Prihaja ORTOfest!

Mi2; foto: Aleš Žnidaršič

Od 28. marca do 27. aprila 2024 bo v Orto baru v Ljubljani potekal že 24. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest, ki je unikum v našem prostoru. V svoji zgodovini je gostil že več kot 750 glasbenih skupin in izvajalcev. Tudi letos bo Orto Fest žanrsko izjemno barvit, na njem pa bo nastopilo kar 38 domačih in tujih glasbenih izvajalcev, med njimi Mi2, Goran Bare & Majke, Slon in Sadež, Crvena jabuka, Elemental, Haiku Garden, Šank Rock, Zmeelkow, Jackson One (Michael Jackson Tribute) in Elvis Jackson.

Kaja Kosem iz KUD-a Bum bum banana, soorganizatorka, za prihajajoči Orto Festu pravi: »Tudi letos nam je uspelo pripraviti zdaj že kar 24. Orto Fest, ki je žanrsko morda še malce bolj pester in pomlajen, kot so bili prejšnji. Slovenska klubska glasbena scena je zelo živa, veliko je mladih perspektivnih skupin, ki se bodo prvič predstavile na Orto Festu.

24. Orto Fest je tako, kot vsi prejšnji, večdnevni praznik slovenske klubske glasbe pri katerem sodelujejo številna zveneča tuja glasbena imena. Poleg njih bodo tudi letos nastopili številni mladi upi in že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se tako lahko učijo od starejših na istem odru, kar je navsezadnje zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. To je tudi eden od glavnih ciljev Orto Festa kot valilnice mladih perspektivnih slovenskih glasbenih izvajalcev. Vzporedno želimo vzpodbujati pozornost tudi na drugo delo na glasbenih prireditvah, ki je velikokrat bolj v ozadju in s tem hitro spregledano – tonsko delo, osvetlitev, promocija, sama izvedba dogodkov … Upamo, da bo letošnji Orto Fest deležen čim večje medijske pozornosti – s tem pa promocije nastopajočih skupin in klubske scene nasploh. Le-ta je pogosto kljub svoji kvaliteti zapostavljena in se zaradi tega mlade skupine ne morejo prebiti do javnosti. Letos ponovno kandidiramo na občinskem razpisu in odgovor še čakamo. Upamo, da bomo po 24-ih letih končno uspeli in nam bo tako izvedba letošnjega Orto Festa lažja.«

Otvoritveni koncert že 24. Orto Festa v Orto Baru v Ljubljani bo v četrtek, 28. marca pripadel sloviti domači rock zasedbi Mi2, v petek, 29. marca bo nastopil že legendarni garažni rock bend Goran Bare & Majke, prvi teden pa bo v soboto, 30. marca, zaključila prav tako slovita slovenska ska rock zasedba Elvis Jackson.

ORTO FEST ŽE 24 LET

Orto Fest je že 24. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman, Partibrejkers, Dog Eat Dog, Zabranjeno pušenje, Divlje jagode, Hanson Brothers, The Toasters, Kud Idijoti, Mike Watt in številna druga. Če seštejemo obisk – v 23 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 100.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki obstaja zdaj že 24. leto brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 20. uri, vrata bodo odprta od 19. ure. Po vsakem koncerti sledi še tematski didžej program.