Prvi vročinski udar sezone oziroma Iron Maiden v Areni Zagreb

Iron Maiden, 22.5.2022, Arena Zagreb (Foto: Aleš Žnidaršič)

Arena Zagreb je pokala po šivih. Na popolnoma razprodanem koncertu so po štirih letih hrvaško prestolnico ponovno navdušili gospodje iz skupine Iron Maiden, ki je za mnoge definicija heavy metal glasbe.

Da je bila nedelja v Zagrebu pravi heavy metal praznik, so pričali goreči oboževalci skupine, ki so se pred vhodom začeli zbirati že okoli 16. ure. Morje črnih majic z napisom ‘‘Iron Maiden’‘ je vsem dalo vedeti, da so Maidni po štiridesetih letih delovanja še kako aktualni.

Za ogrevanje pred zvezdami večera so poskrbeli Lord of the Lost. Nemška skupina je odigrala nekaj svojih uspešnic, mešanica gotskega in industrijskega metala pa se je sodeč po zadovoljnih obrazih obiskovalcev izkazala za dobro izbiro predskupine.

Potem pa trenutek, ki ga je več kot petnajst tisoč glava množica vznemirjeno čakala

Točno ob 21. uri so Iron Maidni na čelu s frontmanom Brucom Dickinsonom začeli svoj spektakel. Za uvod so odigrali tri pesmi iz novega albuma ”Senjutsu”. Novi odrski dizajn v stilu tradicionalnih japonskih stavb in templjev je plod domišljije basista Steva Harrisa, prav tako pa se je skupini na odru pridružil nesmrtni Eddie, tokrat v samurajski preobleki. ”Senjutsu”, ”Stratego” in ”The Writing on the Wall”, so bili premierno izvedeni v živo v Areni Zagreb, slednji pa je požel največ navdušenja, saj je eden izmed boljših singlov zadnje plate.

Sledili sta dve presenečenji, prvi je bil komad ”Revelations”, ki so ga Maidni odigrali prvič po letu 2014. Bruce Dickinsom je vmes na kratko nagovoril oboževalce: “Vidim veliko različnih zastav, ni važno iz katere države prihajate ali katere veroizpovedi ste, vi ste bratje Iron Maidna.”

Sledil je ”Blood Brothers”, komad, ki ga je frontman skupine Ghost, Tobias Forge, v enem izmed nedavnih intervjujev izpostavil kot svojega najljubšega.

Iron Maiden, 22.5.2022, Arena Zagreb (Foto: Aleš Žnidaršič)

V nadaljevanju koncerta pa se je scenografija ob vsaki pesmi spremenila. Uspešnice so padale kot po tekočem traku: ”Sign of the Cross” in ”Flight of Icarus” sta služila kot uvertura v ”Fear of the Dark”- pesem, pri kateri so se tresla tla v Areni Zagreb, kar jo je definitivno uvrstilo med njihove najbolj priljubljene skladbe.

Pred koncem rednega dela koncerta so izvedli še dve nezgrešljivi skladbi na vsakem koncertu Iron Maiden: ”Hallowed Be Thy Name” in ”The Number of the Beast”. Preden so se luči v Areni prvič ugasnile, so odigrali tudi pesem iz prvega albuma iz leta 1980, ”Iron Maiden”.

Glasno vzklikanje ”Maiden, Maiden, Maiden” se je spremenilo v skoraj nerazločno rjovenje, ko se je Bruce Dickinson prikazal v uniformi vojaka iz prve svetovne vojne in se je iz zvočnikov zaslišal uvodni riff pesmi ”The Trooper”. Med skladbo se je odvijal pravi spopad z meči med maskoto Trooper Eddijem in frontmanom Bruce-om.

Kot v vsaki pravljici, dobro na koncu premaga zlo in ranjeni Eddie zbeži v zaodrje. Za konec prve vrnitve na oder odigrajo še ”The Clansman” in eno izmed njihovih največjih uspešnic ”Run to the Hills”.

Iron Maiden, 22.5.2022, Arena Zagreb (Foto: Aleš Žnidaršič)

Nekateri izmed oboževalcev so že začeli zapuščati prizorišče, ko se je naenkrat na odru prikazala replika letala Supermarine Spitfire, Maidni pa so se ponovno pojavili na odru in prvič kot zadnjo pesem na koncertu izvedli ”Aces High”.

Da je prisiljen pandemijski premor članom skupine dobro del, je več kot očitno. Na odru se fantje znajdejo, kot da bi se čas za njih nekje v prejšnjem stoletju ustavil in je edini izdajatelj njihovih let kakšna gubica na obrazu.

Bruce Dickinson je vokalno popolnoma navdušil, kitarski trio Dave Murray, Adrian Smith in Janick Gers so si kitarske solaže izmenjavali kot pravi mladeniči. Basist Steve Harris je absolutno neustavljiv, najstarejši član skupine, bobnar Nicko McBrain pa ne kaže nobenih znakov zaostajanja za kolegi in se na svoji bobnarski postaji še vedno odlično odreže.

Koncert skupine Iron Maiden je neverjetno popotovanje skozi čas, ki navduši tako staro kot mlado. V naši bližini jih bomo lahko ponovno videli 10.julija v Wiener Neustadt. V kolikor ste skupino v Zagrebu izpustili, vam obisk njihovega koncerta toplo priporočam.

Foto: Aleš Žnidaršič