PRINCE: ‘Piano and a Microphone 1983 (2018)’

FOTO: Google

Dve leti po glasbenikovi smrti so upravljavci njegove zapuščine na trg poslali prvi posmrtni album, naslovljen Piano and a Microphone 1983. Kot to že naznanja sam naslov plošče, gre za zbirko delovnih posnetkov, ki jih je izvajalec posnel samostojno, brez pomoči spremljevalnega benda v svojem domačem Kiowa Trail studiu v Minnesoti, pri čemer ni uporabil ničesar drugega kot klavirja in mikrofona. Posnetki so bili najdeni med pregledom pokojnikovega glasbenega arhiva, izšli pa so pod okriljem založbe Warner Bros. Records.

Vpogled v izvajalčevo, pogosto zelo skrivnostno ustvarjanje poleg zgodnjih različic skladb ’17 Days’, ‘Purple Rain’, ‘Strange Relationship’, ‘International Lover’, vsebuje tudi priredbo Joni Mitchell ‘A Case Of You’ in Princeovo interpretacijo duhovne skladbe Mary Don’t You Weep’ iz devetnajstega stoletja. Drži, skladbo ste že slišali, če ste si ogledali film BlacKkKlansman (2018), kjer se nahaja v zaključni špici.  Navedeno množico dopolnjujejo ‘Wednesday’, ‘Cold Coffee & Cocaine’ in ‘Why The Butterflies’, kjer nam izvajalec znova pokaže svoj klavirski talent.

Izdani album vsekakor ne začenja novega poglavja v glasbenikovi prehitro končani glasbeni karieri, še zmeraj pa odpira zanimivo vprašanje: Kaj vse se še skriva v arhivih? Slišano namreč nakazuje, da je v trezorju še marsikaj …

Namig za poslušanje

Def Leppard so leta 1981 izdali svoj drugi studijski album High ‘n’ Dry, ki je nastal v sodelovanju s producentom Robertom Johnom Langem, ki se je istega leta podpisal še pod en klasični album.  For Those About to Rock We Salute You zasedbe AC/DC. Zadnji »pravi« leopardji album je več kot odličen opomnik na to, kaj vse bi Def Leppard lahko bili. Kajti skladbe kova ‘Let It Go’, ‘Lady Strange’  in ‘You Got Me Runnin” kar kličejo po preizkušanju mej vaših zvočnikov.