legendarni vodja zasedbe Haustor Darko Rundek. Za tem nas bo v preddverju pričakal drzni šamar, izkopan iz globin londonskega undergrounda.

Housewives so na svojem drugem letošnjem albumu ‘Twilight Splendour’ kitare zamenjali za elektronsko opremo in se na svoji nadaljnji poti k izničenju žanra naslonili na glasbene izraze izvajalcev, kot so Battles ali Oneohtrix Point Never.

Večer v Križankah bo zaključila ena redkih, če ne edina domača zasedba, ki, kot Radio Študent, tudi po desetletjih in desetletjih delovanja ostaja relevantna in aktualna. Laibach bodo za to priložnost pripravili poseben program, ki bo predstavil presek njihove dolgoletne glasbene poti.

Križanke, 9. maj 2019:
LAIBACH / SI
Mimika Orchestra feat. Darko Rundek / HR
Jimmy Barka Experience / SI
Housewives / VB
Seine / HR