Predstavljamo Sotz’, death black metalce iz Portugalske

SOTZ
In Lak’ech Ala K’in - Jaz sem ti in ti si jaz

Predstavljamo vam Sotz’, portugalske death / black metalce, ki so lani novembra izdali album “POPOL VUH”.

Sotz’ je leta 2008 ustanovil João “Jisus” Rocha, navdihnjen s starodavno civilizacijo Majev. Beseda “Sotz” se v maternem jeziku starih Majev prevede kot “Netopir”. Na začetku je bil ta projekt zasnovan kot “domači projekt”, ki nikoli ne bo objavljen. Po pritisku Pedra Magalhãesa, pa sta to projekt skupaj uresničila in oživela.

Med letoma 2012 in 2015 je bil prvotni namen v skupini sestaviti dokončno zasedbo, oktobra 2017 po je nastopil čas za prvi EP “Tzak ‘Sotz”. “Tzak ‘Sotz” pomeni “pričaranje duha netopirja”, s petimi izvirnimi skladbami, izdanimi pri založbi Raising Legends Records.

Leta 2018 so Sotz’ začeli s svojo turnejo po Portugalski, bili so prisotni tudi na festivalu Laurus Nobilis Music Famalicão 2018. Istega leta so Sotz’ izdali novi single z naslovom “Baak'”.

Po nekaj spremembah v zasedbi, Sotz’ ustanovi svojo najboljšo in najmočnejšo ekipo, ki ustvari novi material za album z naslovom “Popol Vuh”. Tematika albuma je temeljna sveta pripoved, ki vključuje mit o nastanku Majev, podvigih dvojčkov Hunahpú in Xbalanque ter širjenje kulta časti. Album je izšel 2. novembra 2020, na njem pa sodelujejo tudi trije posebni gosti: Stefano Franceschini (Aborted and Hideous Divinity), Sérgio Pinheiro (Dark Oath) in Ricardo Pereira (Moonshade).

Tako kot praktično celi svet, so tudi Sotz’ morali v letu 2020 odpovedati nekatere nastope, trenutno načrtujejo turneje za leto 2021. Prva potrditev za leto 2021 je 31. julij, Vagos Metal Fest 2021, najpomembnejši festival na Portugalskem, kjer bodo prisotni bendi, kot so Emperor, Cattle Decapitation, D.R.I, Sick of it All in Kataklysm.

Sotz - Popol Vuh - naslovnica
Naslovnica albuma Popol Vuh – oblikovanje: Credo quia Absurdum

Popol Vuh seznam skladb

1. Cenote
2. Oracles
3. The Return of Kukulkan
4. Tree of Knowledge feat. Stefano Franceschini
5. Sahkil
6. IxChel
7. Siege of Tikal
8. Popol Vuh
9. Eye of Baalam feat. Sérgio Pinheiro
10. Prospects of Pakal feat. Ricardo Pereira

SOTZ’

Dan Vesca – vokal
Jisus Rocha – kitara
Pedro Magalhães – kitara
Emanuel Ribeiro – bas kitara
Luís Moreira – bobni (session)