Prljavo kazalište oktobra v Hali Tivoli!

Skupina Prljavo kazalište
Skupina Prljavo kazalište

Hrvaška skupina Prljavo kazalište po uspešni svetovni turneji v znamenju obeležitve 40-letnice delovanja na rock’n’roll prizorišču, prihaja v ljubljansko Halo Tivoli, 25. oktobra 2019.

Na skupino vplival strip Alan Ford

Zasedba, ki se je na začetku imenovala Ciferšlus, je bila ustanovljena l. 1977 v Zagrebu, v delavski četrti Dubrava, po kateri so leta kasneje poimenovali tudi album. Na začetek glasbenega ustvarjanja je vplivala skupina Rolling Stones, zaradi katere so preigravali punk, ki se je kasneje prelevil v rock’n’roll. Kmalu po nastanku so se fantje preimenovali v Prljavo kazalište, po eni izmed epizod popularnega stripa Alana Forda.

Dve leti po nastanku so izdali prvi istoimenski studijski album, ‘Prljavo kazalište’, ki je bil zaradi naprednih tekstov in prozahodne glasbe bojkotiran s strani državnih medijev. Drugi album ‘Crno bijeli svijet’ je bil prodan v nakladi 200.000 izvodov. Sledilo je mnogo koncertov, nekaj let in novih plošč, do leta 1985, ko je skupina izdala ploščo ‘Zlatne godine’. To je prvi album, na katerem se je skupini kot glavni pevec pridružil Mladen Bodalec in s katerim je skupina doživela komercialni preboj na hrvaški glasbeni sceni. Tri leta kasneje so izdali eno izmed najznačilnejših plošč skupine, ‘Zaustavite zemlju’, z istoimensko naslovno skladbo ter ostalimi: ‘Marina’, ‘Moj bijeli labude’ ...in drugimi iz te edicije, ki bodo tvorili tudi železni repertoar na koncertu v Hali Tivoli. Takoj po izdaji je skupina odšla na svetovno turnejo po ZDA, Kanadi, Avstraliji in Evropi, ki jo je zaključila v Zagrebu na Trgu Bana Jelačića (takrat Trg Republike), kjer se je koncerta udeležilo več kot 250.000 ljudi. Koncert so zaradi prevelike udeležbe hoteli odpovedati, policija je 20 minut pred začetkom hotela izklopiti elektriko, vendar zaradi prevelike gneče tega ni mogla storiti. S tem koncertom so postavili absoluten rekord v celotni regiji.

Skupina je nadaljevala s svojim avtorskim ustvarjanjem skozi devetdeseta leta in ob prelomu tisočletja še vedno ostala zvesta sama sebi, svoji glasbi in oboževalcem. Svoja prepričanja je vedno odražala v besedilih, kjer je glavna tematika ljubezen, bolečina ter kritika vojne in družbe. Po zgledu svetovnih bendov so tudi Prljavci posneli uspešen koncert lanskega maja, v okviru 40-letnice delovanja. Na zagrebški stadion so privabili 35-tisoč glavo publiko in s tem razprodali koncert. Fenomenalno vzdušje se čuti tudi na posnetku, ki bo na voljo v kinematografih. Prav tak koncert pa se obeta tudi slovenskih oboževalcem. Besedila hitov pesmi, ‘Kiše jesenje’, ‘Ne zovi mama doktora’, ‘Mi plešemo’, ‘Previše suza u mom pivu’, ‘Možeš imat’ moje tijelo’ in mnogih drugih bodo zvesti poslušalci lahko prepevali v hramu rock’n’rolla, Hali Tivoli, v Ljubljani, 25. oktobra 2019 ob 20. uri. Naj živi rock’n’roll!