Psihomodo Pop so se lotili Parafov

Skupina Psihomodo Pop (FOTO: Milan Krkač)
Skupina Psihomodo Pop (FOTO: Milan Krkač)

Parafi so leta 1979 posneli provokativno pesem ‘Narodna pjesma’, ki je poznana tudi pod naslovom Policija, z refrenom ‘Nijedne nema bolje od naše policije.’ Besedilo za pesem je napisal Valter Kocijančič, pesem pa je prvič izšla na prvem albumu Parafov, ‘A dan je tako lijepo počeo’, ki se še vedno šteje za enega ključnih jugoslovanskih albumov, ki se je manifestiral kot meteorski blisk. S tem albumom je postal del antologije lokalne in tudi evropske punk subkulture, ter se zapisal v anale regionalne pop kulture.

Psihomodo Pop pravijo, da je pesem legendarna

Dado Gobac, pevec skupine Psihomodo Pop se je spominjal preteklih dni in z nami delil anekdoto iz skupine zgodovine s PARAFI: ‘Parafov se spomnim še iz leta 1977. Bil sem navdušen nad punk rockom in imel sem band Klinska Pomora. Mislim, da smo z njimi celo igrali na razstavi v &TD galeriji, v študentskem centru in še nekje. Mi smo bili kot Klinska Pomora mlajši od Parafov in smo skladbo ‘Narodna’ oziroma ‘Policija’ seveda opazili. Zame je to najljubša njihova skladba in smo jo posneli v originalni verziji, tako kot je bila zastavljena. Parafi so morali kasneje zamenjati besedilo, saj jim drugače takrat ne bi objavili skladbe. Narodna je legendarna, narodna, punk skladba in prav zadovoljen sem, da smo jo posneli za njihov tribute.’

V petek, 5. aprila bo na oder Orto Bara stopil Valter Kocijančič originalni pevec zasedbe Paraf, z bandom Perspektiva, na odru se mu bo pridružil še en član Parafov, originalni basist skupine, Zdravko Čabrijan.
Poleg ‘Narodne pjesme’ je bil absolutni favorit na live nastopih skupine Paraf vedno ‘Goli otok‘. Na žalost, zaradi politično nekorektnega besedila, se skladba ni nikoli uvrstila na njihov prvenec ‘A dan je tako lijepo počeo‘, pesem tudi ni bila nikoli studijsko posneta. Valter je po štiridesetih letih zopet odšel v studio in posnel Goli otok, pesem pa je končno premierno izdana na četvornem box setu Parafov ‘Izbrana dela 1976-1987‘.