Prihaja festival, ki ga Slovenija potrebuje

Pero Lovšin (FOTO: Špela Macuh)
Pero Lovšin (FOTO: Špela Macuh)

V kulturno umetniškem društvu Strela so se odločili, da na Trubarjevi domačiji v Rašici, organizirajo zabaven, koristen in raznolik festival z naslovom ‘Peti inu obstati‘. Namen tega prvega festivala rock in folk akustike je poživitev kulturnega dogajanja od Turjaka pa do Kolpe, hkrati pa na bi na svojstven način pripomogel pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku.

O prihajajočem festivalu

Pestro bo!
Pestro bo!

Festival bo predstavil uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce in skupine različnih žanrov, ki bodo z akustičnimi nastopi v slovenskem jeziku predstavili svoja najboljša dela. Za nekatere nastopajoče bodo potekali lokalni predizbori, na katere bodo vabljeni neuveljavljeni ustvarjalci. Poslanstvo festivala želimo uresničiti z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju so tako pritegnili znane slovenske tekstopisce, ki bodo na delavnici iz prve roke delila svoje izkušnje pisanja pesmi.

Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice. Poskrbljeno bo tudi za domačo gostinsko ponudbo z različnimi lokalnimi specialitetami.

Festival uživa tako lokalno kot tudi širšo podporo, na seji odbora ga je podprlo celo predsedstvo Akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Festival naj bi postal stalnica v slovenskem kulturnem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih, zato vas vabimo, da ste del te zgodbe od samega začetka tudi vi in z objavo v vašem mediju pomagate širiti idejo festivala.