Progresivni rokerji Riverside ujeti med dobrim in slabšim

Riverside, 3.3.2020, Kino Šiška (Foto: Katja Jakus)

Kako zelo pomembna za live band sta dober sound in light show. Tematika, o kateri se piše premalo. Super produkcija v ozadju koncerta progresivnih rokerjev Riverside, ki so vsekakor kvaliteten skupek muzičarjev, ampak kot celota glasbeno ne prepričajo vedno. Povsod po dvorani je bil zvok odličen. Preverjeno. Bas je nesramno tolkel, luči so švigale. Toliko, da se je bilo že težje osredotočiti na glasbo. Če bi jih prestavili v spodnjo dvorano, brez balasta in brez vseh dodatkov, glasbeno lovijo prostor med dobrim in slabšim. Po drugi strani pa je tako verjetno tudi z veliko drugimi.

Prihajajo iz Varšave in so nastali daljnega leta 2001. Mariusz Duda (vokal), Piotr Kozieradzki (bobni) sta še danes od prvotne zasedbe, medtem ko sta “nova” Michał Łapaj (klaviature od leta 2003) in Maciej Meller (kitara), ki se jim je uradno pridružil šele letos, ampak je z njimi nastopal že tri leta prej. Vokalist je tisti, ki je vedno gojil ljubezen do elektronske glasbe, ambientala in eksperimentiranja, kar se kaže v njihovi zvočni sliki še danes. Vplivi Radioheadov, skupine Massive Attack in drugih so zaznani …

Konceptualno izdelan band, o tem ni dvoma, a niso za vsakogar. Potrebno jih je poslušati dlje in bolj temeljito, na prvo uho so namreč zanimivi le na daljše trenutke. Deli skladb so tisti, ki zvenijo odlično. Odseki so briljantni, potem pa izgubijo momentum in ga lovijo vse do naslednje skladbe.

Riverside, 3.3.2020, Kino Šiška (Foto: Katja Jakus)

Manjka jim odrske energije. Tokrat v slabo napolnjeni veliki dvorani Kina Šiške s setlisto niso držali pozornosti, še najbolj zato, ker poleg pevca na odru ne kažejo kdove veliko karizme. Kot da so nametani skupaj, kar dejstvo, da se jim je kitarist uradno pridružil šele letos, dodatno potrjuje. Morda niso tako spevni, kot bi si želel, so pa vseeno ustvarili lepo atmosfero. Za kaj več jim manjka boljši imidž, energijsko povezan nastop in morda za odtenek bolj spevni komadi.